Džordan Lojd okružen igračima Efesa (©Star Sport)
Džordan Lojd okružen igračima Efesa (©Star Sport)

Zvezdino najslabije veče ove sezone, nije išlo bez Lojdovog šuta, Hola, O'Brajanta...

Vreme čitanja: 6min | čet. 26.11.20. | 20:40

Efes se prošetao kroz Beograd i ubeležio novu ubedljvu pobedu, iako konačni rezultat ne odaje takav utisak

Ako su uoči susreta bila realna i logična razmišlja o ravnopravnoj Zvezdinoj razmeni udaraca sa Efesom za pobedu, onog momenta kada je postalo jasno da Lengston Hol nije dobio zeleno svetlo doktora da zaigra, a pogotovo kada se ispostavilo da je Džoni O'Brajant u civilu zbog lakše povrede kolena, sve se okrenulo naopačke. Bez dve važne karike u lancu Zvezda jednostavno nije imala snage da se juri sa timom kakav je Efes, bez obzira što za goste nisu igrali Vasilije Micić, Brajant Danston, Tibor Plajs i Rodrig Bobua...

Jednostavno, tamo gde je stao u Moskvi prošle sedmice, Efes je nastavio u Beogradu! Nije razlikom bilo tako ubedljivo kao protiv Himkija, kada je bilo čak 28 razlike uz 105 poena, ali Efesova šuterska klinika bila je dovoljna da se odnese rutinska pobeda i slavi uz rezultat 75:64 (16:14, 24:22, 27:14, 8:14). Nije ovo moglo da postane zvezdano veče, uobličeno sa trijumfima fudbalera i košarkaša koji su istovremeno igrali svoje evropske derbije...

Izabrane vesti

Zvezda je samo tokom uvodnih nekoliko minuta bila ravnopravan takmac, sve ostalo svelo se na to šta će Efes da uradi i na koji način da odigra preostalih tridesetak minuta. A gosti su ih odigrali baš mirno, stabilno, bez previše srljanja i preteranog kombinovanja. Gosti su utakmicu završili sa 15 trojki i samo je ovaj podatak pravio veliku razliku uzimajući u obzir da je Zvezda uzvratila samo sa pet ispravnih hitaca. Nije crveno-belima preterano išla na ruku kontrola skokova, ni deset ofanzivnih skokova, kada je Šejn Larkin pronašao svoj ritam, ceo Efes se razigrao, pa su tako dolazili laki poeni od Krisa Singltona, Burahana Tundžera, Adrijena Moermana, Doguša Balbaja... I to je značilo samo jedno - peti trijumf za istanbulski klub u poslednjih šest kola Evrolige. Larkin je ubacio 18 poena (6/14 iz igre) i pet asistencija, Moerman 17 (5/6 za tri), a Simon 11 poena.

Zvezda je defanzivno odigrala verovatno najslabiju utakmicu mada konačna razlika definitivno nije toliko strašna, koliko je igra to pokazivala. Efes se u poslednjih deset minuta skroz opustio i ubacio samo osam poena, pa je Zvezda uspela da ublaži poraz. U ranijoj fazi utakmice gosti su suviše lako dolazili do otvorenih trojki koje su uglavnom prolazile, a u skraćenoj rotaciji nije bilo dovoljno dobrih rešenja, ni mogućnosti. Džordan Lojd je odigrao još jednu partiju iz donjeg spektra forme, bez obzira na to što je imao deset poena. Meč je završio sa 3/14 iz igre, odnosno 0/4 sa distance! Imao je još pet skokova i četiri asistencije, ali čini se da ga je fizički umor stigao i pregazio posle suviše velikog opterećenja samo u ovom mesecu.. Kori Volden je još jednom bio najbolji igrač Zvezde sa 14 poena (6/13 iz igre, 1/3 za tri), te četiri uhvaćene, tri podeljene i dve ukradene lopte. Ostali su bili ispod dvocifrene granice i malo ko je tokom meča zapravo uspeo da unese novu dozu energije i kvaliteta. Bez Hola nije bilo nekog ko može da razigra saigrače (ukupno samo 13 asistencija), bez O'Brajanta su nestala dodatna napadačka rešenja, Lojd je svoj prvi poen iz igre postigao duboko u trećoj četvrtini... U takvim okolnostima Zvezda nije ni mogla da pomisli da može da napravi nešto više.

----------------------------------------

CRVENA ZVEZDA - EFES 64:75

/14:16, 22:24, 14:27, 14:8/

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Bez prisustva gledalaca

Sudije: Migel Anhel Perez, Spiros Gkontas, Amit Balak.

CRVENA ZVEZDA: Ročesti 5, Volden 14 (4sk, 3as, 2uk), Lojd 10 (5sk, 4as), Uskoković -, Davidovac 5, Lazić 2, Rit 7, Dobrić 8 (3sk, 2 as), Simonović 3, Jagodić Kuridža -, Kuzmić 6 (8sk), Teri 4.

EFES: Larkin 18 (5as), Singlton 8, Balbaj 6, Gedžim 2, Gazi -, Sanli -, Moerma 17 (9sk), Tundžer 8, Anderson 5 (4sk), Simon 11.

----------------------------------------

Prvi deo utakmice neodoljivo je podsećao na uvodnih 20 minuta večitog derbija. S tim što su košarkaši Zvezde bili u Partizanovoj, a gosti u koži crveno-belih. Tu najviše mislimo na šutersku predstavu koju je Atamanov tim napravio za dve četvrtine. Efes se posle dobrog Zvezdinog starta i 8:0 uz kompaktno izdanje domaćina u oba smera potpuno razigrao, što se najbolje oslikalo kroz kišu trojki u drugom kvartalu! Čak šest od ukupno osam pogodaka sa distance (Zvezda tri pr. au) pogodio je jedan od glavnih kandidata za evropsku krunu, a rafalnu paljbu sproveo je Larkin. Ništa neočekivano od najboljeg igrača gostujućeg sastava pošto je nešto slabije ušao u meč, bez dovoljno agresivnosti i konkretnih reakcija. Izašao je iz igre, odmorio nekoliko minuta, a onda u nastavku počeo da pogađa dno mrežice. Činilo se još tada sa pola snage.

Kako je Larkin počeo, tako su Tundžer i Moerman nastavili, a svaki naredni pogođeni hitac delovao je kao otrov na Zvezdinu igru, usporavao je i činio je dezorijentisanom, tromom i sporom. Obradović je zbog toga morao da pozove dva brza tajm-auta u nameri da nekako dopre do svojih izabranika. Dok je Lojd vodio bitku sa sobom da probije psihičku barijeru s kojom se očigledno muči jer ništa nije mogao da pogodi iz igre (šest promašaja iz igre pr. au), Volden je radio veliki posao i praktično je od njegovih rešenja, poena i asistencija živela Crvena zvezda u najvećem delu prvog poluvremena. Zato i ne čudi što je Volden već na odmoru imao deset poena, jedan manje od Larkina, uz dve vrhunske asistencije.

Pogled na semafor je još donosio i određenu dozu optimizma, jer uprkos Efesovoj šuterskoj formi, Zvezda je uspela da u finišu prvog poluvremena dođe do nekih lakih poena, iščupa se iz minusa od 14 poena (21:35) i ostane na samo “-4“ (36:40). Obradović je imao mogućnost da igračima pokaže svetlost na kraju tunela, razdrma i navede ih da mnogo bolje zaigraju u nastavku. Ali...

Prva polovina treće četvrtine je manje-više prošla u razmeni vatre, gde se razlika konstantno smenjivala sa osam na šest poena Zvezdinog minusa i nazad, da bi Singlton, Anderson i Simon trojkama tačno na polovini deonice pokrenuli lančanu reakciju gde je Efes ponovo uhvatio ozbiljan zalet i svaku grešku surovo kažnjavao. Ono što je možda i najviše bolelo sve koji su gledali televizijski prenos je činjenica da su gotovo svi Efesovi pogoci za tri poena bili iz otvorenih pozicija, što je nešto što timu ovakvog kvaliteta nikako ne bi smelo da se propusti. A kada se tako nešto dogodi, onda počinje sve da ulazi... Uostalom, Efes verovatno ne bi imao 19 poena viška (67:48) u poslednjem minutu treće četvrtine da je bilo drugačije. Verovatno najslabija defanzivna Zvezdina četvrtina ove sezone, uz 27 dozvoljenih i 14 ubačenih poena, što je Efesu otvorilo vrata do pobede. Ne tako ubedljive kako je na prvi pogled izgledalo da će biti, ali svakako bez drame...

Zvezda naredni meč igra tek za sedam dana zbog reprezentativne pauze, kada ide na noge Makabiju u Tel Aviv.

EVROLIGA – 11. KOLO

Četvrtak

CSKA M. - Real M. 74:

/ Džejms 28 - Tompkins 15/

Crvena zvezda - Anadolu Efes 64:75

/Volden 14 - Larkin 18/

Žalgiris - Zenit 75:83

/ Grigonis 18 - Tomas 16/


20.00: (2,70) Alba (14,5) Himki (1,55)

20.00: (2,05) Olimpijakos (13,5) Baksonija (1,90)

20.05: (1,60) Makabi (14,5) Milano (2,55)

Petak

18.45: (1,60) Fenerbahče (14,5) Valensija (2,55)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Bajern (2,15)

20.45: (7,50) Asvel (23,0) Barselona (1,10)



tagovi

Šejn LarkinDžordan LojdKori VoldenTejlor RočestiAdrijen MoermanKris SingltonDžejms Anderson

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara