Sofoklis Skorcijanitis u dresu Makabija protiv Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Sofoklis Skorcijanitis u dresu Makabija protiv Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Zvezda poslednji put u Beogradu izgubila od Makabija kada je dominirao Skorcijanitis

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 09:29

Crveno-beli više od deset godina ne znaju za poraz od tima iz Tel Aviva kod kuće

Posle četiri vezana poraza, šanse Crvene zvezde da se domogne plej-ina Evrolige svedene su na teoriju. Neće uspeti da ponovi prošlosezonski učinak kada je sa rekordnih 17 pobeda bila desetak, pa je na šest utakmica do kraja prve faze takmičenja izvesno da neće učestvovati u drugoj. To ne znači da crveno-beli nemaju dovoljno razloga da do kraja ligaškog dela odigraju maksimalno motivisano i napadnu pobedu na svakom meču. Posebno pred svojim navijačima.

Prvi od poslednja četiri susreta koje će ekipa sa Malog Kalemegdana odigrati u Beogradskoj areni na programu je od 19.00, a protivnik je šampion Izraela, Makabi iz Tel Aviva. Tim koji u Beogradu nije savladao crveno-bele više od deset godina. Odigrala je Zvezda 17 mečeva sa Ponosom Izraela na najvećoj pozornici od 2000. i ostvarila čak 11 pobeda, a kod kuće je izgubila samo u prvom od osam okršaja.

Izabrane vesti

Bio je 28. novembar 2013. godine kada je Makabi do pobede vodio Sofoklis Skorcijanitis sa 22 poena, a Izraelci su u penal završnici došli do trijumfa (78:76). Tada su još za tim iz Tel Aviva igrali Riki Hikman, Devin Smit, Tajris Rajs, Džo Ingls, Andrija Žižić... Trener je bio Dejvid Blat, a te sezone se ekipa iz Izraela popela i na krov Evrope, pošto je na Fajnal foru u Milanu bila bolja od CSKA, potom i madridskog Reala u finalu.

S druge strane, bila je to prva sezona za Zvezdu u Evroligi, na klupi je sedeo Dejan Radonjić, a u porazu od Makabija istakli su se Demarkus Nelson i Ivan Radenović sa po 12 poena, 11 je dodao Blejk Šilb. Jasno je koliko dugo trofejni sastav iz Tel Aviva nije slavio u glavnom gradu Srbije protiv Crvene zvezde. Sa narednih sedam gostovanja u Beogradu, izraelski tim se kući vraćao pognute glave. Dva puta je u tom nizu na klupi Makabija sedeo i Janis Sferopulos.

Interesantno je da će se večeras na terenu naći trojica aktera susreta iz 2013. Džejk Koen je pre nepunih 11 godina bio mlada nada Makabija i izraelske košarke, a odigrao je dva minuta u pomenutom beogradskom susretu. S druge strane, boje Zvezde branili su Branko Lazić i Luka Mitrović. Aktuelni kapiten crveno-belih je za 17 i kusur minuta postigao pet poena, uz po dva skoka i asistencije, dok je Mitrović odradio solidan posao sa šest poena, osam skokova i dva završna dodavanja.

Obojica su i danas važni igrači za crveno-bele. Kapiten Lazić daje čvrstinu odbrani, dok je Luka jedna od najkonstantnijih napadačkih opcija Janisa Sferopulosa ove sezone. Njihovo iskustvo je od neprocenjivog značaja za ekipu, a biće bitan doprinos i večeras. Branko će imati zadatak da uspori sjajne bekove Makabija, Lorenza Brauna i Vejda Boldvina, dok će Zvezdi biti neophodna i dobra rola Mitrovića u napadu, jer ekipi i dalje nedostaju dva plejmejkera, pa će poeni iz reketa biti važni.

Pod lupom će se protiv Makabija najpre naći Jago dos Santos i Džavonte Smart. Brazilac je zbog čestih povreda u spoljnoj liniji vremenom dobijao sve veću ulogu, ozbiljno je napredovao i pokazao da može da igra na najvećoj sceni. Podigao je samopouzdanje pred dolazak Makabija izuzetnom partijom protiv Krke u ABA ligi. Jasno, bio je to rival daleko slabijeg kalibra od predstojećeg, ali Jago je bio na pragu tripl-dabla, što je podvig samo po sebi, ko god da je na drugom kraju parketa. Poneo je i zvanje igrača 22. kola regionalnog takmičenja, pošto je protiv slovenačke ekipe zabeležio 20 poena, 12 asistencija i osam skokova za indeks korisnosti 40.

Što se tiče Smarta, u meč sa Ponosom Izraela ulazi posle najefikasnije partije u crveno-belom dresu i evropskoj košarci. Iskoristio je dobro šansu i ubacio 24 poena Krki, ali što je još važnije, šutirao je 4/4 za dva, 4/6 za tri i 4/5 sa linije penala. Još se privikava na evropsku košarku, traži mesto, ali za igrača njegovog kalibra samopouzdanje je gorivo, a utisak je da je dobro napunio rezervor.

"Trener mi veruje. Kada izađem na parket, znate šta mogu da uradim. Tako da na svakoj utakmici pokušavam da odradim svoje. Bilo je mečeva na kojima nisam pokazao šta umem, ali vremenom napredujem i osećam se bolje na terenu. Ja sam strelac i plejmejker. Volim da postižem poene i činim saigrače boljim. Zato želim da nastavim to da radim i pomognem ekipi da pobeđuje. Verujem u sebe. Moram da nastavim da pogađam sa svojih pozicija, iz driblinga, posle dodavanja. Da nastavim da tražim ritam i sve će biti u redu“, rekao je Amerikanac posle ličnog rekorda u Zvezdinom dresu.

Kada se podvuče crta, Sferopulosova četa je pred teškim zadatkom, ali i velikim izazovom. Dobila je Izraelce u prvom delu sezone 92:98 kao gost u dvorani „Aleksandar Nikolić“, ali najpre zahvaljujući vanserijskoj partiji Miloša Teodosića koji je postigao 27 poena i podelio 14 asistencija. Večeras neće moći da pomogne, kao ni Nikola Topić i novajlija Trej Tompkins. Čeka nas potpuno drugačija utakmica.

Makabi je u velikom naletu. Vezao je velki broj utakmica u domaćem prvenstvu u proteklom periodu, a računajući izraelski šampionat i borbu na evro-sceni, nanizao je devet pobeda (dve u Evroligi). U odnosu na prethodni susret sa Zvezdom ekipu je pojačao novopečeni reprezentativac Gruzije Džo Tomason, a sva je prilika da Oded Kataš na raspolaganju neće imati centra Romana Sorkina.

Sa učinkom 15-13, Makabi će gostovanje u Beogradu dočekati sa devetog mesta na tabeli i pokušaće da prekine neslavnu tradiciju u glavnom gradu Sebije, koji je ove sezone praktično zvao svojim domom, jer je skoro sve mečeve u Evroligi kao domaćin odigrao u Pioniru. Pobedom bi sastav iz Tel Aviva napravio veliki korak ka plej-inu, pa čak i zadržao šanse da se direktno domogne plej-ofa.

Na Zvezdi je da pokuša da mu stane na put i nastavi da podiže obrtaje pred ključni deo sezone u ABA ligi.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Valensija (4,70)

18.45: (1,60) Olimpijakos (16,0) Panatinaikos (2,65)

19.00: (1,90) Crvena zvezda (15,0) Makabi Tel Aviv (2,10)

20.00: (6,00) Alba Berlin (20,0) Monako (1,17)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

20.30: (1,60) Baskonija (16,0) Olimpija Milano (2,65)

Petak

20.00: (3,20) Asvel (16,0) Anadolu Efes (1,45)

20.30: (1,60) Bajern Minhen (16,0) Žalgiris (2,65)

20.30: (2,65) Virtus Bolonja (16,0) Real Madrid (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivLuka MitrovićBranko LazićJanis SferopulosDžavonte SmartJago dos SantosSofoklis SkorcijanitisDžejk Koen

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara