Dejan Davidovac i Trej Tompkins (©Star Sport)
Dejan Davidovac i Trej Tompkins (©Star Sport)

Zvezda na turneji po Španiji s jednim ciljem - ostati konkurentan bez Lojda

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.01.21. | 10:15

Dejan Radonjić kao trener crveno-belih doživeo tri ubedljiva poraza u Madridu, Real traži iskupljenje nakon poraza od Olimpije

Posle neplaniranih šest dana odmora zbog otkazivanja meča 14. kola ABA lige protiv Cibone u Beogradu, Crvenu zvezdu čeka sledeća obaveza u Evroligi, a to je gostovanje Realu u Madridu (TV Sportklub, 21.00). Biće to prva od dve planirane utakmice u ovoj sedmici zbog novog duplog programa, pa nepunih 48 sati kasnije ekipa Dejana Radonjića igra i protiv Valensije u Fonteti.

Ekspedicija iz Beograda krenuće put Iberijskog poluostrva svesna da će još dva kola igrati bez Džordana Lojda. Najbolji igrač i šuter i dalje nije u trenažnom programu pošto se oporavlja od virusa korona, tako da je upitno da li će moći da pomogne i u malom derbiju regionalnog takmičenja protiv Borca narednog ponedeljka. Prvi plejmejker Lengston Hol počeo je da radi sa saigračima, ali je njegovo stanje takvo da stručni štab neće forsirati njegov povratak na parket s obzirom da je u kratkom vremenskom periodu dva puta obnavljao povredu, dok se Marko Simonović tek oporavio od bolesti. Posle zabrinjavajućeg tona Dejana Radonjića zbog stanja Korija Voldena, pošto je propustio veći deo drugog poluvremena protiv Fenera, ispostavilo se da povreda nije teže prirode i može da odgovori predstojećim obavezama.

Izabrane vesti

Podatak da Crvena zvezda nije gostovala u Madridu preko tri godine može se podvesti kao posledica eliminacije crveno-belih iz elitnog takmičenja u sezonu 2018/19, odnosno zbog toga što je prošlogodišnji susret otkazan bukvalno u poslednji čas. Tog 12. marta 2020. godine sve je bilo spremno za suočavanje Reala i Zvezde uz poštovanje mera za sprećavanje širenja virusa korona, ali je posle odluke NBA lige da stopira sezonu isto učinila i Evroliga u ekspresnom roku. Kasnije je cela sezona otkazana, pa će tako ovo biti prvo Zvezdino gostovanje u Madridu još od decembra 2017. i one trojke Pera Antića za prvi trijumf crveno-belih nad Realom u Španiji u ovom veku.

Dva meseca prošla su od onog meča iz prvog dela sezone u kojem su Blankosi ostvarili tesnu pobedu nakon uzbudljive i neizvesne završnice. Od tada dosta se toga promenilo - Zvezda je smenila Sašu Obradovića i vratila Dejana Radonjića na kormilo, u timu više nisu Tejlor Ročesti i Emanuel Teri, Džordan Lojd se još bori sa virusom korona, dok je Real ostao bez glavnog kreatora - Fakunda Kampaca. Crveno-beli dres su u međuvremenu zadužili Lendri Noko i Kino Kolom koji su još u fazi uigravanja i podizanja forme. Kraljevski klub se nedavno pojačao Aleksom Tajusom i to je urađeno samo iz razloga teške povrede Entonija Rendolfa, odnosno prvenstveno kako bi Valter Tavares imao adekvatnu rezervu na parketu. Odluka madridskog velikana da ne potraži zamenu za vicešampiona sveta sa Argentinom viđena kao posledica odluke kluba da se "zatvori" i sačuva finansije u kriznim vremenima.

Real je ponovo apsolutni favorit, a jedini cilj ekspedicije poslednjeg osvajača Jadranske lige je da u Vizink Centru i kasnije Fonteti bude što ravnopravniji takmac bez pomoći najboljeg igrača. Zvezda u prvom mandatu Dejana Radonjića nije imala baš sreće kada igra u glavnom gradu Španije, pošto su tri poraza u tom periodu bila ubedljiva, odnosno razlika nije bila manja od 24 i veća od 30 razlike. Real je uoči novog duela sa Zvezdom prekinuo seriju od šest evropskih pobeda porazom od milanske Olimpije. Bio je to tek drugi neuspeh kod kuće u Evroligi, odnosno treći poraz na domaćem parketu otkako je sezona počela, jer su se dosad sladili još samo Valensija na startu elitnog takmičenja i Barselona u prvenstvenom El Klasiku na samom kraju prošle godine. Zato Real traži iskupljenje kako bi zadržao korak s CSKA i Barsom u trci za vrh tabele...

Statistika kaže da je Real drugi u celom takmičenju u procentu ubačenih šuteva za dva poena (56,3%), ali je tek na dvanaestoj poziciji u šutu sa distance (37%) iako je na prvom mestu po broju izbačenih šuteva van linije 6,75 metara (29,2). Takođe, odnos asistencija i izgubljenih lopti je na odličnih 1,56, pa će se Real fokusirati na eksploatisanje najboljih šutera – Treja Tompkinsa, Fabijena Kozera i Džejsija Kerola koji u poslednje vreme igra u odličnoj formi. Za posao u reketu zadužen je Edi Tavares, poletni Alberto Abalde sve više se isplaćuje i uhvatio je dobar ritam. Rudi Fernandez je propustio meč protiv Olimpije i njegov status je nepoznat, dok Serhio Ljulj još trenira individualno, pa je takođe upitno njegovo učešće u večerašnjem meču.

Trej Tompkins u duelu s igračima Zvezde (©MN Press)Trej Tompkins u duelu s igračima Zvezde (©MN Press)

Crveno-beli u Evroligi dozvoljavaju prosečno 78 poena, mada su od povratka Dejana Radonjića spustili granicu na 72 poena. Prepoznatljiva Radonjićeva defanzivna orijentacija podigla je formu ekipe, pogotovo Džonija O’Brajanta koji igra daleko bolje i korisnije nego u vreme kada je tek stigao u Beograd, pa praktično sve do pre nekoliko sedmica. Kori Volden i Dejan Davidovac moraće ponovo da iznesu ozbiljan teret na svojim leđima, iskustvo Kina Koloma imaće veliki značaj. Zvezda će pokušati da ostavi što bolji utisak, pa šta bude...

EVROLIGA - 19. KOLO

Utorak

Himki – Barselona 75:87

/Šved 23 – Higins 18/

Efes - Alba 84:76

/Micić, Moerman, Larkin 15 - Grendžer 17/

Fenerbahče - Baskonija 96:76

/De Kolo 27 - Piters 15/

Makabi - Olimpijakos 87:89 (73:73)

/Vilbekin 25 – Slukas 21/

Olimpija - Valensija 95:80

/Datome 27 - Vilijams 17/

Sreda

18.00: (1.25) CSKA (17.0) Žalgiris (4.40)

19.30: (1.80) Bajern (14.5) Zenit (2.15)

20.00: (1.45) Panatinaikos (15.0) Asvel (3.05)

21.00: (1.17) Real Madrid (20.0) Crvena zvezda (5.50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Real MadridEvroligaKK Crvena zvezdaDejan RadonjićPablo Laso

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara