Nikola Kalinić (©Starsport)
Nikola Kalinić (©Starsport)

Kalinić otvoreno: Obradović me je zvao u Partizan, ali nisam hteo i bilo bi glupo

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 14:38

“Mediji su svako njihovo pojačanje predstavljali kao Majkla Džordana… Ali mi smo bolji kao tim”, dodaje prvotimac Crvene zvezde

Javna tajna potvrđena. Nikola Kalinić je u intervjuu za litvanski BasketNews konačno i javno otkrio da ga je Partizan letos zvao da dođe u crno-beli tabor, ali da je on odbio zbog istorije u Crvenoj zvezdi, a i same prilike da se vrati u klub u kojem je debitovao u Evroligi.

Izabrane vesti

Bilo je nekih kontakata tokom leta. On (Željko Obradović, trener Partizana, prim.aut) je zvao mog menadžera i mene i pitao da li bih išao tamo. Rekao sam da ne bih mogao, jer nisam hteo, a i bilo bi glupo. Ima me na mnogim fotografijama kako slavim trofeje sa Crvenom zvezdom. Nije u redu da tako menjaš boje. Posebno ne ako ne moraš i ako možeš da igraš za Crvenu zvezdu”, otvoreno će Kalinić u intervjuu za BasketNews.

Svestan je da je u skorijoj prošlosti bilo igrača koji su donosili drugačije odluke, ali…

Svaka situacija je drugačija. Potpuno razumem takvu odluku kad hoćeš da igraš na višem nivou ili možda dobiješ više s finansijske strane. Na kraju krajeva, igramo svega 10 ili 15 godina i moraš da zaradiš koliko možeš. Ali ako ne moraš, zaista ne razumem neke momke, u najboljim igračkim godinama, mogu da igraju gde hoće…

A Vasilis Spanulis kad je iz Panatinaikosa prešao u Olimpijakos?

Imao je svoje razloge. Želeo je da dokaže svima da može da bude glavni, a u Panatinaikosu to nije mogao da bude sa svim tim igračima. Nisam pričao o tome lično s njim, ali tako sam to video. Mislio je da nema dovoljno prostora u Panatinaikosu, pa je odlučio da pređe i svima pokaže. I uradio je to. Promenio je grčku košarku. Od tada Panatinakos je počeo da pada, a Olimpijakos da raste. Kažem, neke igrače razumem, neke ne. Ali dešava se svuda. Deo je posla”.

20.00: (2,15) River Andora (14,5) Huventud (1,80)

Kalinić je Zvezdu izabrao zato što je posle pandemije želeo da bude bliže porodici. I nije se pokajao, iako su mnogi mislili da će posle Obradovićevog dolaska i prvih zvučnih pojačanja Partizan momentalno skinuti krunu večitom rivalu. Ne ide baš tako glatko.

Pogrešili su i zato što su dizali euforiju u medijima. Ko god da je došao u klub predstavljao se kao da je Majkl Džordan. Celog leta su naši igrači čitali kako Partizan dovodi ovog ili onog, kako je on bolji od naših igrača, kako će da nas ubiju i tako to… Ljudima je verovatno dojadilo da Crvena zvezda osvaja prvenstva, želeli su nešto novo. Takođe, stigao je Željko, on je zvezda gde god da dođe, reflektori su na njemu. Tako je svuda, pa je i ovo prirodno”.

Na terenu ipak…

Bolji smo kao tim. Imaju oni sjajne individualce, ali još traže način da igraju zajedno… A mi smo kao rudari. Čvrsto igramo svaku utakmicu. Igramo fizički, igramo dobru odbranu, dobro trčimo. Nije lako igrati protiv nas”, rekao je Kalinić za BasketNews.

Prvi trofej u sezoni, trofej Kupa Radivoja Koraća, pripao je tako Crvenoj zvezdi, ali Kalinić je svestan da je to samo početak. Ipak, više od samog trijumfa u Nišu ohrabruje ga igra njegove ekipe.

Ima još dosta utakmica da se igra, ali… Mogu da se setim jedne ili dve utakmice u kojima nas je neko zaista oduvao. Doživeli smo neke poraza koje nije trebalo. Ali sve je to proces učenja. I za mene, prvi put posle ne znam koliko godina sam lider ekipe. Imam loptu u ključnim situacijama. I grešim, ali se trudim da se popravim. Nadam se da ću biti sve bolji kako sezona bude odmicala”.

Na kraju, Kalinić se dotakao i svojih početaka i potpisivanja prvog profesionalnog ugovora kada je iz Spartaka prelazio u Vojvodinu. U prvoj godini plata 300 evra mesečno, u drugoj 600, u trećoj 900 i u četvrtoj 1.200. Ni bonusa ni ničega. Ugovor do 2022. godine. Otac je bio prezadovoljan, igraće u gradu, završiće studije, biće sve u redu.

Kad su ljudi iz kluba pitali treba li mu stan, otac je odgovorio da ne treba, jer - živeće sa sestrom. Dodao je da mu ne treba ništa ni za ishranu, jer - kuvaće sa sestrom. Nikola je sedeo pored i u neverici gledao.

Poštujem te, sjajan si otac, ali nećeš više nikakve veze da imaš s mojom košarkaškom karijerom”, rekao je posla Kalinić ocu.

U međuvremenu je osvajao trofeje sa Crvenom zvezdom, reprezentacijom, Fenerbahčeom… I sada je najbolji igrač omiljenog kluba.

Šta više da poželi čovek?


tagovi

Nikola KalinićKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara