Ognjen Kuzmić (Foto: Starsport)
Ognjen Kuzmić (Foto: Starsport)

Zvezda stotkom došla na prag nove triple krune

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 20:37

Izabranici Dejana Radonjića ubedljivo savladali FMP na startu finalne serije Superlige Srbije

Košarkaši Crvene zvezde poveli su u finalu plej-ofa Superlige i tako došli na pobedu od odbrane domaćeg trona. Izabranici Dejana Radonjića su već sredinom drugog kvartala stekli veliku prednost, koju su do kraja bez većih problema održavali i na kraju više nego ubedljivo savladali FMP pred svojim navijačima - 110:71.

Tako su na pragu rekordne 22. titule državnog prvaka (trenutno izjednačeni sa Partizanom sa 21). Na pola puta su do nove triple krune (druge uzastopne).

Izabrane vesti

Senku na dominantno izdanje šampiona bacila je povreda Ostina Holinsa. Pokušao je Zvezdin Amerikanac početkom treće četvrtine u trku da položi, Nenad Nerandžić je dobro čuvao prostor ispred koša i usledio je pad sjajnog defanzivca na koleno. Nije mogao da se osloni na levu nogu, te je uz pomoć saigrača napustio teren. Ostatak susreta ispratio je kraj klupe, sa hladnom oblogom na nozi.

Panterima je prvi meč završne serije bio prvi posle 44 dana pauze i susreta sa ekipom podgoričke Budućnosti u preliminarnoj rundi doigravanja ABA lige. Osetilo se to u igri ekipe Nenada Stefanovića, koja je na megdan timu sa Malog Kalemegdana došla bez dvojice ponajboljih igrača Brajsa Džonsa (napustio klub) i Gereta Nevelsa. Držala se uz pomoć Danila Tasića i kapitena Marka Radonjića u prvoj četvrtini, ali je već sredinom druge ostala bez rešenja za Radonjićev tim, koji je u prvom poluvremenu ubacio 53 poena i to uz samo jednu ubačenu trojku (Ognjen Dobrić u poslednjim sekundama).

Svi igrači Crvene zvezde su se upisali u listu strelaca i to dovoljno govori o tome kakvo je bilo stanje stvari na terenu. Na kraju se sa 17 poena istakao Ognjen Kuzmić, 14 je dodao Dobrić, dok su dvocifreni sa po 11 bili i Luka Mitrović i kapiten Branko Lazić. Na kraju je i Nikola Ivanović brojao do 13. Sa druge strane 19 poena Tasića, 14 je dodao kapiten Radonjić, 16 poena ubacio je Nerandžić.

Košarkaši Zvezde su nastupili u specijalno dizajniranim dresovima sa motivima navijače grupe Delije (Foto: Starsport)Košarkaši Zvezde su nastupili u specijalno dizajniranim dresovima sa motivima navijače grupe Delije (Foto: Starsport)


Prvi kvartal protekao je u prilično otvorenoj igri. FMP je dugo bez takmičarskih mečeva pa je polako tražio ritam. Uvodnu deonicu na kraju je obeležilo konstantno vođstvo regionalnog šampiona i odlična rola Ognjena Kuzmića. Centar crveno-belih je za nešto manje od sedam minuta ubacio 10 poena, uz 5/5 iz igre. Viđeno je i nekoliko atraktivnih poteza, pre svega Kalinićev. Bacio je loptu o tablu, uhvatio je i u skoku položio u koš. Panteri su se oslanjali na individalne akcije, mahom preko Danila Tasića koji je prvu četvrtinu okončao sa sedam poena. Posle 10 minuta bilo je 24:18 za domaćina.

Držao se FMP, prišao i na dva poena zaostatka početkom drugog kvartala, ali je onda razlika u kvalitetu isplivala na površinu. Vratio je Radonjić na teren Kuzmića i Holinsa i usledila je serija crveno-belih 15:0. Nakratko je gost prodisao posle floutera Radonjića, da bi Zvezda potom vezala još sedam poena (serija 22:2). Razlika je rasla iz minuta u minut, da bi Dobrić stavio tačku na prvo poluvreme trojkom sa zvukom sirene. Bio je to prvi precizan hitac igrača Zvezde van linije 6,75 (iz 11. pokušaja) za 53:29 pred veliki odmor.

Kod Crvene zvezde Kuzmić je sakupio 12 poena i pet skokova, Vajtu i Mitroviću nedostajao je po poen za dvocifren učinak. Domaćin je već na poluvremenu imao 12 ukradenih lopti - po tri Vajt i Marković, dve Holins. FMP je u čak 16 navrata izgubio posed. Radonjić je ubacio 10 poena, Tasić devet.

Nikola Kalinić u duelu sa igračima FMP-a (Foto: Starsport)Nikola Kalinić u duelu sa igračima FMP-a (Foto: Starsport)

Po povratku sa pauze slična slika kao u većem delu druge deonice. Zvezda je kontrolisala dešavanja na parketu, bez većih problema čuvala veliku prednost. FMP je pokušavao da se trgne preko Tasića i Radonjića, razigrao se i Nenadić, ali ostatak ekipe nije bio u potrebnom ritmu da bi se razlika ozbiljnije istopila i meč uveo u nešto neizvesnije vode. Ipak, Dejan Radonjić se u ranoj fazi trećeg kvartala našao u problemu, kada je posle duela sa Nenadom Nerandžićem levo koleno povredio Ostin Holins. Amerikanac je uz pomoć saigrača napustio teren i do kraja se nije vraćao u igru.

Uspela je Zvezda i to da prebrodi, počela da pogađa i sa distance, a poslednji odmor dočekala je sa 17 poena viška. Dodala je gas već početkom poslednje četvrtine i serijom 11:4 otklonila sve dileme o pitanju pobednika u dvorani Aleksandar Nikolić.

Revanš je na programu u nedelju od 20.00 u FMP Areni, gde bi Crvena zvezda mogla da proslavi 22. titulu prvaka Srbije.

----------------------------

CRVENA ZVEZDA - FMP 110:71

/24:18, 29:11, 26:23, 31:19/

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Uroš Obrknežević, Uroš Nikolić, Ivan Stefanović

Crvena zvezda: Kalinić 4, Holins 6, Marković 9, Vajt 9, Kuzmić 17, Lazarević 8, Davidovac 2, Mitrović 11, Lazić 11, Dobrić 14, Ivanović 13, Cirbes 6

FMP: Pavićević 1, Vujičić 3, Tasić 19, Radonjić 14, Simović, Šaranović 4, Izundu 3, Nerandžić 16, Stepanović 9, Manojlović 2, Lakić

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE

Petak

Crvena zvezda - FMP 110:71

/Kuzmić 17 - Tasić 19/

* Napomena: Druga utakmica na programu je u nedelju (20.00), eventualna treća u utorak


tagovi

KK Crvena zvezdaFMP ŽeleznikDejan RadonjićNenad StefanovićOgnjen KuzmićOstin HolinsLuka MitrovićBranko LazićEron VajtDanilo TasićNenad NerandžićKLSSuperliga SrbijeKošarkaška Superliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara