Dejan Radonjic (©Starsport)
Dejan Radonjic (©Starsport)

Zvezda kreće po triplu krunu, Radonjić u sklapanje tima za narednu sezonu

Vreme čitanja: 5min | pon. 31.05.21. | 08:00

Crveno-beli u četvrtfinalu Superlige Srbije dočekuju ekipu Zlatibora

Malo je reći da je Dejan Radonjić za manje od šest meseci u drugom mandatu na klupi Crvene zvezde napravio čudo. Sa desetkovanim sastavom osvojio je Kup Radivoja Koraća, a pre samo par dana je na pleća oborio Budućnost u finalu ABA lige i tako došao do najvažnijeg trofeja i duple krune. Evroliga je obezbeđena, tron na Jadranu odbranjen, ostaje još da se odbrani titula u domaćem prvenstvu. Na prvom koraku crveno-bele čeka ekipa Zlatibora (18.00).

Kroz silne probleme je klub sa Malog Kalemegdana prošao ove sezone i malo ko je mogao da očekuje ovakav rasplet. Ipak, Zvezda je uspela da ostvari zacrtani cilj. Ekipa koju je selektirao Saša Obradović na kraju je pod Radonjićevom vođstvom nadmašila sva očekivanja. U borbu za pehar u Superligi ulazi umorna, ali i rasterećena. Suvišno je reći da u crveno-belim redovima vlada sjajna atmosfera.

Izabrane vesti

Ako posle brojnih kadrovskih problema nije bila favorit na startu Kupa Radivoja Koraća, pa potom i zbog odličnih igrača Budućnost i silnih turbulencija ni u regionalnom šampionatu, nema sumnje da bi sve osim štiklirane triplete predstavljalo iznenađenje. Zvezda je iz više razloga apsolutni favorit u borbi za titulu šampiona Srbije.

Zbog svega što se dešava u Partizanu (brojne povrede i izostanci), Mega se čini kao najveći konkurent crveno-belima, ali Radonjićevi puleni najpre moraju da izađu na kraj sa ekipom Zlatibora - timom koji je takmičenje u KLS okončao na trećem mestu iza Mladosti i Vojvodine.

Četiri puta su se dosad crveno-beli sastajali sa sastavom iz Čajetina i očekivano upisali isto toliko trijumfa. U dva navrata u Superligi pre tri godine (102:64, 89:75), pa potom i pre dve (82:68, 83:57).

Ukoliko i ovoga puta upiše dva trijumfa nad Zlatiborom (drugi meč već u utorak), Crvena zvezda će se u polufinalu Superlige ukrstiti sa ekipom Borca iz Čačka.

Dejan Radonjić je pred četvrtfinalni okršaj prigrilo ulogu favorita, ali i pozvao svoje igrače da je pravim pristupom opravdaju.

"Okrećemo se novim obavezama u domaćoj ligi i utakmici sa Zlatiborom u kojoj smo favoriti. Imali smo dva dana da se odmorimo, osvežimo tokom vikenda i pripremimo za novo takmičenje koje nas čeka. Okrećemo se sada novim obavezama i utakmici u kojoj pravim pristupom treba da opravdamo ulogu favorita i zabeležimo pobedu na startu Superlige protiv ekipe Zlatibora".

Dakle, jasno je da je Zvezda veliki favorit, a izvesno je i da će Radonjić dobro raspodeliti minutažu i šansu dati igračima koji nisu imali prevelike uloge u polufinalu i finalu plej-ofa ABA lige. Tako će veće role dobiti Aleksa Radanov, Duop Rit i Aleksa Uskoković. Najodmorniji su, a pritom svesni da bi dobrim rolama mogli da kupe mesto i minutažu u ekipi za narednu sezonu.

Nije crnogorski stručnjak uticao na sklapanje rostera kojim je raspolagao, uspeo je ipak da napravi ogroman uspeh, ali je jasno da će pred ovog leta krojiti tim prema svom ukusu. Dok je situacija sa stranim košarkašima neizvesna, ukoliko ne dođe do nepredviđenih dešavanja (unosnih ponuda iz inostranstva) Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić će imati važne uloge. Ugovorima su za klub i posle tekuće sezone vezani i Branko Lazić, Marko Simonović i Ognjen Kuzmić, kao i pomenutio trio igrača, koji će dobiti priliku da se dokaže.

Uskoković, Rit i Radanov su stigli iz FMP-a. Talentovani plejmejker je upisao 19 nastupa u ABA ligi, u proseku beležio 2,6 poena i dve asistencije po meču, dok je na 16 utakmica u Evroligi prosečno upisivao 4,3 poena i 2,1 završna dodavanja. Pokazao je da poseduje veliki talenat, da se ne boji odgovornosti, ostaje mu da poradi na odbrani kako bi mogao da se nada većoj roli kod Radonjića. Treba očekivati da dobije nešto ozbiljniju priliku u Superligi, svakako u duelima sa ekipom Zlatibora. Jasno je da ga čeka mesto u ekipi za narednu sezonu, ali na njemu je da crnogorskom stručnjaku dokaže da zaslužuje veću ulogu.

Rit je odigrao 24 meča u regionalnom šampionatu, u proseku je beležio 4,5 poena po meču, ali je umeo itekako da zablistao. Na premijeri je Ciboni ubacio 17 poena, potom 13 Borcu, koliko je sredinom sezone postigao i protiv Krke, da bi u derbiju sa Partizanom sa 15 poena bio među najzaslužnijima za trijumf. Imao je zapaženu ulogu i u Evroligi, 23 nastupa (13,2 minuta po meču), u proseku je upisivao 4,8 poena. U finišu sezone u ABA je imao i problema sa leđima, na kraju nije dobijao previše minuta u odlučujućim mečevima (u majstorici ni minut). Pokazao je da može da se snađe na najvišem nivou, jasno je da ima puno prostora za napredak, a u Superligi bi trebalo da dobije šansu da još jednom zablista i nađe se u Radonjićevim planovima i za naredne izazove.

Dolazimo i do Alekse Radanova. Najavljivala se veća rola za momka koji je minule sezone igrao odlično u FMP-u, ali na kraju je opet ostavljen po strani. Svega 13 nastupa u Jadranskoj ligi (9,4 minuta po meču) i 2,8 poena u proseku. U Evroligi tek jedan nastup više, uz gotovo isti prosek (2,9 poena po meču). Momak sjajnih atletskih sposobnosti bi mogao da pronađe svoje mesto u Radonjićevoj ekipi, a dobre role u borbi za srpski tron mu svakako ne bi odmogle u borbi za nešto značajniju poziciju u ekipi.

ČETVRTFINALE SUPERLIGE SRBIJE - PRVE UTAKMICE

27. maj

Mega - Vojvodina 77:66 /1:0 u seriji/

/Petrušev 20 - Gaćeša 18/

FMP - Borac 67:77 /0:1 u seriji/

/Čović 12 - Lopez 16/

Partizan - Mladost Zemun 70:50 /1:0 u seriji/

/Trifunović 16 - Gombo 14/

31. maj

Crvena zvezda - Zlatibor 17.00

DRUGE UTAKMICE

29. maj

Vojvodina - Mega 87:95

/Beslać 20 - Petrušev 21/

Borac - FMP 92:85 /2:0 u seriji/

/Nerandžić 16 - Pecarski 26/

Mladost - Partizan 84:94 /0:2 u seriji/

/Igbanu 20 - Trifunović 19/

1. jun

Zlatibor - Crvena zvezda 18.00

NAPOMENA: * - ukoliko bude neophodno. Termin evenetualnog trećem meča između Crvene zvezde i Zlatibora biće naknadno određen.

 


tagovi

FK Crvena zvezdaKLSSuperliga SrbijeKK Zlatibor ČajetinaDejan RadonjićAleksa UskokovićDuop RitAleksa Radanov

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara