Dejan Radonjić i Nikola Kalinić (©MN Press)
Dejan Radonjić i Nikola Kalinić (©MN Press)

Zvezdino hvatanje u koštac sa mašinom iz Tatarstana kojoj je debakl u Istanbulu okrenuo sezonu

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.11.21. | 11:51

U dvoranu Aleksandar Nikolić stiže Uniks iz Kazanja

Kada su Dejan Radonjić i Stefan Marković najavljivali susret protiv Uniksa iz Kazanja (TV Sportklub, 19.00), iz njihovih kratkih analiza osetilo se sa koliko respekta i opreza se gleda u predstojeći duel na parketu dvorane Aleksandar Nikolić.

Razloga za takvo razmišljanje i pristup ima na pretek. Dok se Crvena zvezda i dalje muči sa povredama nekoliko prvotimaca, mašina iz Tatarstana počela je da se zahuktava posle sporog ulaska u sezonu i ekipa je sa najboljom formom u Evroligi nakon madridskog Reala, a rame uz rame sa Efesom i Zenitom.

Izabrane vesti

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Uniks (2,30)

Koliko se Uniks popravio vidi se na konkretnim delima – u uvodnih pet kola elitnog takmičenja tim Velimira Perasovića pretrpeo je četiri poraza, uključujući i težak poraz od Istanbula od Fenerbahčea (41:80) posle čega se evidentno sve okrenulo za 180 stepeni. Usledila je snažna reakcija celog sastava i sada su igre u ravni sa elitom u kojoj se nalazi. Dok se u delu evropske košarkaške javnosti posle Fenera komentarisalo da bi Perasoviću mogli da budu odbrojani dani u Kazanju, Uniks je ubrzo počeo da cveta i kreće se ka demonstraciji punog kvaliteta, kakav u ekipi nesumnjivo postoji na svim pozicijama.

Crvena zvezda i Uniks su po mnogo čemu slični. Dejan Radonjić i Velimir Perasović su polaznici jugoslovenske škole košarke, što se jasno vidi u njihovim trenerskim postulatima. Dok je trofejni stručnjak Crvene zvezde svoj trenerski razvoj nastavio u regiji nekadašnje Jugoslavije, strateg Uniksa je posle lepe igračke karijere u Španiji počeo da nadograđuje sebe u najjačoj evropskoj ligi i svoje ime urezao u red najboljih stručnjaka Starog kontinenta trenutno.

U skladu sa svojom trenerskom filozofijom, Perasovićeva košarka fizički je jedna od najzahtevnijih. Mnogo trčanja u oba smera, a pre svega odbrane na granici faula, dok napadački potencijal još nije u potpunosti iskorišćen. Uniks se nalazi u samom evroligaškom vrhu po broju dozvoljenih koševa (73,2), što je za 2,6 poena manje od neprikosnovene Crvene zvezde (70,6). Ono što ekipu iz Kazanja izdvaja od ostatka Evrolige jeste kategorija ukradenih lopti, gde je bez premca u celom takmičenju. Čak 9,5 po utakmici što je podatak vredan svakog poštovanja, kao i taj da protivnike tera na bezmalo 15 izgubljenih lopti. Najzaslužniji za to su momci sa prezimenom Braun u Uniksu Džon i Lorenzo prave su defanzivne sile, imaju 2,7, odnosno 1,8 ukradenih lopti u proseku zbog čega su vodeći “kradljivci“ ne samo u timu, već celom Evroligi. Zajedno su oteli poseda skoro kao ceo tim Žalgirisa (4,6)! Kada se na njihov doda učinak vrsnog skakača Tonja Džekirija, koji uz 6,5 uhvaćenih – među pet najboljih skakača u Evroligi – ima još 1,4 ukradenih lopti dolazi se do zbira od bezmalo šest oduzetih poseda, što je više od celog tima Baskonije (5,25), Panatinaikosa (5,17) i Zenita (5,0), gotovo u ravni sa moskovskim CSKA (6,25)!

Defanzivni kvaliteti najbolje se oslikavaju kroz “spuštanje“ madridskog Reala na samo 58, pa CSKA na 64 poena u dve pobede koje su lansirale Uniks u grupu kandidata za Top 8.

Velimir Perasović (©MN Press)Velimir Perasović (©MN Press)

Da je Džon Braun prava “hobotnica“ u odbrani pokazuje to da je u tri od poslednjih šest evropskih utakmica imao svaki put po pet (!) ukradenih lopti i jednom još četiri. Takvim učinkom malo koji igrač u Evroligi može da se pohvali na nivou cele sezone, ne na uzorku od šest kola. Uz Lorenza Brauna, čiji su igrački kvaliteti dobro poznati svima u Crvenoj zvezdi, te Tonja Džekirija koji u svojoj trećoj evroligaškoj sezoni drži kvalitet, Velimir Perasović je nedavno ekipu pojačao sa Janisom Timom. Letonski reprezentativac ima dugu istoriju duela sa Brankom Lazićem, a tokom poslednje dve godine njegov napadački učinak drastično je porastao, do te mere da je izgledao kao prava haubica a ne igrač zadatka. Njemu je još potrebno vreme za uigravanje, ali je poznato koliko ume da bude agresivan, čak i preko crte koja prelazi u fizičku grubost, tako da se savršeno uklapa u ono što trener Perasović želi od ovog tima.

Kada se već pominju napadački kvaliteti, šta Uniks zaista može najbolje se videlo kroz prizmu dešavanja na susretu protiv milanske Olimpije. Do tog momenta prvoplasirani tim pregažen je u Kazanju sa 26 razlike, uz 97 dozvoljenih poena!

Mario Hezonja je jedna od dve vedete Uniksa. Klub je potpisom hrvatskog reprezentativca dobio lidera koji još traži šutersku formu, mada nikad nije bio poznat kao vrstan trojkaš. Protiv Asvela je ubeležio ovosezonski rekord u Evroligi sa 27 poena, dok je prošle sedmice Albi spakovao 22 poena, sedam skokova, pet asistencija i dve “krađe“.

I pored manjka rešenih situacija van linije 6,75 metara, zbog čega je na karijernom minimumu od 23,5 odsto (12/51), beleži 13,5 poena u proseku. Hezonja i te kako zna da koristi prirodni talenat u igri jedan na jedan, što ga stavlja u red najopasnijih napadača elitnog takmičenja. Nekonstantan šut ga čini potencijalno još većom pretnjom, jer mu nije strano da s vremena na vreme ubaci i veći broj pokušaja sa distance. To je opet specijalnost Ajzee Kenana, prvog strelca ekipe uz Hezonju sa 13,6 poena. Šest trojki Olimpiji dovoljan je dokaz koliko je Kenan opasan, mada mu nedostaje kontinuitet da bi do kraja demonstrirao svoje kvalitete i potvrdio zašto je među najzaslužnijima za prolaz u finale Evrokupa prošle sezone.

Lorenzo Braun radi sve i drži se etikete dobrog timskog igrača koji zna da preuzme odgovornost, ali i da razigra saigrače. Ima i on svojih manjkavosti, najviše kada se sagledaju šuterske karakteristike, samo pamte se i oni pogoci uz zvuk sirene kada je srušio Zvezdu kao igrač Fenerbahčea, odnosno kako je trojkom bacio Valensiju na kolena. Učešće iskusnog Andreja Voronceviča i dalje je upitno, nije nastupao u prošlonedeljnoj sedmici duplog programa, nekada treći pik sa NBA drafta 2008. O Džej Mejo je posle 20 poena Manekenima odigrao samo šest minuta protiv Albe i još se traži u novom klubu, dok je Džarel Brentli najmanje pokazao od letošnjih pojačanja. Užasni procenti (22,9% iz igre, 17,6% za tri) mu utiču na samopouzdanje i očigledno se još nije navikao na evropsku košarku posle epizodnih uloga u Juti Džez tokom protekle dve sezone.

Najveća boljka Uniksa jesu gostovanja na kojima je posle tri vezana poraza savladao Panatinaikos u Atini posle neizvesne završnice. Crvena zvezda sa zdravim rosterom ozbiljan problem za svakog takmaca u Evroligi, prvenstveno na svom parketu. Dejan Radonjić je novinarima pred meč govorio o onima sa manjim zdravstvenim problemima, ali i o nekima koji nisu trenirali do juče. Bez obzira na Uniksovu dobru formu, za sve u Beogradu prvo pita Crvena zvezda i ako ekipa bude zdrava - nema te opasnosti koja ne može da se reši.

EVROLIGA - 12. kolo

Četvrtak

CSKA - Bajern 77:74

/Klajburn 17 - Hilijard 28/

Fenerbahče - Anadolu Efes 84:89

/Šajok 18 - Larkin 25/

Alba - Makabi 91:86

/Erikson 19 - Vilbekin 22/

Baskonija - Real Madrid 60:88

/Enok 14 - Kozer 13/

Panatinaikos - Zenit 70:64

/Nedović 18 - Lojd 15/

Petak

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Uniks (2,30)

20.00: (1,45) Monako (15,0) Asvel (3,05) 20.30: (1,45) Olimpija (15,0) Olimpijakos (3,05) 21.00: (1,07) Barselona (25,0) Žalgiris (8,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićVelimir PerasovićKK Crvena zvezdaEvroligaUNIKS Kazanj

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara