Detalj sa meča Crvena zvezda - Mega Mozzart (©MN Press)
Detalj sa meča Crvena zvezda - Mega Mozzart (©MN Press)

Zvezda zalečila evroligaške rane: Volters dirigovao, Simonović trojkama presudio Megi Mozzart

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.11.21. | 19:49

Tim Dejana Radonjića upisao petu pobedu na Jadranu - 81:67

Umela je Mega u prošlosti propisno da namuči Crvenu zvezdu, natera crveno-bele da potroše i poslednji atom snage kako bi ostvarili pobedu i pošteno da zarade svaki poen. Danas u hali “Aleksandar Nikolić” tim Dejana Radonjića imao je utakmicu kakvu je samo poželeti mogao. Izostali su potpuno pražnjenje i ulazak u dramatičnu završnicu pred duel sa Panatinaikosom u Evroligi, rane iz elitnog takmičenja su delimično zalečene i upisana je peta pobeda na Jadranu - 81:67

Mega Mozzart bez Boriše Simanića i Mateja Rudana nije bila kadra da nanese veću štetu crveno-belima, napravi brejk i produbi krizu Crvene zvezde. Uknjižio je sastav Dejana Radonjića trijumf, ali je i u duelu sa Mega Mozzartom pokazao da problemi neće ispariti preko noći. Ne služi šut sa distance košarkaše Zvezde od početka sezone, to se nije promenilo ni na ovoj utakmici iako tim Vlade Jovanovića nije poznat po čvrstoj odbrani i tome što ne daje protivniku da diše.

Izabrane vesti

Dopušta Mega Mozzart rivalima previše poena iz tranzicije, a to su znali da iskoriste košarkaši Crvene zvezde. Gro poena postigla je Crvena zvezda iz tranzicije, nije morala da rudari i zaradi ih na težak način. Za ostalo se postarao Nejt Volters kome prija velika sloboda u igri koju je dobio, ali ne može ni američki organizator igre uvek da bude na visokom nivou i da crveno-beli računaju na njegove lagane poene iz prodora ili igre jedan na jedan. Izašlo je to na videlo u duelima sa evroligašima.

Skuči Smit s loptom, Stefan Lazarević i Aleksa Uskoković (©ABA liga/Dragana Stjepanović)Skuči Smit s loptom, Stefan Lazarević i Aleksa Uskoković (©ABA liga/Dragana Stjepanović)

Znala je Crvena zvezda da iskoristi žute minute Jovanovićevog tima, kazni sve propuste u odbrani i u serijama samelje rivala u prvom poluvremenu. U nekoliko navrata su izabranici Dejana Radonjića vodili duplo, Vlada Jovanović je tajm-autima pokušavao da preseče nalete, ali nisu davali efekta. Raspoloženi su bili košarkaši Zvezde za igru u prvom poluvremenu, činilo se da će posle dužeg vremena odigrati meč bez trzavica. Ali, nije bilo tako. Ležernijim pristupom je Crvena zvezda vratila ekipu Mega Mozzarta u igru.

Ugasila se Zvezda početkom trećeg kvartala, ništa nisu mogli da pogode Radonjićevi izabranici i Mega Mozzart je dobrim delom istopila razliku. Prišla je na jednocifren zaostatak, ali za nešto više nije imala snage. Nije služio šut crveno-bele tokom većeg dela meča, a onda je u kvartalu odluke namestio ruku Marko Simonović. Kao u najboljim danima – rafalna paljba. Dalekometnim hicima je iskusno krilo odbilo nalet Mega Mozzarta i raspršilo san rivala o pobedi, ali i uvođenju utakmice u neizvesnu završnicu.

Neophodno je bilo Crvenoj zvezdi da dođe do šuta spolja. To se ne toleriše u Evroligi, ne može se dobiti utakmica sa izuzetno lošim procentima šuta – u jednom trenutku crveno-beli pucali trojke 1/11 – ali u ABA ligi i to može da prođe. Ako se izuzme Marko Simonović, koji je svezao tri trojke i doneo prednost svom timu koja ga stavlja u komforan položaj pred samu završnicu susreta, košarkaši Crvene zvezde su imali izuzetno loše šutersko veče. Boljka koja se ponavlja… Srećom po tim Dejana Radonjića, ni Mega Mozzart nije podesila nišanske sprave.

Stefan Lazarević i Luka Mitrović (©ABA liga/Dragana Stjepanović)Stefan Lazarević i Luka Mitrović (©ABA liga/Dragana Stjepanović)

Evidentno je da trenutno mnogo toga u igri Crvene zvezde zavisi od učinka Nejta Voltersa, kao i suvog kvaliteta Nikole Kalinića. Kada ih rivali zatvore, crveno-beli pate, muče se i krvare. Pod hitno je strategu crveno-belih potrebno da još neko iskoči i da veči doprinos u napadu. Neko kao Marko Simonović danas, jer da nije bilo X faktora, pitanje je da li bi crveno-beli mogli da govore o jednoj od lakših pobeda ove sezone. Nejt Volters je trijumf potpisao sa 13 poena, šest skokova i četiri asistencije, bio je najefikasniji u crveno-belom taboru, ali ne i na meču. Zvanje najefikasnijeg aktera poslednjeg meča 6. kola ABA lige poneo je Aleksander Balcerovski. Poljski centar je ubacio 19 poena - većinu postigao sa linije penala - a imao je i čtiri uhvaćene lopte pod obručima i tri asistencije.

Veliku štetu napravio je Aleksander Balcerovski crveno-belima u reketu, a uz Poljaka je u sastavu Mega Mozzart najveće probleme Zvezdi zadavao još jedna visoko igrač - Karlo Matković. Meč je završio s 14 poena i nekoliko atraktivnih zakucavanja. Jasno je da Mega Mozzart, koliko god Zvezda bila u lošem periodu, ne može da parira crveno-belima ukoliko ne odigra perfektnu utakmicu. Šuta spolja nije bilo, tek nešto bolje procente šuta imali su košarkaši Mege Mozzart od Crvene zvezde (33,3 naspram 26,1 odsto). Premalo da bi se napravio brejk.

Pored Nejta Voltersa u sastavu Crvene zvezde dvocifreni su bili Nikola Kalinić i Marko Simonović - obojica po 11 poena - a jedan manje dodao je Ognjen Dobrić, dok je identičan poenterski učinak u sastavu Mege Mozzart imao Nikola Đurišić.

ABA LIGA – 6. kolo

Subota

Igokea - Cedevita Olimpija 83:101

/Jošilo 16 - Edžim 22/

Borac Čačak - Partizan 68:86

/Lešić 14 - Ledej 14/

Krka - Studentski Centar 87:70

/Stipčević 22 - Vinjales 17/

Nedelja

FMP – Zadar 83:76

/Nerandžić 23 - Bursać 14/

Budućnost – Mornar 85:69

/Jagodić Kuridža 17 - Dejvis 12/

Split – Cibona 77:76

/Bajo 26 - Gegić 18/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Mega Mozzart 81:67

/Volters 13 - Balcerovski 19/



tagovi

Jadranska ligaABA ligaMega MozzartKK Crvena zvezdaDejan RadonjićVladimir JovanovićNejt VoltersNikola KalinićMarko SimonovićAleksander BalcerovskiKarlo Matković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara