Erik Grin (Foto: ABA League/Buducnost/Filip Roganovic)
Erik Grin (Foto: ABA League/Buducnost/Filip Roganovic)

Zvezda dočekuje Budućnost u 56. regionalnom klasiku, drugi put u polufinalu: Ključ zaustaviti Grina

Vreme čitanja: 5min | ned. 14.05.23. | 12:23

Crveno-beli kreću po novo finale iz dvorane Aleksandar Nikolić

Pet pobeda deli Crvenu zvezdu od rekordne, sedme titule u ABA ligi. Dve najpre mora da zabeleži u polufinalu protiv jednog od najvećih rivala u regionu, ekipe Budućnosti. Prvu će pokušati da ostvari večeras (19.30), pred svojim navijačima u dvorani Aleksandar Nikolić.

Tim sa Malog Kalemegdana se po 15. put plasirao u polufinale na Jadranu, Podgoričani su se dosad u devet navrata domogli mesta među četiri najbolje ekipe. Što se tiče finala, crveno-beli su ih igrali osam, Budućnost tri.

Izabrane vesti

Srpski šampion je zaređao sedam finalnih duela, gde se tri puta sastao sa Plavima i dva puta ih dobio. Samo jednom u pomenutom periodu Zvezdine dominacije delili su megdan u polufinalu, kada su crveno-beli u sezoni 2016/17 slavili u tri utakmice. Izgradili su veliko regionalno rivalstvo, koje će sada dobiti novu epizodu, čak 56.

Od dosadašnjih 55 okršaja, Crvena zvezda dobila je 30 i to 24 kod kuće. Nanizala je pet trijumfa nad Podgoričanima u svom domu, poslednji put izgubila u ligaškom delu sezone 2020/21, kada je trener rivala bio baš Petar Mijović. Dobila je i oba ovosezonska susreta, a Budućnost je samo jednom bila bolja kao gost u plej-ofu i to u sezoni kada je stigla do jedine ABA titule (2017/18).

Dakle, tradicija je na strani ekipe Duška Ivanovića, koja se pritom nalazi u odličnoj formi. Nanizala je 13 pobeda, prilično rutinski eliminisala Zadar u četvrtfinalu. Bilo je štucanja u drugoj utakmici, ali su crveno-beli odradili posao i zakazali duel sa Podgoričanima.

S druge strane, Budućnost je od promene trenera i povratka Mijovića odigrala četiri utakmice i tri dobila. Izgubila je samo od Partizana na njegovom povratničkom debiju i to u poslednjim sekundama, posle velike borbe. U četvrtfinalu je ubedljivo dobila Megu kod kuće (94:77), ali je potom imala velikih problema na strani. Gubila je veći deo susreta i tek u završnici oborila na pleća najmlađi tim u regionu (82:80).

Prednost tima iz Crne Gore može da bude što je posle druge utakmice sa Megom odigrao i jedan meč u domaćem prvenstvu (10. maja) i dominantno savladao Sutjesku sa 93:58, te tako dodatno podigao samopouzdanje pred gostovanje u Beogradu. Ivanovićev tim je poslednji put kročio na teren pre šest dana u Zadru, dok je pre toga imao pauzu od 10 dana, što se i osetilo na terenu u dvorani Krešimir Ćosić.

19.30: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Budućnost (4,70)

Nakon osam meseci u visokom tempu i 63 odigrane utakmice do početaka plej-ofa na Jadranu, proredio se kalendar branioca trona, što može da bude prednost, ali i mana. Kao što je nedavno i bivši košarkaš Zvezde, reprezentativac Srbije Nikola Kalinić konstatovao, nekada je dobro "biti u stanju panike i uzbune", ali posle napornog ritma odmor svakako prija.

Iskusni stručnjak je na prethodnim mečevima pokušavao da uvede u željeni ritam što veći broj igrača, pa su tako pred plej-of odlične role imali i Džon Holand i Nikola Ivanović, dok je Stefan Marković odigrao ključnu ulogu u drugoj pobedi nad Zadrom. Sve ipak polazi od Fakunda Kampaca, koji će sigurno biti veoma motivisan da povede ekipu ka još jednom trijumfu i dovede je na pola puta ka borbi za trofej protiv Partizan Mozzart Beta, Studentskog centra ili Cedevite Olimpije.

Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić su na Kupu Radivoja Koraća samo dokazali da su posebno inspirisani kada su titule na talonu, Luka Vildoza je igrao promenjivo u poslednje vreme, ali je pokazao da je loš period za njim i da polako vraća stari sjaj. Filip Petrušev i Luka Mitrović spadaju u red najkonstantnijih igrača Zvezde ove sezone, pružali su odlične partije na oba fronta, dok je povreda prošlost za Hasana Martina i postalo je jasno koliko dragocen može da bude za igru crveno-belih kada igra sa adekvatnom dozom agresivnosti.

Veoma je važno i što je kadrovska situacija na Malom Kalemegdanu sređena, oporavili su se od povreda kapiten Branko Lazić i Ben Bentil i već neko vreme rade na uspostavljanju adekvatne takmičarske forme. Utisak je da su stvoreni svi preduslovi za ispunjavanje primarnog cilja i odbrane jadranskog trona, što je pred početak doigravanja istakao i iskusni stručnjak, rekavši da je njegova ekipa "u idealnoj formi".

U sudaru sa ekipom Budućnosti, Zvezda će posebnu pažnju morati da obrati na iskusnog Amerikanca, Erika Grina. Beležio je 17,7 poena na 10 nastupa u Evrokupu, 16 u proseku na 14 mečeva u ABA ligi. Zatrpao koš Mege u prvom četvrtfinalnom susretu sa 34 poena, a pre toga umalo srušio Partizan sa 31. Zagrejao se i za prvi okršaj protiv crveno-belih sa 20 poena protiv Sutjeske u domaćem prvenstvu. Dokazao je da je vrstan strelac, ima veliko iskustvo na najvišem nivou u evropskoj košarci i biće glavni adut Mijovićevog sastava u pokušaju da napravi iznenađenje.

Uz njega će svakako najveća pretnja po koš srpskog i regionalnog šampiona biti Kanađanin Tre Bel Hejns, drugi strelac ekipe sa prosekom od 14 poena na Jadranu. Nije ipak blistao u sudarima sa Crvenom zvezdom. Postigao je pet poena u Beogradu, šest u Podgorici na ligaškim okršajima u tekućoj sezoni.

Zvezdini centri će najveći izazov imati u Alfi Kabi. Francuski košarkaš se dokazao kao jedan od najboljih centara regionalnog takmičenja kada je kontrola skoka u pitanju. Zabeležio je dva dabl-dabla, nebrojeno puta bio na pragu tog učinka, a polufinale dočekuje sa prosekom od devet poena i 6,8 uhvaćenih lopti. Sa crveno-belima se jednom sastao i nije se snašao, pošto je ostao bez poena, uz samo dva skoka za osam i po minuta (indeks -11).

Dakle, sve ukazuje da je Crvena zvezda veliki favorit i pobeda Budućnosti predstavljala bi ogromno iznenađenje, ali crveno-beli moraju da budu oprezni jer je jasno da se Podgoričani imaju kvalitetan sastav, ali i pojedince poput Grina i Bel Hejnsa koji mogu da naprave problem gotovo svakom protivniku. Pogotovu Grin koji iza sebe imao i 101 nastup u Evroligi.

Imaće Zvezdina spoljna linija specijalan zadatak u defanzivi, koji bi mogao da bude poveren kapitenu. Lazić bi, uz pomoć Dobrića i Markovića, pa i Stefana Lazarevića mogao da odigra bitnu ulogu u limitiranju Grina, što bi crveno-belima otvorilo vrata ka pobedi, jer je utisak da šanse Podgoričana leže baš u rukama 32-godišnjeg Amerikanca.

ABA LIGA (POLUFINALE) - PRVA UTAKMICA

Nedelja

19.30: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Budućnost (4,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaKK Budućnost PodgoricaDuško IvanovićPetar MijovićFakundo KampacoErik Grin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara