Zvezda nakratko spustila gard i dobila surovu lekciju od Reala - samo 25 poena za poluvreme

Vreme čitanja: 6min | pet. 13.11.20. | 20:49

Blankosi nadigrali Crvenu zvezdu u drugom poluvremenu, a i pored toga domaćin imao priliku da se bori za pobedu - sve dok Tompkins nije vezao dve uzastopne trojke, posle čega se samo srljalo iz greške u grešku...

Ima onaj kultni citat iz filma “Lajanje na zvezde“ kada se poraz Milića Gavranića u bokserskom meču objašnjava sa: “Samo je na trenutak spustio ruke“. Tako je i Crvena zvezda izgledala večeras protiv Real Madrida, gde se celo poluvreme dobro nosila s još jednim kandidatom za F4 i apsolutno držala sve konce u svojim rukama, ali onda je nakratko spustila gard u trećem kvartalu, što su Blankosi surovo kaznili i nokautirali domaćina sa 73:67 (21:26, 15:16, 23:11, 14:14).

Uprkos tome što je Zvezda ubacila samo 11 poena u trećoj četvrtini, vratila se i čak nakratko povela sa 65:64 preko Korija Voldena i Džordana Lojda, ali onda je opet usledio segment kada je Real sa dva direkta bacio rivala na kolena. Trej Tompkins je večeras bio presudni faktor utakmice jer je sa uzastopnim trojkama na tri minuta pre isteka vremena odveo Real na pet poena viška, što je pomutilo razum crveno-belima... Saša Obradović je pokušao da preseče novi uzlet rivala, ali umesto pametne reakcije Zvezda je u završna tri minuta imala pet neiskorišćenih šuteva, a plus je Lojd zaradio tehničku grešku zbog prigovora sudijama, pa je Serhio Ljulj sa penala overio treći uzastopni brejk Reala u Beogradu.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je posle 42 poena u prvom delu, postigla samo 25 poena u drugom poluvremenu, što je apsolutno bilo nedovoljno protiv tako moćne napadačke ekipe kakva je Real Madrid. Pablo Laso je u drugom poluvremenu konačno dobio Edija Tavaresa i njegovo prisustvo u reketu mnogo je značilo da Madriđani potpuno zakopaju rivala i potpuno okrenu rezultat u košarci izuzetno visokog ritma. Defanzivnim bravurama Real je ostavio Zvezdu na 11 poena u trećem, odnosno 14 poena u poslednjem kvartalu i praktično je obezglavila u prelomnim trenucima meča.

---------------------------------------

CRVENA ZVEZDA – REAL MADRID 67:73

/26:21, 16:15, 11:23, 14:14/

Dvorana “Aleksandar Nikolić“, Beograd.

Sudije: Hristos Hristodulu, Emin Mogulkodž, Amit Balak.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti -, O’Brajant 7 (8sk), Hol 2, Volden 16, Lojd 22, Davidovac 6, Lazić -, Rit 4, Dobrić -, Jagodić Kuridža -, Kuzmić 6, Teri 4 (5sk).

REAL MADRID: Rendolf 13 (6sk), Rudi 6, Abalde 3 (6as, 4sk), Kampaco 8 (5as, 5iz), Laprovitola -, Alosen -, Dek 3, Garuba 4, Kerol 9, Tavares 4 (6sk), Ljulj 9, Tompkins 14 (6sk).

---------------------------------------

Real Madrid je na ovom susretu uputio čak 39 trojki, što je drugi najveći broj pokušaja ove sezone i samo je protiv Panatinaikosa ispaljeno više lopti (40). Sa 14 trojki, odnosno osam u drugom poluvremenu Blankosima je bilo lakše da trasiraju put do pobede. Tompkins je sam pogodio četiri šuta i imao ukupno 14 poena uz šest skokova. Jedan poen manje dopisao je Entoni Rendolf, a Fakundo Kampaco je imao osam poena, pet asistencija, ali i isto toliko izgubljenih lopti. Kod Zvezde ponovo su najefikasniji bili Lojd sa 22 poena (9/15 iz igre, 3/7 za tri) i Volden sa 16 poena (5/9 iz igre, 2/6 za tri). Ovog puta nije bilo dovoljno poena i dobrih poteza iz senke, iako je Džoni O’Brajant večeras imao sedam poena (3/8 iz igre, 3/7 za dva) i osam skokova. Dejan Davidovac ostao je na šest poena, tri skoka i dve asistencije, a isti broj poena ubacio je i Ognjen Kuzmić.

Džordan Lojd (©Star Sport)Džordan Lojd (©Star Sport)

Zvezda je odigrala prvo poluvreme iz snova! Nekoliko puta razlika je bila dvocifrena, maksimalna na 13 poena u prvoj četvrtini (21:8) kada je u svakom smislu nadigrala i prosto razbucala goste iz Madrida. Veliki podstrek crveno-belima dala su dva brza faula Tavaresa koji je van terena morao već posle minut i po utakmice i na parket se nije vraćao do početka trećeg kvartala! Ulaskom Tompkinsa Real je dobio na šuterskoj komponentni, ali izgubio dosta na dominaciji u reketu, što se u ovakvom rasporedu snaga na trenutak pokazalo kao bolje rešenje za Blankose. Real je posle Lasovog tajm-auta kod pomenutog vođstva Zvezde 21:8 odgovorio serijom 11:0 upravo preko rezervista Tompkinsa i Kerola, ali Zvezda nije ušla u trku i bespotrebnu jurnjavu s protivnikom, već ostala čvrsto nogama na zemlji i nastavila da gradi svoju igru. Četvrtina je završena poenima O’Brajanta i trojkom Voldena na grešku Kampaca 26:21 pred nastavak.

I u drugom periodu Zvezda je dugo živela od poena tandema Lojd – Volden. Ipak, ključna komponenta bila je strahovita odbrana domaćina kojom je mleo protivnika i terao ga da napade rešava neposredno pre isteka vremena ili s teškim šutevima. Čak i kada su Blankosi dobijali priliku da ubace neke lake poen, lopta nije htela u koš, kao u slučaju Abaldeovog neiskorišćenog otvorenog zakucavanja, pa je Zvezda već do 15. minuta utakmice ponovo bila na dvocifrenoj prednosti posle serije 12:3. Obradović je u pojedinim momentima koristio O’Brajanta i kao centra pošto Kuzmić nije mogao sam da iznese teret u reketu, a Teri je još jednom dobio lekcije kako se igra evroligaška košarka od Tompkinsa i Garube, te je Zvezda bila u hendikepu s njim na parketu. O’Brajant se dobro snalazio u petorci sa Jagodić Kuridžom i Ritom, a pogotovo je efektivna bila kombinacija sa momkom rođenim u Sudanu koji je i ove večeri bio jako koristan u obe faze kao pretnja iz drugog plana i beležio neke dobre i lake poene.

Velika je šteta što razlika nije možda bila i veća nego šest poena (42:36) kada se otišlo u tunel i na veliki odmor. Pogotovo jer je Zvezda iz dobrih odbrana propuštala da iskoristi poklon situacije. Ali svima u dvorani Aleksandar Nikolić bilo je jasno da je protivnik madridski Real, pa je i minimalan plus bio zadovoljavajući.

Da je Realu potrebno samo malo prostora da sve okrene naopačke i razmontira protivnika videlo se u trećoj deonici koja je završeno vođstvom gostiju s 59:53! Kraljevski klub razbio je u sitne komade napadačku koncepciju rivala i spustio je na samo 11 ubačenih poena! Na momente se ponovo nazirala ona Zvezda iz gostovanja Himkiju i Bajernu, uvek s potezom više, što je dovelo do srljanja iz promašaja u promašaj. A mnogo velike probleme zadavao je i Tavares samim prisustvom na parketu, jer je uterao strah u kosti Zvezdinih šutera. Jednostavno, Real je bio maksimalno našpanovan i rezultat okrenuo kišom trojki! Samo u trećem delu pet hitaca van linije 6,75 metara iz jedanaest pokušaja, a za celo prvo poluvreme šest pogodaka iz čak dvadeset ispaljenih lopti! I to je pravilo veliku razliku. Poređenja radi, Zvezda je ubacila samo jednu trojku za isto vreme. Real je otvorio četvrtinu brzom trojkom Rendolfa, a onda su Kampaco, Ljulj i Abalde pocepali mrežicu Zvezdinog koša i školskoj demonstraciji tipične brze košarke gostiju iz Madrida. Serijom 11:2 Real je za četiri i po minuta stigao do prvog vođstva i respektabilnih osam poena viška! Obradović je “letećim“ izmenama pokušavao da vrati mentalnu snagu ekipi, ali ona Abaldeova trojka pred zvuk sirene za 59:53 baš je došla kao prst u oko...

Posle rafalne paljbe Reala Zvezda je ipak pronašla snagu da se pridigne iz nokdauna i vrati u život! Odbrana je opet počela da funkcioniše i Real je dva i po minuta bio bez poena, a za to vreme Zvezda je preko Lojda i Davidovca svela zaostatak na dva poena (57:59) posle čega je Laso opet morao da seče tajm-autom. Ali, taj minut odmora imao je samo trenutni efekat. Rudijeva trojka posle dobrog istrčavanja umirila je Zvezdin nalet, ali ne i obeshrabrila crveno-bele. Volden i Lojd su po ko zna koji put ubrizgali turbo punjenje, pa je Zvezda u poslednja četiri minuta ušla sa minimalnim vođstvom (65:64)! Ali, onda je Tompkins zadao dva jaka šamara, posle čega je Zvezda samo srljala iz greške u grešku i u završna tri minuta ubacila tek dva poena, uz previše napravljenih grešaka...

Zvezda će u nedelju dočekati Split, a onda sledi nova sedmica duplog programa sa gostovanjima milanskoj Olimpiji u sredu, odnosno Barseloni u petak.

EVROLIGA, osmo kolo:

Četvrtak

CSKA - Baskonija 89:86

/Hilijard 31 - Fal 19/

Olimpijakos - Alba 75:71

/Mekisik 14 - Gifi 13/

Makabi - Žalgiris 85:57

/Džouns 15 - Volkap 12/

Barselona - Fenerbahče 97:55

/Kjurik 25 - Braun 10/

Petak

Crvena zvezda - Real Madrid 67:73

/Lojd 22 - Tompkins 14/

Panatinaikos - Efes, u toku

Bajern Minhen - Valensija, u toku

Asvel - Zenit, u toku

Odloženo

Himki - Milano



tagovi

EvroligaReal MadridValter TavaresDžordan LojdDžoni O'BrajantKori VoldenTrej Tompkins

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara