Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)
Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)

Zvezdino majstorstvo, neosvojiva tvrđava i razlika od 26,5 poena

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.05.21. | 08:35

Tradicija je na strani crveno-belih uoči pete utakmice finala Jadranske lige

Kroz prste je košarkašima Crvene zvezde prošao trofej namenjen šampionu Jadranske lige u četvrtom meču finala. Od već viđene proslave kod onih 10 poena na osam minuta pre kraja, ekipa Dejana Radonjića je ispustila šansu da seriju okonča već u ponedeljak, zbog čega nas u petak od 20.30 čeka majstorica u dvorani Aleksandar Nikolić.

Drugu sezonu zaredom Crvena zvezda i Budućnost odlučivaće o tituli u petoj utakmici. I ponovo je domaćin beogradski sastav. Finale iz 2019. ostalo je upamćeno po brojnim nesportskim elementima, ali je navijačima Crvene zvezde ipak u najlepšem sećanju jer se majstorica završila ne samo pobedom, već rastavljanjem Budućnosti na sastavne delove u pobedi s istorijskom razlikom od 43 poena (97:54). Bila je to svojevrsna osveta crveno-belih za poraz u finalu godinu dana ranije, ujedno i potvrda onoga što je za Crvenu zvezdu postalo normalna pojava - da poslednje utakmice u plej-of serijama dobija završava trijumfalno i s ubedljivom razlikom.

Izabrane vesti

Petak, 20.30: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,50)

U dosadašnje četiri serije koje je odigrala otkako je promenjen sistem Crvena zvezda je dobila i to s respektabilnom razlikom od 26,5 poena! Budućnost 2017, Mornar 2018, pa Partizan i opet Budućnost 2019. osetili su potpunu moć Crvene zvezde u poslednjem činu za koji se obično kaže da može da ode na jednu ili drugu stranu i da tada ishod ponajviše zavisi od trenutnog raspoloženja, ne faktora taktičke pripreme.

Zvezda je sve četiri serije odigrala u Beogradu i nijednom nije pretrpela poraz. Uostalom, otkako je uveden aktuelni sistem samo je Budućnost 2015. uspela da prokocka prednost domaćeg terena u polufinalnoj majstorici na pet utakmica (od 2:0 do 2:3 prim. aut.), s tim da su se Plavi revanširali Cedeviti 2019. kada se polufinale igralo na dve dobijene. Zvezdin prvi susret s majstoricom aprila 2017. godine kada je protivnik bila upravo Budućnost. I tada je Crvena zvezda slavila rezultatom 82:59 posle odličnog drugog poluvremena Radonjićevog sastava koje je završeno razlikom od 17 poena (47:30). Čarls Dženkins bio je prvi strelac utakmice sa 17 poena uz šest asistencija, Ognjen Kuzmić je dopisao 13 poena i 10 skokova, Marko Simonović 14 poena, dok je tadašnji kapiten Zvezde i aktuelni krilni centar Budućnosti Luka Mitrović dodao šest poena uz 12 uhvaćenih lopti.

Već sledeće godine, takođe u polufinalu, Crvena zvezda je pod komandom Dušana Alimpijevića rešila Mornar takođe na svom parketu u trećem susretu kada je rezultat glasio 88:69. Odličnu rolu tada je zabeležio Ognjen Dobrić sa 19 poena (5/6 za tri), dok ga je Tejlor Ročesti ispratio sa 18 poena i šest završnih dodavanja.

Detalj s proslave titule 2019. godine (©KK Crvena zvezda)Detalj s proslave titule 2019. godine (©KK Crvena zvezda)

Plej-of 2019. godine naterao je Zvezdu i tadašnjeg šefa stručnog štaba Milana Tomića da put do titule gradi kroz dve majstorice. Polufinalnu s Partizanom crveno-beli su završili rezultatom 84:63 uz 18 poena Stratosa Perperoglua, te odličnih rola Ognjena Dobrića i Filipa Čovića koji su kao odlučujući faktori doigravanja te godine uz Moa Fajea dopisali po 10 poena uz sedam skokova, odnosno šest asistencija.

Finale protiv Budućnosti je priča za sebe. Kada je postalo jasno da će se titula odlučivati u petoj utakmici navijači Crvene zvezde popunili su tribine dvorane u Ulici Čarlija Čaplina preko limita i uz jak naboj emocija dočekali su Budućnost kao odgovor na dešavanja iz Podgorice u dva prethodna duela. Razlika od 43 poena i danas para uši, a tada su petorica igrača Zvezde imala dvocifren učinak. Kej Si Rivers predvodio je listu strelaca s 21 poenom, Dejan Davidovac upisao je 11, a Mohamed Faje, Boriša Simanić i Majkl Odžo po 10 poena.

Zvezdina dosadašnja iskustva s odlučujućim mečevima su pozitivna, a ako se prečešlja istorija Superlige od osamostaljenja Srbije pretrpela je samo jedan poraz u finalu. Bilo je to u petoj utakmici protiv Partizana 2009. kada je rezultat glasio 73:61. Crvena zvezda tada nije imala prednost domaćeg terena kao u slučajevima s doigravanjem Jadranske lige prethodnih godina.



tagovi

KK Crvena zvezdaFinale Jadranske ligefinale plej-ofa Jadranske ligeDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara