Luka Mitrović (©MN Press)
Luka Mitrović (©MN Press)

Ivanovićev kec iz rukava u finalu ABA lige - Luka Mitrović

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.06.23. | 11:13

Iskusni centar je tokom čitave sezone iz drugog plana pružao dobre partije u kontinuitetu, a lestvicu je podigao u pravi čas

"Da kucnem u drvo... Trenira dobro, igra dobro, sad je najbitnije ono što dolazi", rekao je trener Crvene zvezde Duško Ivanović po osvajanju titule šampiona Srbije o najboljem pojedincu svog tima u poslednjih mesec i po dana, Luki Mitroviću.

Iskusni centar proglašen je za MVP-a i najboljeg strelca završnice Superlige Srbije, tako što je postigao 21 poen u prvom i 16 u drugom meču finala protiv FMP-a, ali to nije bio samo splet okolnosti, već je Luka nastavio gde je stao u plej-ofu ABA lige i naoštrio se za najvažnije borbe u sezoni protiv Partizan Mozzart Beta u okviru finalne serije ABA lige.

Izabrane vesti

Zvezda je u doigravanju počistila Zadar i Budućnost, a 30-godišnji centar bio je najbolji pojedinac branioca trona sa prosečnim indeksom 20,8. Sa tim učinkom je i predvodnik MVP trke plej-ofa regionalnog prvenstva, a prati ga odlični košarkaš Partizana Dante Egzum sa prosečnih 16,5 indeksnih poena u susretima sa Studentskim centrom i Cedevitom Olimpijom. Kada se na to doda borba za domaći tron, Luka je na poslednjih šest utakmica beležio 15,1 poen, šest skokova, 2,3 asistencije i 20,6 indeksnih poena u proseku. Idealno je tempirao formu za najvažniji trenutak sezone.

To nije slučajnost. Mitrović je već podigao 15 trofeja u dresu tima sa Malog Kalemegdana, te je tako drugi najuspešniji košarkaš u istoriji Zvezde, zajedno sa Ognjenom Dobrićem. Ispred je samo kapiten Branko Lazić sa 22 pehara. Dakle, zna Luka kako se osvaja.

Nije mu strano ni da zablista baš kada su trofeji na talonu. Ove sezone je i pre finala Superlige bio među najzaslužnijima za uspeh u Kupu Radivoja Koraća. Bio je najkorisniji igrač polufinalnog meča sa Partizanom sa 11 poena, sedam skokova i tri asistencije, što mu je donelo 17 indeksnih poena. U finalu ga je ipak zasenio Dobrić (proglašen i za MVP-a), ali je još jednom odigrao na visokom nivou i bio među najboljima sa 14 poena i indeksom 17.

U prošlosezonskom finalu Jadranske lige je takođe bio važan faktor. Prosečno je beležio 8,4 poena i četiri uhvaćene lopte. U pobedama je bio među boljima sa po 14 poena u prve dve utakmice finala i 10 u majstorici. A 2015, kada je osvojio i prvu titulu u ABA ligi, bio je ključni igrač finalne serije sa zagrebačkom Cedevitom. Na četiri susreta prosečno je upisivao 14,7 poena, 6,5 skokova i 2,2 završna dodavanja, te je po nastupu imao indeks korisnosti 17.

Pokazao je Luka da mu prija kad se nađe pod reflektorima i zato se čini da bi mogao da bude bitan faktor u predstojećim duelima sa večitim rivalom. A kada se pre dve godine vratio, sumnjalo se u njegove kvalitete, posle nekoliko sezona u pečalbi i povreda koje su ga omele da napravi više uspeha van Malog Kalemegdana. Ubrzo ga je i Dejan Radonjić prekomandovao na "peticu" i ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Prethodne takmičarske godine je praktično bio jedini centar Zvezde uz Ognjena Kuzmića, s ozbirom da se Majk Cirbes konstantno mučio sa povredama. Izneo je veliki teret i pokazao da mu je budućnost na poziciji najvišeg igrača na parketu.

Sjajno se snalazi u reketu. Posebno na protivničkoj polovini. Pokazao je da ima vrsnu leđnu tehniku, da odlično čita protivničke odbrane, a osim što je vrlo efikasan u jedan na jedan situacijama, odlično upošljava i saigrače. Na kraju je možda i najvažnije što se zbog svoje svestranosti odlično dopunjava sa saigračima, posebno u centarskoj liniji.

"Koliko je plejmejker važan, na mojoj poziciji je možda još važniji visoki igrač koji može da dodaje. Igra više pik en rol sa plejmejkerom, dobija mnogo lopti iz kratkih otvaranja, što radi fenomenalno. Zahvaljujući svojim predispozicijama mogu da raširim, da šutnem, uđem pod koš i on to sve vidi. Ta konekcija je možda još bitnija za mene," rekao je Filip Petrušev o Mitroviću.

Koliko dobro je prihvatio ulogu centra, adaptirao se i napredovao, govori i statistika. Treći je najkorisniji igrač srpskog šampiona u ABA ligi sa prosečnim indeksom 12,9. Bio je među najkonstantnijim igračima Crvene zvezde, neko na koga Ivanović uvek može da se osloni. Retko se dešavalo da Luka podbaci.

Ali, ne meri se Lukin učinak samo u poenima. Radi mnogo dobrih stvari u napadu koje se ne beleže prostim statističkim parametrima.

"Luka je najpre fenomenalan čovek, ali i kao igrač. Izuzetno dobro koristi prostor i pivot ispod koša. Ima plejmejkerski mozak, ume da napravi višak, podeli loptu. Nesebičan je i uvek igra za tim. Veoma je koristan, dobar u odbrani i napadu, odličan na skoku. Mogao je da ima i daleko bolju karijeru da ga nisu pratile te povrede. Izuzetno kompletan igrač i veoma je dobar za tim kao čovek i kao igrač koji ne pokušava sebe da istakne, već ume da se uklopi i napravi korisnu ulogu u timu", odlično je Luku pred istorijski derbi u Evroligi opisao bivši reprezentativac Srbije Raško Katić.

Kada se podvuče crta, iskusni centar igra drugu najbolju sezonu u crveno-belom sa 9,4 poena, 3,9 skokova i 1,8 asistencija u proseku. Imao je veće brojke u sezonama 2014/15 i 2015/16, ali je u potonjoj odigrao samo devet utakmica zbog problema sa povredom kolena.

Sve ukazuje da će se Mitrović za mnogo toga pitati u borbi za regionalni tron. Očekuje ga veliki izazov protiv Matijasa Lesora i Alena Smailagića, ali se dosad sasvim dobro snalazio u derbijima. Predvodio je crveno-bele protiv večitog rivala u polufinalu Kupa, ubeležio 15 indeksnih poena u trijumfu u ABA ligi i sa 17 poena i tri skoka bio među najboljima u porazu od Partizana na drugom derbiju regionalne lige.

Finale ABA lige je iza ugla, Zvezda napada rekordnu sedmu titulu koja bi joj donela i treću uzastopnu triplu krunu, a Luka Mitrović je spreman.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka MitrovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara