Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starasport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starasport)

Zvezda protiv jednog od najkorisnijih igrača ABA lige ima priliku da se učvrsti na vrhu

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.12.23. | 11:58

S ozbirom da je Igokea izgubila u 12. kolu, crveno-beli bi trijumfom nad Studentskim centrom stekli dve pobede viška na čelu tabele

Košarkaši Crvene zvezde su posle trijumfa nad Megom u 11. kolu ABA lige, upisali i rutinsku pobedu nad berlinskom Albom u Evroligi. Tako su popravili samopouzdanje posle neuspešnog duplog kola elitnog takmičenja u Španiji, a naredne sedmice ih čekaju još dva evroligaška susreta u 48 sati. Ipak, pred okršaje sa Real Madridom i Makabijem u Beogradu, gostuju u Morači ekipi Studentskog centra (17.00).

S ozbirom da je Igokea ovog vikenda izgubila od Cibone (87:91), ekipa Janisa Sferopulosa ima priliku da se dodatno odvoji na vrhu tabele (10-1). Ukoliko savlada Podgoričane, imaće dve pobede više od najbližih pratioca, pomenutog tima iz Laktaša, Partizan Mozzart Beta i Cedevite Olimpije (9-3).

Izabrane vesti

Zato je jasno da nema prostora za opuštanje u redovima tima sa Malog Kalemegdana. Pritom, sastav Dejana Jakare je znao da bude kamen spoticanja za favorite. Ima pozitivan bilans posle 11 rundi (6-5), a u septembru je pokazao kvalitet osvajanjem ABA Superkupa. Ipak, jasno je da su crveno-beli veliki favorit i na gostovanju, ali da imaju i tradiciju na svojoj strani, jer su slavili u sva četiri dosadašnja okršaja sa Studentima.

Sferopulosov tim je triujumfima nad Megom i Albom popravio raspoloženje, Rokas Giedraitis je pokazao da je u usponu forme, Nemanja Nedović i Miloš Teodosić su nastavili sa dobrim igrama, a dobra vest za Zvezdu je i povratak Adama Hange u trenažni proces. Grčki stručnjak je najavio da bi u sedmici pred nama mogao da ima kompletan roster na raspolaganju, s ozbirom da se u nedelji na izmaku povredio i Dalibor Ilić, pa ostaje da se vidi da li se mladi centar oporavio i da li će iskusni Hanga dobiti priliku baš u glavnom gradu Crne Gore da upiše prvi nastup od 5. novembra, kada je odigrao četiri minuta u susretu sa ekipom Budućnosti.

"Očekuje nas još jedna utakmica u regionalnoj ligi protiv jako dobro organizovane ekipe koja zna šta radi na terenu. SC Derbi igra svoje mečeve sa mnogo energije na obe strane terena i u odbrani i u napadu. Moramo biti spremni za još jednu tešku utakmicu i na prvom mestu spremni i fokusirani da igramo našu igru“, rekao je trener crveno belih Sferopulos.

Susret sa Studentskim centrom mogao bi da posluži i Marku Simonoviću da nastavi da se dokazuju treneru, ali i Šabazu Nejpiru da potvrdi da je počeo da izlazi iz krize koja ga je drmala u prethodnom periodu. Amerikanac je posle 14 poena protiv Valensije propustio mečeve sa Baskonijom i Megom zbog problema sa leđima, da bi u susretu sa Albom postigao devet poena, bez izgubljene lopte. Utisak je i da je protiv tima iz Berlina odigrao nešto motivisanije i agresivnije nego što je to bio slučaj na nekim ranijim utakmicama, pa je gostovanje u Morači prilika da nastavi da gradi na tome.

Dobro poznajemo ekipu Studentskog Centra, pokazali su svoj kvalitet i prošlih sezona, takođe i ove odigravši veliki broj izuzetno dobrih utakmica. Dobro organizovan čvrst tim, koji se dobro poznaje i koji ima svoje ambicije u ovom meču. Na nama je da odigramo čvrstu odbranu, da prenesemo energiju na parket i odigramo utakmicu u ritmu koji nama odgovora kako bi došli do pobede,” dodao je kapiten Branko Lazić.

Ekipa Dejana Jakare sigurno neće izaći sa belom zastavom. Pokazala je da želi da se nadmeće sa svima, iako u prethodnoj rundi nije uspela ni izbliza da parira Partizan Mozzart Betu (99:76 u Beogradu).

Za mene je Crvena zvezda po rosteru prvi favorit za osvajanje ABA lige. Mi moramo ući bolje u utakmicu nego što je to bio slučaj u prethodnom kolu protiv Partizana. Verujem da smo preneli to igračima i da oni to dobro znaju. Izuzetno je važno da igramo sa puno energije u oba smera, i u odbrani i u napadu jer takva igra krasi ovu ekipu. Za Zvezdu se može reći da nemaju kiks ove sezone u regionalnom takmičenju i nadam se da to može biti slučaj u ovoj utakmici,” rekao je Jakara.

GRANICA ZA POENE KENANA KAMENJAŠA U MOZZARTU - 12,5

Šest trijumfa, uz samo jedan poraz kod kuće (od Cibone 93:101), kao i osvojen Superkupu su učinak za svako poštovanje i ukazuju da Zvezda mora ozbiljno da pristupi meču od prvog minuta. Pritom, za Studentski centar igra i jedan od najkorisnijih igrača ABA lige ove sezone, Kenan Kamenjaš. Unutrašnja linija srpskog šampiona će imati posla sa reprezentativcem Bosne i Hercegovine koji beleži 14,6 poena i 9,6 skokova po nastupu, za prosečan indeks 20,8.

"Očekuje nas još jedna utakmica protiv evroligaške ekipe, znamo sve o Crvenoj zvezdi i o njihovim kvalitetima. Napravili su izuzetno kvalitetan tim, ekipu ne samo za vrh ABA lige već i za plej-of Evrolige. Verujem da će biti dobra, veoma zahtevna utakmica, meč u kome će energetska potrošnja biti velika. Ono što smo naučili nakon meča sa Partizanom je da moramo ući daleko bolje u meč i verovati da možemo doći do pobede. Ukoliko budemo imali rezultatski priključak tokom većeg dela možemo prelomiti meč u našu korist. U ovom meču je Zvezda veliki favorit ali mislim da mi svoju šansu možemo tražiti na domaćem terenu,” dodao je Kamenjaš.

ABA LIGA – 12. KOLO:

Petak

FMP – Zadar 77:92

/Subotić 16 – Božić 28/

Subota

Cedevita - Krka 91:79

/Marković 23 - Kazins 17/

Igokea - Cibona 87:91

/Milosavljević 22 - Mustapić 22/

Borac - Mornar 79:71

/Frenklin 16 - Voters 18/

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 96:83

/Kaboklo 21 - Pol 16/

Nedelja

17.00 (6,00) SC Derbi (20,00) Crvena zvezda (1,15)

Ponedeljak

18.00 (2,30) Split (14,5) Mega (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarJanis SferopulosBranko LazićMarko SimonovićŠabaz NejpirAdam HangaKenan Kamenjaš

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara