Majk Džejms (©Starsport)
Majk Džejms (©Starsport)

Zvezdina misija protiv Monaka: Ući u glavu nepredvidivog Majka Džejmsa

Vreme čitanja: 7min | čet. 12.01.23. | 10:33

Iskusni Amerikanac među najefikasnijim igračima koji su ikada zaigrali u elitnom takmičenju

Manje od 48 sati posle utakmice sa madridskim Realom, košarkaše Crvene zvezde očekuje novi veliki izazov. Izgubili su od španskog šampiona usled loše kadrovske situacije u klubu (59:79), a sada će ukrstiti koplja sa još jednim timom iz vrha Evrolige. U 19. kolu na megdan srpskom i regionalnom šampionu stiže Monako (19.00).

Susreli su se u minuloj rundi crveno-beli sa najdominantnijim centrom u Evropi, a sada će imati zadatak da zaustave jednog od najboljih strelaca u istoriji elitnog takmičenja - Majka Džejmsa.

Izabrane vesti

Ovaj 32-godišnji Amerikanac od 2014. godine gotovo bez prekida igra na najvećoj pozornici Starog kontinenta. O njegovom kvalitetu možda najbolje govori da je napuštao takmičenje samo kako bi igrao u NBA.

Trenutno igra devetu sezonu u društvu najboljih evropskih timova, a na 223 nastupa prosečno je beležio 16,2 poena. To ga stavlja na četvrto mesto večne liste, pritom je više nastupa u 10 najboljih upisao samo devetoplasirani Nando De Kolo (261, 15,5 poena u proseku). Samim tim, nalazi se u vrhu i prema ukupnom broju postignutih poena. Peti je iza Vasilisa Spanulisa (4.455), Huan Karlosa Navara (4.152), De Koloa (4.037) i Serhija Ljulja (3.624) sa 3.621 poena.

19.00: (2,05) Crvena zvezda (13,5) Monako (1,90)

I ove sezone je na MVP nivou sa prosekom od 16,8 poena, 4,3 završna dodavanja i 3,4 uhvaćene lopte. Brojke dovoljno govore o kakvom šuteru je reč. A u Monaku ima svu slobodu i veliko poverenje trenera Saše Obradovića. Kada je tako, izuzetno teško je čuvati ga.

"Nema baš recepta za njega. Kada je igrač nepredvidiv, kao što je on, teško ga je braniti. Ali mislim da ćemo naći igrača koji će moći da smanji njegov uticaj", rekao je trener crveno-belih Duško Ivanović pre utakmice.

Jedna od glavnih vrlina mu je hladnokrvnost. Retko će se na njegovom licu videti reakcija i posle dobrog poteza, a nakon lošeg je po pravilu ne bude. Samopouzdanja mu ne manjka, a ove sezone je već uzeo 212 šuteva iz igre (67/143 za dva i 29/107 za tri). Procenti nisu blistavi (46,9 odsto za dva i 27,1 odsto za tri), ali na velikom uzorku sasvim dovoljni da se Džejms ponovo nađe u vrhu liste strelaca.

O njegovoj mentalnoj snazi i veri u sebe najbolje govori što je posle veoma loših partija protiv Žalgirisa (dva poena) i Partizan Mozzart Beta (devet poena), praktično sam srušio Olimpijakos pre manje od dva dana. Ubacio je timu iz Pireja 19 poena, uz tri asistencije, u utakmici sa skupa 124 poena (64:60).

"Uključujući i prethodnu, kao i ovu sezonu, mislim da smo na ovom meču videli njegove liderske sposobnosti u najboljem izdanju. Gubio je živce prethodnih par mečeva i nije uspevao da se vrati. To ovoga puta nije bio slučaj. On je naš ključni igrač i kada ima ovakav pristup, mnogo stvari nam se otvara. Čak i kada nije dobro, niste mogli da vidite nekoga ko baca flašice i stolice, već nekoga ko je spreman da stane ispred tima, podrži ga. Rekao sam mu posle meča da je ovo najbolji način da vodi ekipu", pričao je Saša Obradović posle velike pobede nad grčkim velikanom.

Jasno je da će Zvezda imati pune ruke posla sa najboljim drugarom Kevina Duranta, ali imaju Kneževi i druge opcije. Jedna od njih je svakako Eli Okobo, a pritom bi u Pioniru ponovo mogao da zaigra bivši košarkaš crveno-belih Džordan Lojd. Amerikanac i jedna od najboljih stranih strelaca u istoriji tima sa Malog Kalemegdana je imao nekoliko pehova sa povredama u poslednje vreme, ali je doputovao sa ekipom u Beograd i postoji mogućnost da zaigra protiv nekadašnjeg kluba.

Ima Obradović na raspolaganju i polivalentnog i fizički fenomenalnog Alfu Dijalo, jednog od najboljih defanzivaca Evrolige Džona Brauna, sjajne atlete poput Džerona Blosomgejma, Donte Hola i u poslednje vreme sve boljeg mladog Joana Makundua, te iskusnog Donatasa Motiejunasa.

KVOTA U MOZZARTU DA MAJK DŽEJMS POSTIŽE MANJE OD 17,5 POENA - 1,85

Uz elitnu spoljnu liniju, Monako ima i veoma raznovsnu unutrašnju. Hol je zaista jedinstven igrač u elitnom takmičenju, sposoban da poleti. Motiejunas ima veliko iskustvo, izvrsnu tehniku, a može i da pogodi spolja, dok Makundua krase fizičke predispozicije i velika glad, želja za dokazivanjem.

"Ne zna se gde su kvalitetniji, na svakoj pozicjij, počevši od bekovske linije, Džejmsa i Okoboa sa preko 20 poena u rukma na svakom meču. Pod košem i atletika, tehnika i iskustvo. Čitav tim čeka veliki izazov, a ne samo bekove ili samo centre", rekao je Luka Mitrović.

Slaže se i Ognjen Dobrić da crveno-bele čeka duel sa veoma kvalitetnim protivnikom.

"Izuzetna ekipa. S razlogom su na vrhu tabele i igraju fantastičnu košarku. Fizički su izuzetno moćni i to koriste na najbolji mogući način. Moramo da odgovorimo "tučom", da se borimo, da im ne dopustimo da uđu jače u utakmicu od nas, već da odgovorimo svom snagom i da probamo da uvedemo meč u egal ili steknemo prednost", dodaje Dobrić.

Uverili su se u snagu Monaka crveno-beli u prvom delu sezone, kada su izgubili 77:86 u Gaston Medesan dvorani, pre promene na klupi.

"To je totalno drugačija utakmica, bio je i drugi trener, sve drugačije... Sada su stvari promenjene i ova ekipa ima drugačiji stav. Ne odustajemo u teškim momentima i mislim da je to prednost ove ekipe. Borimo se 40 minuta, pa iz toga proizilaze pobede, kao što smo pokazali sa trenerom Duško. To moramo da iskoristimo i sutra, jer biće padova u igri, ali ne smemo da odustanemo, pokleknemo ako krenu da ubacuju neke šuteve ili da naprave neku prednost... Moramo da budemo svih 40 minuta fokusirani, glavom na terenu i da se vratimo ako krene loše", zbori Zvezdino krilo.

Osim što je dobio Crvenu zvezdu u sva tri evroligaška okršaja, prednost Monaka je i što je prethodne dve utakmice odigrao kod kuće. Zvezda je pre toga putovala u Valensiju i Skoplje, pre nego što je izašla na megdan Realu u minulom kolu elitnog takmičenja. Ipak, raspored je nešto na šta ne može da se utiče.

"Ništa novo i nešto sa čime se nismo susretali i ove i prethodnih sezona. Svi timovi se nalaze u istom ritmu, rasporedu, nikome nije lakše ili teže. Ovaj nivo takmičenja zahteva takve napore i zato ste tu, zato što možete da iznesete sve to", jasan je Mitrović.

Glavno pitanje pred večerašnji meč je - hoće li Luka Vildoza biti spreman? Trener Duško Ivanović je istakao da Argentinac dobro radi na treninzima, ali da će pred sam meč biti doneta odluka o njegovom nastupu. Loša vest je da bi još jednu utakmicu mogao da propusti Ben Bentil. Snažni centar iz Gane zbog povišene telesne temperature nije mogao da pomogne ekipi u sudaru sa Kraljevskim klubom, a prema rečima šefa struke, teško da će se njegov status promeniti za okršaj sa Kneževima.

"Nažalost nije ništa bolje, još ima temperaturu, tako da veoma teško da će igrati sutra. Luka je bolje, videćemo sutra da li će igrati", rekao je Ivanović.

Ipak, pokazala je Zvezda da ima brojna oružja. Lideri u napadu su na prethodnih par duela bili Nemanja Nedović i Filip Petrušev, a interesannto je da su protiv Reala sve poene postigli domaći igrači. Nedostaje nekoliko igrača za pun ofanzivni potencijal crveno-belih, pa bi zato defanzivni bedem mogao da odigra ključnu ulogu protiv Kneževa. Branko Lazić, Stefan Lazarević i njegov imenjak Marković su više puta pokazali da mogu da isključe protivničkog igrača iz utakmice, a ne treba zaboraviti da je protiv Reala sjajno igrao i Ognjen Kuzmić i da je Valter Tavares pod kontrolom bio jedino dok je iskusni centar bio na parketu.

U svakom slučaju, pokazala je Crvena zvezda da sa svakim protivnikom može da se nosi. Desetkovana igrala gotovo tri deonce u egalu sa Realom, a ko god da bude na raspolaganju treneru Ivanoviću, za jedno njegovi izabranici ne moraju da brinu. Imaće ponovo pomoć "šestog igrača".

"Kako da ne. Prethodna tri meča atmosfera je bila neverovatna. Crpeli smo dodatnu energiju i snagu usled skraćene rotacije, ali nismo uspeli da nagradimo ni navijače, ni sebe za sav uloženi trudi, Sutra je nova prilika i nadamo se prekidu loše serije na našem parketu", zaključio je Luka Mitrović.

EVROLIGA - 19. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Bajern (4,40)

19.00: (2,05) Crvena zvezda (13,5) Monako (1,90)

20.00: (3,90) Alba Berlin (16,0) Real Madrid (1,30)

20.30: (2,30) Virtus Bolonja (14,5) Olimpijakos (1,70)

Petak

20.00: (1,80) Asvel (14,5) Valensija (2,15)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Makabi (2,15)

20.30: (1,55) Barselona (14,5) Anadolu Efes (2,70)

20.30: (1,55) Olimpija Milano (14,5) Žalgiris (2,70)

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Baskonija (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MonakoDuško IvanovićLuka MitrovićOgnjen DobrićNemanja NedovićFilip PetruševStefan MarkovićSaša ObradovićMajk Džejms

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara