Kvin Snajder (©AFP)
Kvin Snajder (©AFP)

Atlanta puca visoko sa Snajderom: Student Kšiževskog i Mesine, mentor Kokoškova za procvat Bogdana i drugova

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.02.23. | 18:04

Hoksi sa bivšim trenerom Jute parafirali petogodišnju saradnju

Odlučila je Atlanta posle dve godine da okrene novi list. Zahvalila se na saradnji treneru Nejtu Mekmilanu i na njegovo mesto postavila Kvina Snajdera. Bivši šef struke Jute je bio prva želja uprave na čelu sa generalnim menadžerom Lendrijem Fildsom i dve strane su se u ekspresnom roku dogovorile oko petogodišnjeg ugovora, uključujući tekuću sezonu. Šams Čaranija sa Atletika je preneo da bi 56-godišnji stručnjak mogao da zarađuje oko 8.000.000 dolara po sezoni, što bi ga načinilo jednim od najplaćenijih trenera u NBA.

Po rastanku sa Mekmilanom, Hoksi su svim silama krenuli po Snajdera. Svesni da je daleko najbolja opcija na tržištu. Odmah su Filds, njegov asistent Kajl Korver i vlasnik Toni Resler seli za sto i otpočeli proces angažovanja stratega koji je 2018. bio među glavnim kandidatima za nagradu Trener godine, a 2021. dobio priliku da vodi ekipu na Ol-star utakmici.

Izabrane vesti

Američki mediji ističu da su rukovodioci tima iz Džordžije toliko bili rešeni da na Mekmilanovo mesto postave Snajdera, da nisu ni intervjuisali druge kandidate za posao. Nisu ni razmatrali da angažuju prelazno rešenje, kao recimo asistenta Džoa Prantija koji je na prvoj utakmici kao v.d. ubedljivo dobio Bruklin, pa da na leta sagledaju ponovo situaciju na tržištu, kada će izvesno biti više opcija.

"Od prvih razgovora je bilo jasno da Kvin poseduje sve karakteristike koje tražimo u narednom treneru. Poseduje sjajnu košarkašku i emocionalnu inteligenciju i delimo iste vrednost i košarkaške filozofije, od iskrene komunikacije i saradnje sa igračima, neverovatnoj posvećenosti detaljima i stavljanju akcenta na razvoj igrača", rekao je GM Hoksa Filds po ozvaničenju saradnje.

Atlanta zauzima osmo mesto na tabeli Istoka pred dolazak novog trenera sa učinkom 31-30, a Snajderov debi se očekuje već u noći između utorka i srede, kada u Stejt Farm Arenu stižu Vašington Vizardsi. Jasno je dakle da stručnjaka koji je osam godina predvodio Jutu očekuje puno posla.

"Oduševljen sam što sam se vratio u Atlantu kao novi šef struke Hoksa. Lendri Filds ima sjajnu reputaciju i neverovatno je bistar, sjajan tip i vrhunska osoba. Brzo je postalo jasno da delimo istu strast i posvećenost ka stvaranju tima sa dobrim temeljima i prema visokim standardima. Uzbuđen sam što ćemo sarađivati u izgradnji uspešnog programa posvećenog navijačima Hoksa koji ponosno navijaju za klub. Zahvalan sam i Toniju Resleru i čitavoj porodici za ovu priliku. Moja porodica i ja se radujem dolasku i odmah ćemo se posvetiti zajednici i nazvati Atlantu svojim domom", istakao je Snajder koji je u Atlanti radio kao asistent u sezoni 2013/14.

Mnogo je pitanja na koja će novi šef struke morati da odgovori, počevši od toga da li je Tre Jang kalibar da se oko njega gradi franšiza sa visokim ambicijama? Da li vredi nastaviti sa ulaganjem u Džona Kolinsa ili ga trejdovati naredne sezone? Kako se ophoditi prema Dežontiju Mariju koji ima još godinu dana ugovora?

Kako bilo, utisak je da Bogdan Bogdanović i drugovi nisu mogli da dobiju boljeg trenera u ovom trenutku. Snajder je tokom NBA karijere stekao reputaciju dobrog defanzivnog stručnjaka, s ozbirom da je Rudi Gober pod njegovim vođstvom osvojio tri nagrade za Defanzivca godine. Takođe, procene su da bi mogao da podstakne kreativnost u napadu Jastrebova, kao i da bi sve to zajedno moglo da donesu kontinuitet ekipi, što je bio i najveći problem u prethodnom periodu - previše oscilacija.

Takođe, Snajder se pokazao odlično i u radu sa igračima. Donovan Mičel je kao 13. pik na Draftu izrastao u jednu od najvećih zvezda liga, Džordan Klarkson posle godina lutanja postao jedan od najboljih šestih igrača u NBA (2021. i poneo tu nagradu). Riki Rubio je preporodio karijeru pod njegovim vođstvo od 2017. do 2019. godine, a uspevao je i manje poznatim igračima da pronađe uloge i u Solt Lejk Sitiju imao odličan tim. U tri sezone prebacio marginu od 50 pobeda, vodio tri puta Džez do konferencijskog polufinala. Zabeležio je učinak 372-264 na klupi Jute (više pobeda utefterio samo Džeri Sloun), u šest od osam sezona vodio Jutu u plej-of, a u poslednjih šest ubeležio 294 pobede i 178 poraza, što je procentualno treći najbolji učinak u NBA i najbolji na Zapadu u tom periodu.

Bogdanović i drugovi tako dobijaju dokazanog stručnjaka, koji je svoj zanat pekao uz velikane poput legendarnog Majka Kšiževskog. Četiri godine (1995-199) je radio na Djuku kao njegov asistent (dve godine kao administrativni, dve kao prvi). Proveo je potom sedam godina na Mizuriju kao šef struke i beležio vrhunske rezultate. Tu i upoznao Igora Kokoškova koji mu je bio asistent u sezoni 1999/2000. Tako je Snajder bio prvi koji je dao priliku srpskim stručnjaku da radi u SAD, a kasnije su još tri godine sarađivali u Juti (2015-2018) i stvorili sjajan odnos.

"Teško je opisati naš odnos. Prevazilazi granice košarke. Da nije bilo njega, ne bih danas bio ovde. Doveo me je u SAD, dao mi posao. On je moj životni mentor, ne samo košarkaški. Promenio mi je život", pričao je svojevremeno srpski stručnjak o Snajderu.

Dobio je potom poziv Ostin Torosa (filijala San Antonio Sparsa) da radi u Razvojnoj ligi. Tri godine kasnije, posle odličnih rezultata, postavljen je na poziciju trenera za razvoj igrača u Filadelfiji, da bi posle jedne sezone bio prvi asistent Majku Braunu u Los Anđeles Lejkersima.

Nakon toga je usledila vrlo interesantna epizoda u njegovoj karijeri, s ozbirom da se na poziv Etorea Mesine preselio u Moskvu i postao asistent italijanskom strategu u CSKA. Vodili su Armejce do Fajnal fora Evrolige, gde su u polufinalu izgubili od Olimpijakosa. Dakle, usavršavao se i u Evropi, pokupio vredno znanje od jednog od najuspešnijih stručnjaka sa Starog kontinenta.

"Bilo je zastrašujuće na nekom nivou. U tom trenutku pogledajte na svoju karijeru i zapitate se da li ćete se ikad vratiti. Ipak, vreme provedeno sa Mesinom mi je otvorilo oči. Na kraju sam dobio prijatelja za život. Sećam se da mi je Greg Popović rekao da širom otvorim oči i svakog dana se oduševljavam. U Juti koristimo dosta stvari koje smo pozajmili. Možda izgleda kao novitet, ali to neko već radi u drugoj zemlji, na drugom kontinentu", prisetio se svojevremeno Snajder boravka u Rusiji i saradnje sa Mesinom.

Pre nego što je počela njegova era u Solt Lejk Sitiju, Kvin Snajder je proveo sezonu i u Atlanti, gde je radio kao asistent Majku Budenholzeru jednu sezonu. Kada se sve sabere i oduzme, uspeo je 56-godišnji stručnjak da napravi impresivan CV, išao je korak po korak i sada će sa Atlantom pokušati da napravi najbolje rezultate u karijeri. Period proveden u Evropi, kao i činjenica da je redovno sarađivao sa igračima s ove strane Atlantika u Juti, ali i srpskim stručnjakom Kokoškovim, ukazuju da bi i Bogdan Bogdanović mogao da dobije ozbiljniju ulogu i dodatno napreduje pod njegovim vođstvom.

Opšti je utisak da je Atlanta napravila najbolji mogući izbor njegovim angažovanjem i da bi u Atlanti mogla da se rodi nova istočna sila.


tagovi

Atlanta HoksKvin SnajderBogdan Bogdanović

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara