Centri - najnezgodnija roba na Jadranu

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.09.20. | 11:36

Pozicija pet pokazala se kao najveći izazov ovog leta za vodeće timove ABA lige

Izgleda da je najveći izazov vodećih timova ABA lige prilikom sklapanja rostera bilo dovođenje kvalitetnog centra. To je zaključak koji se može izvesti posle leta, pa i proleća iza nas. Ako gledamo šest timova koji se smatraju favoritima za sam vrh lige, njih pet imalo je neku vrstu problema sa tom pozicijom.

Krenimo od primera Cedevita Olimpije koja je pre par dana ostala bez Mangoka Matijanga na neodređeno vreme. U pitanju je dvostruki prelom noge na treningu i veliko je pitanje hoće li on, i kada, zaigrati za Cedevitu u sezoni pred nama.

Izabrane vesti

Da sve bude gore po Cedevitu, Matijang je bio igrač u kog su Ljubljančani polagali mnogo nada. Igrač koji je bio meta broj jedan za igru pod obručima. Za njega su ranije bili zainteresovani i Partizan i PAO, na kraju je stigao u Ljubljanu, i onda mu se dogodilo to što mu se dogodilo. Podsećamo, Cedevita se već ranije rastala sa Majkom Cirbesom i sa Andrijom Stipanovićem, i bila je veoma ponosna da objavi da je dovela Matijanga. Stigao je i Žiga Dimec, ali to je nedovoljno. Cedeviti posle ove povrede ostaje velika rupa na petici koju će tim iz Ljubljane verovatno da popunjava izlaskom na tržište.

Kada smo kod tržišta, na njemu je do skoro bila i Crvena zvezda, kao i Budućnost. I jedni i drugi su pazarili petice.

Crveno-beli su na papiru napravili prilično dobar tim i aktivno su tražili peticu posle svega što se dogodilo sa Lendrijem Nokom. To je košarkaš koji je trebalo da ima ulogu prvog centra u timu Saše Obradovića, sidraš baš po volji stratega crveno-belih, međutim nije se sve dobro završilo. Zbog problema sa srcem Noko je morao da napusti Zvezdu koja mu je sada našla zamenu.

Zvezda na petici ima Ognjena Kuzmića, a dodatno prazno mesto je popunio Emanuel Teri. Teri je visok 206 centimetara i težak 102 kilograma, a u ekipu Saše Obradovića stiže posle epizode u Hapoelu iz Jerusalima, za koji je potpisao u martu, ali ga je zatim sasekla pandemija virusa korona, pa maltene nije ni igrao za Izraelce. Što ne znači da nema iskustva u evropskoj košarci, jer je prošlog leta potpisao za tursku Bandrimu, ali se u njoj zadržao samo do početka ove godine.

I Partizan je ovog leta muke mučio sa centrom. Kompletirao je davno skoro ceo tim i onda je trajala duga potraga za peticom koja bi popunila mesto uz Nikolu Jankovića i Vila Mozlija. Imao je Partizan promašaja u prethodnom periodu, setimo se samo Artjoma Parahovskog i Džejmsa Mekadua koji nije zablistao.

Brojna imena su se povezivala s Partizanom, bilo je tu sigurno desetak igrača, a na kraju je izbor pao na Erika Miku. Videćemo kako će se on pokazati u crno-belom. Sigurno najteže pojačanje koje je Partizan doveo ovog leta. Opet je centar bio problem, što kod Partizana i nije novost u proteklih par godina. Često su centri problem, a to je i paradoksalno gledajući plejadu brutalnih petica koje su prošle kroz istoriju crno-belih. Podsetimo da u tim Parnog valjka treba da stigne još jedan centar, David Ojona, 16-godišnji igrač iz Konga.

I Budućnost je celo leto muku mučila sa dovođenjem petice i konačno je uspela da kompletira sastav dovođenjem Vilija Rida.

Hasan Martin je ideal igrača koji je bio potreban treneru Petru Mijoviću, bio mu je potreban igrač takvih karakteristika, koji može da odigra na petici, ali i ponekad da se spusti na četvorku, da bude dobar atleta, da bude pokretan. A to nije lako naći. Pominjala su se različita imena vezana za dovođenje centra kod Budućnosti, a na kraju je izbor pao na Vilija Rida.

U pitanju je iskusan košarkaš, koji je igrao za nekoliko NBA timova, a prošlu sezonu je počeo u Olimpijakosu. U NBA je odigrao 152 meča u dresovima Bruklina, Majamija, Los Anđeles Klipersa i Detroita, a prosečno je beležio 4,9 poena i 3,8 skokova.

Recimo i to da se nisu svi vodeći timovi namučili sa peticom. Recimo, Mornar nije imao probleme sa centrima jer je već imao Uroša Lukovića i Milka Bjelicu u timu, ali je zato kod Igokee pozicija pet bila poput ringišpila ovog leta. A ovaj klub je sastavio inače zanimljiv sastav ovog leta.

Završetkom minule sezone uprava kluba iz Laktaša nije želela da produži saradnju sa Đorđem Gagićem, odlučivši da mesto pod košem poveri Draganu Apiću. Taman što je bivši košarkaš Lokomotive iz Kubanja zadužio opremu stigla mu je ponuda iz Budućnosti, pa se brzopotezno preselio u Podgoricu.

Kad su čelnici Igokee shvatili da nemaju bolje rešenje pozvali su Đorđa Gagića natrag, a bivši član Partizana odazvao se Draganu Bajiću na početku priprema. Jedino što je Gagić bio nedovoljno spreman po rečima kluba iz Republike Srpske, zbog čega je uprava kluba rešila da mu uruči otkaz. Po drugi put. Na kraju je u redove Igokee stigao Nikola Jovanović. U pitanju je član Crvene zvezde prosleđen na pozajmicu do kraja sezone.

Koliko samo komešanja i muka u potrazi za centrima ovog leta u ABA ligi...


tagovi

ABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara