Nikola Kalinić (Foto: SC Derby)
Nikola Kalinić (Foto: SC Derby)

Zvezda raspucana u Podgorici: Zaustavljen najbolji napad ABA lige

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.11.21. | 19:46

Uz oporavljene Nejta Voltersa, Luku Mitrovića i Nikolu Kalinića Crvena zvezda lako izašla na kraj sa Studentskim centrom i nanela mu prvi poraz kod kuće

Posle večitog derbija i naporne španske turneje, košarkaši Crvene zvezde su na zatvaranju devetog kola ABA lige gostovali u sportskom centru Morača, gde ih je dočekala ekipa Studentskog centra. Pričao je Dejan Radonjić da protiv jednog od prijatnijih iznenađenja regionalnog šampionata njegova ekipa mora da odigra dobro - to je i uradila. Pružili su crveno-beli najbolju napadačku partiju u sezoni, još jednom odigrali odbranu na visokom nivou i na kraju rutinski upisali osmu pobedu - 99:67.

Vratili su se u stroj Nejt Volters, Luka Mitrović i Nikola Kalinić i ponovo je Zvezda zasijala. Najbolja odbrana Evrolige je još jednom bila na pravom nivou, a konačno je i napad proradio. Upravo to je večeras omogućilo Crvenoj zvezdi da zgromi Podgoričane i upiše najefikasniju partiju u sezoni. Samo u prvom poluvremenu ubacila je osam trojki. Sve iz izrađenih pozicija. Često ove takmičarske godine to nije uspevala da pogodi za 40 minuta. Ako je pozicioni napad znao da bude problem Radonjićevoj ekipi, večeras je savršeno funkcionisao. O igri u tranzciji ne treba trošiti reči, kao i uvek bila je jedno od najubojitijih oružja srpskog šampiona. Na kraju su crveno-beli ubacili 13 trojki i 99 poena - obe brojke su rekordne u tekućoj sezoni.

Izabrane vesti

U prvom poluvremenu su crveno-beli igrali s pola gasa. Takav se utisak sticao. Zato je i domaćin uspevao da isparira velikom favoritu, pa je do poluvremena ubacio 40 poena, "samo" devet manje od Zvezde. U trećem kvartalu je Studenski centar video najbolju evroligašku odbranu u pravom svetlu, pa je za 10 minuta ubacio samo dva šuta iz igre. Kajl Vinjales je bio precizan početkom kvartala, pa onda teku samoj završnici. Stvorila je Radonjićeva ekipa ključnu razliku, koju SC Derbi nikako nije mogao da stigne.

Interesantno je da je ekipa Andreja Žakelja u deveto kolo Jadranske lige ušla sa epitetom najboljeg napada u takmičenju. Večeras je, očekivano, ostala debelo ispod proseka. Zvezda je najveću pažnju posvetila prvim violinama ekipe Vinjalesu i Flečeru Mekgiju. Iskusni plejmejker je uzeo svoju porciju šuteva, ali je pogodio samo tri (osam poena), dok je Mekgi opalio samo jednu trojku za nešto više od 20 minuta na parketu, pa je i on na kraju brojao dao osam.

Što se tiče Zvezde, Nikola Kalinić je plesao u prvom poluvremenu, a onda početkom drugog ušao i u elitno društvo. Prebacio je marginu od 1000 poena u dresu tima sa Malog Kalemegdana. Susret je okončao sa 12, ali i sdam skokova i četiri asistencije - indeks 18. Čak pet igrača imalo je dvocifren poenterski učinak, a efikasniji od Kalinića bio je Nikola Ivanović sa 14 (indeks 20). Branko Lazić je na kraju ubacio 11 poena, po 10 su dodali Nejt Volters i Ognjen Dobrić.

- ABA liga - 9. kolo -

STUDENTSKI CENTAR - CRVENA ZVEZDA 67:99

/19:27, 21:22, 8:23, 19:27/

Dvorana: Morača (Podgorica)

Sudije: Josip Radojković, Matej Špendl, Krunoslav Peić

Studentski centar: Vinjales 8, Mekgi 8, Pavlićević, Slavković 2, Starovlah 6, Vujisić, Z. Ivišić 3, T. Ivišić 12, Edvards 8, Kamenjaš 7, Bujukdžangaz, Tišma 13

Crvena zvezda: Volters 10, Davidovac 7 (6sk), Mitrović 8, Lazić 11, Kalinić 12, Dobrić 10, Holins 7, Simonović 6, Ivanović 14, Marković (6as), Kuzmić 8, Cirbes 6

Videlo se da su košarkaši Crvene zvezde veoma raspoloženi za igru već od prvih minuta. Odmah su se odlepili, Kalinić je zaigrao sjajno, a onda su i trojke krenule da ulaze kao nijednom dosad ove sezone. Domaćin se držao, takođe šutem sa distance. Imao je i nekoliko lakih poena preko Kamenjaša i Edvardsa, koji su došli kao posledica dekocentracije u Zvezdinoj odbrani. Odlepili su se crveno-beli u drugom kvartalu, ali je ponovo došlo do opuštanja u redovima srpskog šampiona, što je Studentski centar iskoristio da razliku na poluvremenu svede na jednocifren broj (40:49).

U drugo poluvreme Radonjićevi izabranici su ušli daleko motivisaniji i agresivniji. To je dovelo do potpune konfuzije u redovima podgoričke ekipe, koja često nije uspevala ni da uputi šut ka protivničkom košu, ponekad i u serijama. Bukvalno su Zvezdini igrači "sakrili obruč" domaćim. Tako su ubacili samo dva šuta iz igre, ukupno osam poena u trećoj četvrtini i pitanje pobednika je bilo rešeno.

Bilo je jasno da SC Derbi nije mogao da se vrati u poslednjem kvartalu, iako je njegovim početkom došlo do novog opuštanja u crveno-belim redovima. To se nije dopalo Dejanu Radonjiću, pa je uprkos velikoj prednosti odlučio da pozove tajm-aut i podigne nivo ozbiljnosti među svojim pulenima. Tako su odgovorno odigrali do samog kraja, pa se razlika popela i na 32 poena. Interesantno je da je Simonović presekao loptu u poslednjem napadu domaćina, imao je priliku da poentira u kontri i omogući Crvenoj Zvezdi da prvi put u sezoni prebaci marginu od 100 poena, ali je odlučio da spusti loptu i ne zagorčava dodatno život već poraženom protivniku.

ABA LIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 64:77

/Karter 18 - Voler 19/

Subota

Cibona - FMP 66:69

/Gegić 14 - Nevels 27/

Krka - Borac 90:97

/Stipčević 27 - Hejl 27/

Partizan - Budućnost 75:66

/Smailagić 20 - Kobs 16/

Nedelja

Mega Mozzart - Cedevita Olimpija 104:75

/Rudan 23 - Blažič 26/

Mornar - Split 81:65

/Mihailović 16 - Barič 18/

Ponedeljak

Studentski centar - Crvena zvezda 67:99

/Tišma 13 - Ivanović 14/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarNikola KalinićDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara