Zvezda na kup samo s jednim plejmejkerom, prvi put posle sedam godina nije favorit

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.02.21. | 17:27

Problemi za Dejana Radonjića pred odlazak u Novi Sad

Tačno sedam dana prošlo je od trijumfa nad Megom u Jadranskoj ligi i ujedno poslednjeg takmičarskog meča Crvene zvezde. Posle gradskog derbija u kalendaru obaveza stajalo je gostovanje Žalgirisu u Kaunasu, zatim i u Novom Mestu Krki, ali se virus korona proširio svlačionicom Crvene zvezde i poremetio apsolutno sve planove.

Još u susretu protiv Mege postojao je nagoveštaj da je Kori Volden među četiri pozitivna slučaja na Covid-19 testu, o čemu vas je Mozzart Sport redovno izvestio. Tada su pozitivne nalaze dobili po dvojica igrača i članova stručnog štaba, ali se ubrzo virus proširio dalje pa su tako još dvojica igrača i jedan trener, između ostalih, morali u izolaciju zbog istih razloga. Kako se nezvanično može čuti, virusom korona su pored Korija Voldena zaraženi još Lendri Noko, Kino Kolom, Lengston Hol, odnosno kondicioni trener Aleksandar Lukman, te pomoćni treneri Saša Kosović i Nikola Birač.

Izabrane vesti

U takvim okolnostima ne samo što je Dejan Radonjić ostao uskraćen za pomoć dobrog dela stručnog štaba, već će na Kup Radivoja Koraća u Novi Sad poći i bez četvorice važnih igrača rotacije. U prevodu - na raspolaganju ima samo jednog klasičnog plejmejkera: Aleksu Uskokovića.

Aleksa Uskoković (©Star Sport)Aleksa Uskoković (©Star Sport)

Momak koji je pokazao solidna izdanja u poslednjim danima trenerskog mandata Saše Obradovića na Malom Kalemegdanu praktično je jedini domaći igrač kome je minutaža smanjena po povratku Dejana Radonjića, a jedan od glavnih razloga je konkurencija na njegovoj poziciji gde, osim Hola i Koloma, najčešće operiše i Volden. Tokom prethodnih mesec i po dana Uskoković je odigrao bezmalo sedam minuta protiv Zadra i oko minut i po na gostovanju Valensiji, dok onaj ulazak na sekund protiv Mege ni ne računamo. Sticajem okolnosti u Novom Sadu ga čeka daleko veći prostor za igru i ozbiljnija uloga. Imaće priliku da iskaže svoj talenat i suoči se sa utakmicama visokog napona, gde svaki potez može da donese prevagu. Kako je mečevima sa ozbiljnijom minutažom u evroligaškoj konkurenciji pokazao talenat i potencijal kojim je zaslužio i status reprezentativca u mlađim kategorijama, novosadska pozornica biće pravo mesto za njega da "kupi" minute pred završnicu sezone i pre svega plej-of Jadranske lige.

Nije lako predvideti ko bi mogao da podeli teret organizacije igre sa Uskokovićem. A neko mora. Kako je situacija delikatna, Radonjić mora da niveliše uloge, odnosno da pojedine igrače rastereti nekih obaveza na parketu kako bi se dobio prostor za izvršavanje plejmejkerskih zadataka kako bi Zvezda ostala konkurentna u Spensu. Dejan Davidovac se godinama snalazi u roli sekundarnog kreatora, znao je da bude i prvi plej kada drugih opcija nema. Aleksa Radanov i Ognjen Dobrić, možda čak Džordan Lojd mogli bi teoretski da budu preostale opcije, mada taj deo igre ne spada u njihovu zonu maksimalnog komfora. To je upravo ono o čemu ovih dana intenzivno razmišljaju u stručnom štabu i odgovor ćemo dobiti u četvrtfinalu protiv Radničkog. A ako se prođe kragujevački sastav, u polufinalu protiv Partizana ili čačanskog Borca.

Prema nezvaničnim informacijama, Crvena zvezda je želela da nastavi sa izvršavanjem takmičarskih obaveza uprkos korona krizi, odnosno da putuje u Litvaniju i Sloveniju, ali je posle stručnih konsultacija ustanovljeno da to ne bi bila dobra ideja iz jednog prostog razloga - da je ekipa bila naknadno testirana na Covid-19 u Kaunasu i Novom Mestu i dobila samo jedan pozitivan nalaz, svi bi morali da ostanu u karantinu daleko od svoje zemlje. Primera radi, Zvezda je u petak uveče pred odlazak u Novo Mesto dobila rezultate testiranja i tada se pokazalo da ima novih zaraženih slučajeva...

Džoni O’Brajant (©Star Sport)Džoni O’Brajant (©Star Sport)

Ostaje još da se vidi da li će Džoni O'Brajant biti deo tima za Kup Radivoja Koraća. Njemu je zvanično istekla desetodnevna suspenzija, a tokom trajanja iste nije trenirao sa ekipom već individualno, po specijalnom programu zajedno sa trenerom Slobodanom Klipom, iako se spekulisalo da je O'Brajant otputovao u Sjedinjene Američke Države nezadovoljan ukorom koji je dobio.

Kada se podvuče crta, Crvena zvezda u Novi Sad ne putuje kao favorit za osvajanje Žućkove levice. Prvi put posle Beograda 2014. i one pobede nad Megom u napetom finalu crveno-beli ne mogu da ponesu oreol prvog kandidata za trofej jer je sadašnja pozicija ekipe daleko ispod one u kojoj bi bila da nastupa u punom sastavu. Novo testiranje zakazano je za utorak. Kako će izgledati konačni spisak putnika za Novi Sad, saznaćemo uskoro...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)




tagovi

Dejan RadonjićKino KolomLendri NokoKori VoldenLengston HolKK Crvena zvezdaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2021.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara