Nikola Kalinić (©Starsport)
Nikola Kalinić (©Starsport)

Kalinić o Evrobasketu: Greška je bila što smo hteli da pobeđujemo s 20 razlike, nisu valjale ni promene na poluvremenu

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.09.22. | 15:41

“Želeli smo da pokažemo da smo mnogo bolji“, premotava flm novi igrač Barselone

Nova sezona, novi klub. Mada uvod u takmičarsku godinu nije bio dobar za Nikolu Kalinića i sve druge srpske reprezentativce, pošto su učešće na Evrobasketu završili već u osmini finala, iako se kompletna javnost, pa i sami ekipa, nadala najviše plasmanu. O tome, ali i novom početku u Barseloni bivši košarkaš Crvene zvezde govorio je u opširnom intervjuu za specijalizovani portal Eurohoops u kojem je, između ostalog, pokušao da još jednom pronađe razloge neuspeha Orlova na kontinetalnoj smotri.

Nije to naravno lako učiniti, ali Kalinić nije saglasan sa ocenom da su previsoka očekvanja uzrokovala poraz od Italije.

Izabrane vesti

Ne mislim da je to, jer tako je uvek u Srbiji, nekad osvojimo medalju, nekad ne. Promenili smo neke stvari na poluvremenu, ali to nisu bili dobre promene. To je to, izgubili smo utakmicu. Možda je greška bila što smo želeli da zbog tih očekivanja pobedimo s 20 razlike. Želeli smo da pokažemo da smo mnogo bolji i da pobeđujemo s 20 ili 30 poena. Bilo nam je potrebno da pobedimo samo s jednim poenom razlike. Možda je to lekcija koju možemo da izvučemo za naredna takmičenja“, ocenio je Kalinić i tu završio bolnu priču.

O Barseloni – naširoko, počevši od španskog Superkupa u kojem je katalonski klub prokockao veliku prednost protiv Reala i na kraju izgubio.

U redu je, to je bilo naše prvo okupljanje. Još učimo jedni o drugima, a Real je uigran tim... Dozvolili smo im previše lakih poena, a Serhio Ljulj je bio inspirisan, još jednom je pokazao da je neverovatan, igrač ritma. Real igra u talasima, a mi nismo dobro reagovali na talas iz treće četvrtine... U ovom trenutku bolje funkcionišu, jer dugo igraju zajedno. Ali, mi ćemo biti sve bolji. Ovog puta nam je pobeda iskliznula iz ruku“.

U Španiji je već igrao za Valensiju, prošle sezone je vodio Crvenu zvezdu, ali ACB liga je ipak poseban izazov?

Verovatno najbolja liga u Evropi. Ovde su najbolji igrači, svi timovi mogu da igraju zaista dobor, brzo, s dosta taktike i trikova. Ako si takmičar, ako hoćeš da u Evropi igraš na najvišem nivou želiš da dođeš u Španiju“.

I to kod legendarnog Šarunasa Jasikevičijusa.

Bio je neverovatan igrač, žao mi je što nisam igrao protiv njega. Ali je i sjajan trener. Videli smo to još dok je vodio Žalgiris. Bez njega nisu mogli ni do plej-ofa, a sa njim su igrali Fajnal for. Veoma je motivisan, perfekcionista je. Tek se upoznajemo, ali za sada mi se dopada“.

Osećanje je sigurno obostrano, jer popularni Šaras računa na Kalinićevo iskustvo s obzirom da je on jedan od retkih igrača u ekipi koji je osvajao Evroligu, a da se ne lažemo – to je cilj Barselone.

Da, zato smo ovde. Ako si u Barseloni hoćeš da osvojiš svaki trofej, ali naravno da bi nam podizanje pehara Evrolige predstavljalo najveći užitak. Zato smo ovde“.

Dugo Barsa nije bila ni konkurentna, ali je u poslednje dve sezone stigla do Fajnal fora.

Moraš da budeš tu, pa ćeš pre ili kasnije i osvojiti pehar. Ako si dovoljno dobar da budeš tamo u maju dovoljno si dobar i da ga osvojiš. Samo moraš da imaš atmosferu, iskustvo, da osetiš intenzitet igre i da znaš da reaguješ“.

Istina, kad si u Barseloni ima i drugih užitaka.

Ovo je jedan od mojih omiljenih gradova. Kada sam počinjao da igram bio m je na vrhu liste gradova koje sam želeo da posetim. Želeo sam i da jednog dana živim ovde. Sviđa mi se ’vajb’, arhitektura, plaža, sunce, parkovi, ljudi... Za sada je sjajno“, završio je Kalinić intervju za Eurohoops.


tagovi

Nikola Kalinićkadetska košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara