Bogoljub Marković i Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)
Bogoljub Marković i Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić)

Zvezda propustila dve prilike za pobedu, Mega posle drame i produžetka na završnom turniru juniorske Evrolige

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 20:53

Posle 45 minuta velike borbe juniori Mege savladali Crvenu zvezdu u finalu kvalifiakcionog ANGT turnira

Sudarili su se biseri Crvene zvezde i Mege u finalu kvalifikacionog ANGT turnira Evrolige, koji je održan u dvorani Basket Siti, u organizaciji tima sa Malog Kalemegdana. Nikola Topić je mogao da bude heroj crveno-belih, kao i u odlučujućem meču grupne faze, ali je ovoga puta promašio drugo slobodno bacanje u smiraj četvrte deonice za pobedu. Otišlo se u produžetak, a ponovo je poslednji napad imala ekipa Branka Jorovića - sve je stalo u ruke mladog Andreja Lučića. Imao je šut iz ugla za pobedu pri rezultatu 80:79 za Megu - nije lopta htela u koš. Na kraju veliko slavlje juniora Mege, koji će na završnom turniru Evrolige u Kaunasu braniti titulu osvojenu prošle godine.

Megu do pobede vodio sjajni Andrej Mušicki, koji je bio na pragu tripl-dabla sa 11 poena, 10 asistencija i čak osam ukradenih lopti za indeks 24.

Izabrane vesti

Filip Jović je postigao 15 poena, ali se povredio u trećoj deonici, 11 je dodao Asim Đulović, dok su po 10 postigli Bogoljub Marković i Urban Kroflič.

Kod Zvezde 20 poena Lazara Gačića, koji je odigrao najbolji meč na turniru, dok je Nikola Topić dodao 18, uz sedam assitencija, dok je Andrija Vuković ubacio 14, uz osam skokova.

Na krilima odlične igre Lazara Gačića, ali i čvrste odbrane, Zvezda je dobro otvorila utakmicu. Mega se tražila u napadu, nije je išao aut, pa je već posle pet minuta igre pisalo 15:6 na semaforu za crveno-bele. Uspela je Mega da uhvati ritam u nastavku i posle trojke Markovića prišla na minus tri, ali je Gagić sa linije penala uspeo Zvezdi da donese prednost 23:18 pred prvi odmor.

Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda)Lazar Gačić (Foto: KK Crvena zvezda)

Za samo par minuta igre u nastavku Jorovićem sastav stekao je 10 poena viška, ali Mega je imala odgovor. Tri vezane trojke i treći faul Topića uvalali su crveno-bele u problem, pa je Mega stigla i do preokreta. Vodila se velika borba i narednim minutima, ali Zvezda nije imala dobra rešenja u napadu bez najboljeg igrača i Avramovićev sastav je to iskoristio, te je mahom preko Jovića uspeo da stekne i komforniju prednost. Posle 20 minuta igre bilo je 42:37, Jović je predvodio Megu sa 13, Gačić ekipu Crvene zvezde sa 12 poena.

Otvorio je Kroflič trojkom drugo poluvreme, a ubrzo je i ekipa u ružičastim dresovima stigla do dvocifrene prednosti. Povela i sa 56:43 posle trojke Danila Dožića, ali je Zvezda serijom 11:2 zatvorila deonicu, posle trojke Topića i bacanja Mišića prišla na minus četiri pred poslednji odmor i najavila veliku borbu u odlučujućoj deonici. Veliki peh je doživela Mega u trećem kvartalu, pošto se ponajbolji igrač Jović povredio.

Igrali su i jedni i drugi sa velikim žarom u odlučujućem kvartalu. Nekada su iz toga dolazili dobri potezi, bilo je i grešaka. Što je i normalno, pogotovu za igrače ovog uzrasta. Ali Zvezda je ozbiljno pretila Megi, prišla i na pola koša minusa, da bi Marković i Mušicki odbili njen nalet sredionom deonice. Uspela je Avramovićeva ekipa da se odlepi na plus šest, ali reagovala je Jorovićeva četa na vreme. Iz požrtvovane igre u odbrani, nošena podrškom sa ispunjenih tribina - stigla je do preokreta. Večeras sjajni Gačić ubacio je novu trojku. U poslednji minut se ušlo sa 71:70 u korist crveno-belih. Doneo je Marković prednost Megi u završnici, da bi potom Topić promašio šut za pobedu, ali je pokupio svoj promašaj i iznudio dva penala. Pogodio je prvo bacanje, promašio drugo i otišlo se u produžetak...

U dodatnih pet minuta, očekivano tvrdo. Igralo se koš za koš, vodila se velika borba između Topića i Mušickog, a kada je posle trojke Gačića i odlične odbrane Zvezde delovalo da će pobedu odneti Jorovićeva ekipa, Mega je uspela da izmisli poene preko Dožića na devet sekundi do kraja. Imali su crveno-beli napad za pobedu, otišla je lopta u ruke Lučića, koji je promašio iz ugla i slavlje košarkaša Mege je moglo da počne.

KVALIFIKACIONI ANGT TURNIR EVROLIGE "MARKO IVKOVIĆ"

Petak (31. mart)

Crvena zvezda – Valensija 84:71

/Topić 35 - De Larea 19/

Partizan – Next Generation Belgrade 64:73

/Drezgić 23 - Suljanović 15/

Venecija – Mega 58:103

/Januci 19 - Jović 20/

Pariz – Anadolu Efes 77:54

/Esenge 17 - Tundža 15/

Crvena zvezda – Partizan 89:73

/Mišić 15 - Drezgić 17/

Valensija – Next Generation Belgrade 80:91

/De Larea, Barbera 20 - Suljanović 22/

Subota (01. april)

Mega – Anadolu Efes 89:74

/Jović 23 - Onat 19/

Venecija – INSEP 63:79

/Januci 19 - Traore 15/

Partizan – Valensija 60:66

/Drezgić 19 - Mari 16/

Next Generation Belgrade – Crvena zvezda 95:96 posle produžetka

/Mirković 32 - Topić 49/

Anadolu Efes – Venecija 81:63

/Tundža 20 - Januci 23/

INSEP - Mega 63:66

/Traore 15 - Jović 19/

Nedelja (02. april)

7. mesto: Partizan – Venecija 87:79

/Drezgić 27 - Januci 25/

5. mesto: Valensija – Anadolu Efes 78:59

/Salvador 19 - Onat 13/

3. mesto: Next Generation tim – INSEP 77:70 posle produžetka

/Todorović 17 - Esenž 15/

Finale: Crvena zvezda - Mega 79:80 posle produžetka

/Gačić 20 - Jović 15/


tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaJuniorska EvroligaAdidas next generation turnirNikola TopićFilip JovićBogoljub MarkovićLazar Gačić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara