Košarkaši Crvene zvezde i Duško Ivanović (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i Duško Ivanović (Foto: Starsport)

Zvezda jača za Kampaca na Gripama traži trijumfalan početak godine

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.01.23. | 11:59

Duško Ivanović neće moći da računa na četvoricu prvotimaca

Zbog velikog sudijskog propusta košarkaši Crvene zvezde nisu 2022. godinu okončali pobedom. Uskraćeni su za trijumf nad Barselonom, a priliku da se vrate na pravi kurs imaće već danas (16.30) u Splitu.

Na početku nove godine trener Duško Ivanović neće moći da računa na četvoricu prvotimaca, s ozbirom da na gostovanje nisu otputovali povređeni Hasan Martin, Nikola Ivanović i Luka Vildoza, kao i Miroslav Raduljica. Dobra vest je da će Fakundo Kampaco upisati svoj drugi nastup u crveno-belom.

Izabrane vesti

16.30: (10,0) Split (27,0) Crvena zvezda (1,05)

Zvezda je bez pomenutog kvarteta bila na pragu trijumfa protiv Barselone u 16. kolu Evrolige, vodila i sa 12 razlike protiv moćnog rivala. Igrala sjajno na oba kraja terena, ali je u samom finišu dozvolila rivalu da se vrati, a onda je Nikola Mirotić odveo meč u produžetak trojkom sa velike udaljenosti. Nije smela da bude priznata jer je pri prijemu lopte gazio aut liniju, što je nekako promaklo sudijama, posebno Areu Haliku koji je stajao u neposrednoj blizini. Evroliga je priznala grešku, Zvezda uložila žalbu i čeka se epilog.

Kako bilo, pokazali su crveno-beli da mogu i bez Vildoze, pošto se Argentinac povredio u prvoj četvrtini susret sa Blaugranom (pauza oko mesec dana). Blistao je Filip Petrušev (24 poena i devet skokova), dok je Nemanja Nedović bio među najkorisnijim igračima kola (24 poena i sedam asistencija, indeks 30). Za razliku od duela s kraja 2022. godine, na startu 2023. Vildozu će moći da odmeni zemljak Kampaco, što je Zvezdin veliki adut protiv Splita.

Crveno-beli ne znaju za poraz u ABA ligi od Ivanovićevog dolaska, te imaju učinak 10-1 pred duel 13. kola (odložen meč sa Cedevitom Olimpijom). Split je značajno napredovao u odnosu na prošlu sezonu, kada su ga pravila najverovatnije spasila ispadanja. Borac iz Čačka je zbog pravila o maksimalnom broju predstavnika jedne zemlje (pet) otišao na megdan šampionu ABA 2 lige Zlatiboru (pobedio i sačuvao status), iako je Split imao drugi najgori rezultat u ligi (6-20).

Veliku pobedu hrvatski tim je odneo kada je zadržao Šenona Šortera. Za razliku od prethodne takmičarske godine ove ima više poverenja u Amerikance, a krilni košarkaš Luis Saliven i centar Tajler Nelson su se za kratko vreme izdvojili kao vrlo bitni igrači za ekipu Srđana Subotića.

"Svesni smo snage i kvalitete Crvene zvezde, koja ima veliki broj odličnih pojedinaca. Mi ćemo dati svoj maksimum, verujem da će tribine biti pune, a kada imamo podršku naših navijača onda je to dodatni motiv", istakao je prvotimac Splićana Saliven.

Uz pomenuti trio, Zvezda će posebnu pažnju morati da posveti i hrvatskom reprezentativcu Dominiku Mavri. Igra odlično ove sezone i drugi je strelac tima sa 17,7 poena po nastupu i prosečnim indeksom 20,7.

"Na nama je da damo sve do sebe, odigramo što bolju utakmicu i na najbolji mogući način uđemo u 2023. godinu. Pozivam sve navijače da nas podrže, siguran sam da će videti dobru košarku. Utakmica protiv Crvene Zvezde spada u one u kojima ne zavisi sve od nas, ali znamo što nam je činiti na parketu", rekao je trener Splita Subotić.

Duel na Gripama biće prilika za trenera Crvene zvezde Duška Ivanovića da se vrati u Split, gde je svojevreemno igrao za nekadašnju Jugoplastiku.

"Veoma mi je drago što mogu da se vratim u Split, moj grad, gde sam proveo tri veličanstvene godine , upoznao divne ljude. Pun sam divnih uspomena i emocija, ali sutra sve to ide u stranu, jer nas čeka teška utakmica. Split igra odličnu tranziciju, vrlo su agresivni i teški su za braniti...“ rekao je Ivanović.

Kapiten Branko Lazić se slaže da neće biti lako na gostovanju.

"Očekuje nas teška utakmica protiv ekipe Splita koja je ove sezone odigrala nekoliko vrlo dobrih utakmica i to ne samo na svom terenu. Nismo imali puno vremena za oporavak od teške utakmice sa Barselonom, imamo i određenih kadrovskih problema, ali i bez toga ovu utakmicu dočekujemo i pripremamo vrlo ozbiljno", reči su kapitena Zvezde.

Srpski i regionalni šampion je dosad imao priliku da se sretne sa Splitom 18 puta na Jadranu, a samo dva puta je izgubio (oba puta na strani). Od povratka Žutih u ABA ligu, sva četiri odigrana meča dobili su crveno-beli.

ABA LIGA – 13. kolo

Sreda:

Studentski centar – Igokea 104:85

/Megi 18 – Kroford 25/

Petak:

Cibona – MZT Skoplje 87:85

/Kapusta 18 – Kefi 19/

Borac Mozzart – Budućnost 79:108

/Hejl 20 – Bel Hejns 24/

Ponedeljak:

12.00: (3,05) Mega (15,0) Cedevita Olimpija (1,45)

16.30: (10,0) Split (27,0) Crvena zvezda (1,05)

18.30: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -18,5) Zadar (1,85)

Utorak:

17.00: (2,70) Mornar (14,5) FMP (1,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK SplitDuško IvanovićFakundo KampacoDominik Mavra

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara