Dešon Stivens i Nikola Kalinić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)
Dešon Stivens i Nikola Kalinić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)

Zvezda upala u Bajićevu zamku i izgubila dah, Igokea u Laktašima kao dželat sa sekirom

Vreme čitanja: 6min | ned. 10.10.21. | 20:48

Košmarno poluvreme beogradskog sastava, Radanov kao džoker, trener domaćih pronašao lek za osvajača triple krune i pregazio ga u svim segmentima

Kada je Dragan Bajić u najavi večerašnjeg derbija govorio o tome kako “nema prednost da zapreti Crvenoj zvezdi“ može lako da se protumači kao pokušaj iskusnog stručnjaka da uljuljka protivnika u komfor dve odlične igre protekle sedmice, a kako se završio duel u Laktašima i te kako mu je uspelo u toj nameri!

Posle košmarnog poluvremena Crvena zvezda nije mogla da izbegne poraz! Uprkos ozbiljnom zaokretu u drugom delu... Ostaće verovatno nepoznato šta je Dejan Radonjić rekao svojim igračima u svlačionici tokom odmora, ali je bilo delotvorno jer su u nastavku bili znatno konkurentniji. Toliko da su umalo došli do spektakularnog preokreta posle 23 poena minusa. Nisu imali dovoljno snage za to, pa su doživeli treći uzastopni neuspeh u Republici Srpskoj. Igokea – Crvena zvezda 75:68 (21:14, 23:8, 10:22, 21:24).

Izabrane vesti

Antabija Voler bio je najefikasniji u domaćim redovima sa 15 poena (3/6 za tri), uz tri skoka i dve asistencije, dok su Markel Starks i večerašnji džoker Igokee Aleksa Radanov imali po 14 poena, s tim što je prvi imao pet, drugi sedam završnih dodavanja i četiri uhvaćene lopte. Kod Crvene zvezde dvocifreni su bili Nikola Kalinić sa 16 poena, te četiri skoka i po tri asistencije i izgubljene lopte, te Luka Mitrović sa 13 i Nikola Ivanović sa 10 poena, sve ubačeno u drugom delu, uz sedam proigravanja. 

Objasnio je Luka Mitrović u razgovoru za Mozzart Sport po povratku iz Izraela da ovaj tim “nema pojedinca koji može da postigne 25 poena“ i Zvezda na otvaranju sezone nije bila oličenje strašnog napada, ali je izrasla u sinonim ratničkog mentaliteta oslikanog kroz maksimalno agresivnu odbranu uz mnogo trčanja. Sve ono što nisu mogli Fenerbahče, Budućnost i Makabi, Igokea je uspela i naplatila s kamatom. Postala je prvi tim ove sezone sa premašenih 70 poena u fazi napada.

Voler i Dobrić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)Voler i Dobrić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)

Čak i ako niste pratili utakmicu dovoljno je bilo baciti oko na statistiku kako bi se videlo kroz kakav je rolerkoster prošla Crvena zvezda. Toliko loše su gosti izgledali u tom prvom delu. Samo 22 poena, osam u drugoj četvrtini, dok su košarkaši Igokee na poluvremenu vodili sa čak 22 razlike! Duplo više koševa ubacili su od ekipe koja svojim rivalima dosad nije dozvoljavala da pređu granicu od 30 poena u prvom delu. Ako uzmemo da je Makabi do 44 poena stigao tek na startu poslednje, a Budućnost i Fenerbahče u finišu treće deonice, jasno je koliko je Zvezdina odbrana bila ogoljena.

Evidentno je Bajić posebnu pažnju obraćao na najsitnije detalje u danima više za pripremu susreta, jer je istu doterao gotovo do savršenstva! Prvenstveno u odbrani, jer je napredak u odnosu na onih 89 primljenih poena od Borca na ovom istom mestu više nego očigledan. Iz energičnijeg, agresivnijeg i raspucanijeg otvaranja utakmice Igokea je Crvenu zvezdu uhvatila na krivoj nozi, oborila na parket i “udarala” dok joj nije ponestalo snage. S takvim razvojem utakmice Voler i Starks razbili su defanzivnu koncepciju protivnika i već posle nepunih šest minuta razlika je bila dvocifrena (16:6). I samo je rasla u narednim minutima.

-------------------------------

IGOKEA – CRVENA ZVEZDA 75:68

/21:14, 23:8, 10:22, 21:24/

Dvorana Laktaši.

Gledalaca: 800;

Sudije: Tomislav Hordov, Josip Radojković, Krunoslav Peić.

IGOKEA: Vulić -, Starks 14, Robinson 2, Tanasković -, Radanov 14 (7as), Jošilo 7, Talić 1, Ilić 9, Stivens 7, Voler 15, Fundić -, Đorđević 6.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 3, Volters 9 (6sk), Uskoković -, Davidovac 2, Mitrović 13 (5sk), Kalinić 16, Dobrić 2, Holins 4, Simonović 3, Ivanović 10, Kuzmić 6, Popović -.

-------------------------------

Kada odbrana nije funkcionisala, napad je ostao u leru. Samo osam poena u drugom periodu, igra bez ikakvog protoka lopte, promašaji od kojih neki nisu stigli ni do obruča… Bez pogotka za tri (0/7), bez izvedenog slobodnog bacanja sve do duboko u trećem delu, uz samo jedan pogodak s poludistance i čak devet izgubljenih poseda, od čega Kalinić tri. Ivanović nije mogao da pogodi ništa, povratnik u sastav Ostin Holins nastavio je da ređa promašaje na šutu za tri… I kada se sve to skupi na gomilu rezultat nije ni mogao da bude drugačiji od onih 44:22 koliko je stajalo na semaforu. Pogotovo jer je domaćin pogodio šest od devet hitaca van linije 6,75, od čega su Starks i Voler skupili pet, uz dobru rolu Dalibora Ilića iz drugog plana.

Potpuni restart Zvezdinog majndseta dogodio se u trećoj deonici, kada je utakmica ponovo dobila takmičarski karakter. Bili su crveno-beli energijom na nivou prethodnih mečeva, iz čega su dolazili i lak(š)i poeni, trojke, bolji ritam. Igokea je ostavljena na samo 10, dok je Zvezda skupila poena koliko za celo prvo poluvreme, pa je tako i prišla na samo osam poena distance, gde se poslednji put nalazila u ranoj fazi druge četvrtine.

Radanov i Kalinić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)Radanov i Kalinić (©ABA LIGA / Igokea – Nikola Vuruna)

Baš kada je Zvezdin pritisak bio najveći, posle trojke dugo nevidljivog Ivanovića i koša Mitrovića za 56:51, kao spasilac Igokee pojavio se Aleksa Radanov. Momak koji nije iskoristio nekoliko šansi da se dokaže u crveno-beloj opremi dočekao je svojih pet minuta da pokaže nekadašnjim saigračima i treneru da u njemu ima kvaliteta. Odigrao je besprekorno drugo poluvreme u oba smera i zajedno sa Starksom dotukao Crvenu zvezdu, čime je sprečio da dođe do haotične završnice u kojoj gosti uglavnom imaju više šlifa. Radanov je sa nekoliko dobrih asistencija i pametnih realizacija učinio da Zvezda zapamti ovaj poraz...

U celom drugom poluvremenu Zvezda je ubacila šest trojki, protivnik samo dve, smanjila broj izgubljenih lopti, ali ipak ostala bez plena. Za to je falilo mnogo više od Stefana Lazarevića, Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca i Ostina Holinsa, koji su zajedno skupili tek 11 poena...

Posle trenerske disertacije Dejana Radonjića u Tel Avivu i vrhunskog izdanja protiv Makabija postalo je jasno da Crvenoj zvezdi potrebna duža klupa kako bi energijom i kvalitetom mogla u kontinuitetu da odgovori zahtevima trofejnog stručnjaka. Zato se stidljivo provlačilo pitanje koliko će aktuelni šampion moći da izdrži u krnjem sastavu, a odgovor je stigao već u Laktašima.

Uz zdravstvene probleme ni kalendar takmičenja nije naklonjen Crvenoj zvezdi. Posle tri teška izazova u prvoj sedmici oktobra, Zvezdu je za ukupno deset dana dočekao i četvrti ozbiljan izazov. Treće gostovanje u kojem je Igokea potvrdila da za branioca titule na svom terenu postaje nešto poput dželata sa sekirom!

Ako neko ne leži treneru Radonjiću u ovom drugom mandatu na Zvezdinoj klupi, onda je to Igokea u Laktašima! Treća utakmica – treća pobeda najboljeg tima Bosne i Hercegovine. Podsetimo, odmah pošto je preuzeo tim od Saše Obradovića Radonjić je pretrpeo najteži ABA poraz računajući oba mandata u Zvezdi. Zatim je Igokea vratila polufinalnu seriju nazad za Beograd posle još jednog odličnog izdanja , da bi večeras Dragan Bajić uhvatio Zvezdu u zamku i naneo joj novi poraz u međusobnim susretima.

Nije Crvena zvezda dobro započela sedmicu sa nova četiri meča, ali priliku za popravni imaće već u sredu protiv Žalgirisa u Štark Areni.

ABA LIGA - 3. kolo

Petak:

Zadar - Cibona 67:68

/Luković 16 - Rivers 12/

Subota:

Mornar - Borac 85:90

/Luis 23 - Lešić 23/

Partizan - Studentski centar 79:57

/Smailagić 13 - Kamenjaš 10/

Nedelja:

Mega - Krka 73:72 (67:67), posle produžetka

/Smit 17 - Stipčević 25/

Budućnost - Split 75:66

/Jagodić Kuridža 18 - Bajo 20/

Igokea - Crvena zvezda 75:68

/Voler 15 - Kalinić 16/

Ponedeljak:

18.00: Cedevita Olimpija - FMP

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaIgokeaABA ligaDragan BajićDejan RadonjićNikola KalinićDalibor IlićLuka MitrovićMarkel StarksAntabija VolerMarko Jošilo

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara