Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Kako je vizionar Jokić stigao na korak do Vilta: Ne razmišljam kada bacam loptu, već kad se sve završi

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.10.22. | 09:53

Srpski as u svom maniru istakao učinak drugih, sebe nije želeo da ističe...

Kada se govori o najboljem košarkašu svih vremena, diskusije se uglavnom svode na dva imena - Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa. Bil Rasel, Kobi Brajant i Karim Abdul Džabar ostaće im najbliži pratioci, dok će Nikola Jokić po završetku karijere definitivno biti u krugu onih koji su promenili igru svojim jedinstvenim pristupom čime je ponovo definisao ulogu centra.

Srpski as je još jednom potvrdio da je jedinstven i da mu u ovom trenutku nema ravnog na poziciji "pet". Denverova pobeda u kući vladajućeg šampiona dobila je pečat dvostrukog uzastopnog MVP posle asistencije preko celog terena čime je praktično overena pobeda. Njegov besprekorni košarkaški um i vizija kojom je uvek bar jedan korak ispred protivnika dovela je do "tačdaun" asistencije preko celog terena za Brusa Brauna koji je zakucavanjem doveo Nagetse do 126:123 na 14 sekundi do kraja posle čega je Golden Stejt ostao bez odgovora.

Izabrane vesti

Nedelja, 03.00: (1,35) Denver (14,0) Oklahoma (3,70)

Braun je kao egzekutor ispoštovao Jokića kome je omogućio da upiše desetu asistenciju za prvi tripl-dabl sezone, ujedno i 77. u karijeri čime je došao na korak do besmrtnog Vilta Čembrlejna i istorije. Naime, dvostruki NBA šampion je i dalje centar sa najviše utakmica sa dvocifrenim učinkom u tri statističke kategorije. Nekadašnji as Filadelfije i Los Anđeles Lejkersa je na 78, pa bi Jokić u narednim danima već mogao ne samo da se izjednači sa neponovljivim Viltom, već i da ga prestigne i postavi novu granicu.

“Jednostavno sam video Brusa samog na drugoj polovini terena, bacio sam loptu i došli smo ponovo do tri poena prednosti. Sa tom razlikom možemo da se branimo, da pravimo faul, ne možemo odmah da izgubimo u slučaju njihovog pogotka. Dobra odluka na kraju“, poručio je Jokić posle utakmice.

Voditeljku programa interesovalo je kako funkcioniše mozak centra iz Sombora, odnosno kako je moguće da u deliću sekunde donosi krucijalne odluke i tako direktno utiče na ishod utakmica?

“Iskreno, ne razmišljam o odlukama koje donosim. Samo sam ga video samog i bacio mu loptu. Tek posle sam razmišljao o celoj situaciji“.

Denver jeste slavio u San Francisku, ali je isto tako bio i jako blizu poraza. Golden Stejt je uhvatio goste u zamku nekoliko puta u finišu, upravo je iz udvajanja na Bounsu Hajlendu došlo do velike greške iz koje je Džordan Pul ukrao loptu i poentirao. Ujedno i omogućio Jokiću da podeli dodavanje o kojem priča ceo košarkaški svet...

“Nismo baš pokazali tu hladnokrvnu egzekuciju, jer smo imali dve izgubljene lopte u poslednjem minutu. Moramo da budemo mnogo smireniji u tim situacijama. Smirenost smo pokazali kod slobodnih bacanja, dobrih proigravanja, nekih defanzivnih odluka. Zbog svega toga smo došli do bitne pobede na strani“.

Nagetsi su ovog leta delimično promenili sastav, nekoliko je novajlija koje tek ulaze u sistem, mada je najveći dobitak povratak Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora posle oporavka od teških povreda. Protiv Voriorsa je najveći utisak ostavio nekadašnji bek Bruklin Netsa Brus Braun koji je utakmicu završio sa 20 poena.

“Iskreno, novi momci su odigrali jako dobro. Kristijan Braun je naš ruki, doneo nam je novu energiju. Brus je bio odličan. Deandre je bio dobar, napadao je koš stalno iz reketa, Bouns je pokretao ekipu, Džef je pogodio nekoliko trojki, sve to mnogo znači“.

Ekipa Majkla Melouna je sada na skoru 1-1, a sledeću utakmicu igra već u noći između subote i nedelje kada će gost Kolorada biti Oklahoma Alekseja Pokuševskog.



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara