Nik Kalatis (Twitter @FBBasketbol)
Nik Kalatis (Twitter @FBBasketbol)

Zvanično: Kalates osmo pojačanje Fenerbahčea

Vreme čitanja: 2min | uto. 23.08.22. | 12:27

Grčki reprezentatiavac izabrao Istanbul zbog Dimitrisa Itudisa

Sada je zvanično. Nik Kalates je osmo pojačanje Fenerbahčea. Grčki reprezentativac i istanbulski klub potpisali su dvogodišnji ugovor, čime je stavljena tačka na nagađanje da li će ga Barselona, s kojom je imao ugovor na još jednu godinu, pustiti i za koliko novca.

Turski mediji su ranije preneli da je Kalatisu privlačno da igra u timu sunarodnika Dimitrisa Itudisa koji je takođe ovog leta stigao u Fenerbahče.

Izabrane vesti

Kalates je prošle sezone, kao član Barse, imao prosek od 7,3 poena, 6,4 asistencije, 4,0 skoka, 1,1 ukradene lopte na 29 utakmica Evrolige prošle sezone. Postao najbolji asistent Evrolige svih vremena sa ukupno 1.711 materijalizovanih dodavanja u 281 meču.

Amerikanac, grčkih korena, posle dve godine studija na univerzitetu Florida, profesionalnu karijeru započeo je u zemlji predaka. Za prve tri sezone sa Panatinaikosom osvojio je jednu Evroligu, dve nacionalne titule i jedan kup. Zatim se na jednu sezonu preselio u Lokomtivu Kubanj s kojom je osvojio Evrokup, ali i pehar najkorisnijeg igrača takmičenja.

Usledio je poziv Memfisa. Za dve godine u NBA nije imao zapažen učinak, pa je 2015. odlučio da ponovo otvori evropsku stranicu karijere. I opet iz Panatainaikosa u kojem je ostao pola decenije. Usledili su novi pehari u domaćim takmičenjima. Ali, ne i u Evropi, pa je 2020. godine prihvatio poziv Šarunasa Jasikevičijusa da dođe u Barselonu.

Krenuli su dobro, ali su obe sezone Katalonci završili loše, odnosno obe godine su ostali bez evroligaške titule, a ovog proleća i bez domaće krune, pa su dve strane odlučile da se raziđu.

Pre Kalatesa u azijski deo Istanbula usidrili su se Skoti Vilbekin (Makabi Tel Aviv), Karsen Edvards (Deotroit), Najdžel Hejs-Dejvis (Barselona), Nemanja Bjelica (Golden Stejt), Šamet Gejik (Tur telekom), Džonatan Motli (Lokomotiva Kubanj) i Toni Džekiri (Uniks).


tagovi

Nik KalatesNemanja BjelicaEvroligaDimitris Itudis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara