Luka Vildoza i Krist Kumađe (©MN Press)
Luka Vildoza i Krist Kumađe (©MN Press)

Zvezdin barjak u Berlinu, Duško Ivanović ponovo napravio evroligaški tim

Vreme čitanja: 5min | uto. 22.11.22. | 22:16

Drama dostigla vrhunac u Mercedes Benc Areni, Nemanja Nedović u produžetku prekinuo crnu seriju u susretima sa Albom - 88:84

Tri od tri za Crvenu zvezdu od odlaska Duška Ivanovića. Posle drame protiv Asvela, rapsodije u sudaru sa Cibonom, srpski i regionalni šampion je posle 45 minuta rovovske borbe u Mercedes Benc Areni uspeo da nađe lek i za berlinsku Albu i upiše treći trijumf u Evroligi - 88:84.

Bilo je oscilacija, nelogičnih odluka i propusta u odbrani, ali Zvezda je bila najbolja kada je bilo najpotrebnije. Kada god se činilo da bi Alba mogla da se odlepi, kada su domaći košarkaši, pre svih Džejlen Smit, pogađali nerezonske šuteve koji znaju da ubiju moral ekipi, Ivanovićeva četa je uspevala da se podigne. Pokazala je još jednom karakter, kao kada se sa ivice ambisa vratila u duelu sa Asvelom i došla do pobede. Zasluženo je došla do trijumfa i prekinula crnu seriju u okršajima sa nemačkim šampionom - dobila ga posle sedam vezanih poraza.

Izabrane vesti

Crveno-beli su tako posle razočaravajućih 1-6 na startu sezone u društvu najboljih sa novim trenerom vezali dve pobede i potpuno promenili sliku. Dovoljno je reći da su se izjednačili sa večerašnjim protivnikom, koji je takmičarsku godinu u Evroligi otvorio sa tri trijumfa.

Mučila je Alba atipičnim postavkama odbranu srpskog šampiona, dolazila često do ofanzivnih skoka i poena iz drugog napada, ali Crvena zvezda je uvek imala spreman odgovor. Trojkama Nemanje Nedovića i Luke Vildoze i minijaturama Luke Mitrovića odbijala da se preda. Imala je napad za pobedu u poslednjim sekundama treće deonice, ali Nedović nije uspeo da pogodi flouter, pa se otišlo u produžetak. Primila je odmah trojku po povratku na parket, ali je ostala smirena. Verovala u pobedu i na kraju je ostvarila.

Na kraju je plašt ogrnuo Nemanja Nedović i sa nekoliko vezanih prodora slomio otpor rivala. Iako ga nije služio šut tokom većeg dela susreta, uspeo je još jednom da bude Zvezdin heroj. Okončao je susret sa 17 poena (5/12 iz igre), ali i šest asistencija, tri ukradene lopte i dva skoka za indeks 13.

Najkorisniji je na kraju bio Luka Vildoza. Ubacio je 21 poen, ubeležio pet završnih dodavanja i tri uhvaćene lopte i sa indeksom 21 poneo zvanje igrača utakmice. Ispratio ih je Luka Mitrović, koji je dugo palio motore, ali je sačuvao snagu za finiš i odigrao maestralno u završnici. Poneo velike zasluge za izboren produžetak, pa tako i za trijumf. Ubacio je 15 poena, uz četiri uhvaćene lopte (indeks 13).

Najveće probleme odbrani Zvezde zadavao je Džejlen Smit. Amerikanac sa hrvatskim pasošem je upisao rekord karijere u Evroligi. Pogađao sulude trojke, ali se i ispucavao (5/12 za tri). Meč je okončao sa 23 poena i osam skokova (indeks 22). Isppratili su ga Ben Lamers sa 12, kao i Jovel Zusman i Luk Sikma sa po 10 poena. Albin "mozak" je ubeležio i pet skokova i sedam asistencija, iznudio čak 10 prekršaja, ali imao i pet izgubljenih lopti (indeks 20).

---------------------------

ALBA BERLIN - CRVENA ZVEZDA 84:88

(10:20, 21:17, 17:18, 18:20, 9:13)

Dvorana: Mercedes Benc Arena

Sudije: Sreten Radović, Emilio Perez, Tomaš Travicki

Alba Berlin: Lo 2, Pročida 3, Smit 23, Delov 6, Vecel 2, Šnajder, Kumađ3 5, Timan 4, Sikma 10, Lamers 12, Blat 7, Zusman 10

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 21, Mitrović 15, Lazić, Martin 2, Dobrić 6, Ivanović 6, Nedović 17, Marković, Kuzmić 2, Petrušev 7, Bentil 7

---------------------------

Slično kao pre par dana protiv Cibone, Zvezda je dobro otvorila utakmicu, vezala dve lake realizacija, ali onda pala na oba kraja terena. Alba je serijom 10:5 preokrenula i naterala Duška Ivanovića da pozove prvi tajm-aut već posle tri i po minuta igre. Usledila je solidna reakcija, poeni Bentila pod faulom i realizovano dodatno bacanje, ali je domaćin čuvao prednost. Tek u finišu deonice crveno-beli dolaze do ritma, prilaze na dva poena minusa, a onda Nemanja Nedović pogađa trojku s jedne noge u poslednjim sekundama za preokret (20:19).

Dala je ta trojka Zvezdi krila, pa je ponovo stekla pet poena viška u drugoj deonici, ali su ih Blat i Pročida trojkama skresali. Egal je bio na snazi sve do sredine 18. minuta, kada je Džejlen Smit trojkom do nešto više prostora timu iz Berlina za disanje (38:33). Nije Zvezda dozvolila rivalu da se odlepi, ponovo je imala poslednji napad posle efektne blokade Martina, ali je Nemanja Nedović šutirao sa velike distance sa zvukom sirene, pa je četa Izraela Gonzalesa veliki odmor dočekala sa tri poena viška (40:37).

Alba je uspela da se odlepi u trećoj deonici i posle serije poena Smita i trojke Lamersa povela sa devet razlike sredinom kvartala. Ipak, odreagovali su crveno-beli pravovremeno i preko Nedovića i Vildoze istopili minus, da bi Dobrić na 63 sekunde do poslednjeg predaha poravnao rezultat (55:55). Timan je vratio dva poena viška domaćinu u narednom napadu, a onda je Luka Vildoza imao priliku da trojkom preokrene rezultat u poslednjim sekundama, ali lopta nije htela u koš.

Nemanja Nedović (©MN Press)Nemanja Nedović (©MN Press)

Kada je u poslednjem kvartalu srpski šampion stigao do preokreta, činilo se da je uhvatio zalet, ali ponovo je na scenu stupio Smit. Naturalizovani reprezentativac Hrvatske je sa dve trojke slomio otpor rivala i odlepio Albu na 70:65, po ulasku u poslednja četiri minuta. Otišla je razlika i na sedam poena, ali se Mitrović razgoropadio u završnici i sa pet vezanih poena približio crveno-bele na dva poena. A onda je na 1:22 do kraja Vildoza ubacio trojku za preokret (75:74) u Mercedes Benc Areni! Jovel Zusman je potom na drugoj strani došao do ofanzivnog skoka, ali niije uspeo da pogodio. Ipak, zaradio je dva bacanja, ali je bio polovičan, te je samo poravnao rezultat. Smit je potom ukrao loptu Nedoviću, ali se Zvezda dobro vratila u odbranu i naterala Sikmu da uzme težak šut za tri poena. Promašio je ceo obruč i ostavio crveno-belima 17 sekundi za pobedu. Ipak, imala je Alba dva faula do bonusa, oba iskoristila da iseče napad Ivanovićeve ekipe, da bi poslednji šut uzeo Nedović, ali nije imao sreće kao prošle sedmice protiv Asvela. Nabacio je flouter samo na prvi obruč, Smit je pokupio skok i opalio preko terena sa zvukom sirene i promašio. Otišlo se u produžetak.

Posle samo sedam sekundi u produžetku Zusman je pogodio trojku... Na drugoj strani je Mitrović iznudio faul Sikme i potom pogodio dva penala. Nedović je sa dva sjajna prodora dao krila Zvezdi, a bitan momenat su bila i promašena bacanja Smita, ali i Luka Sikme koji je u dva navrata bio polovičan sa linije penala. Odigrali su crveno-beli dobru odbranu u završnici, sačuvali prednost i sa linije penala trasirali put ka velikoj pobedi.

EVROLIGA - 9. KOLO

Utorak

Monako - Fenerbahče 93:96

/Lojd 18 - Hejs Dejvis 21/

Alba - Crvena zvezda 84:88

/Smit 23 - Vildoza 21/

Makabi Tel Aviv - Olimpijakos U TOKU

Olimpija Milano - Anadolu Efes U TOKU

Valensija - Real Madrid U TOKU

Barselona - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Sreda

20.00 (1,70) ASVEL (14,5) Bajern (2,30)

20.00 (1,80) Panatinaikos (14,5) Virtus (2,15)

20.30 (1,55) Baskonija (14,5) Žalgiris (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinLuka VildozaNemanja NedovićBen BentilDžejlin Smit

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara