Zek Edi i Lazar Stefanović (Foto: FIBA)
Zek Edi i Lazar Stefanović (Foto: FIBA)

Kanadski div Edi kao planina pred Orlićima, Srbija ispustila dvocifrenu prednost i ostala bez medalje

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.07.21. | 16:37

Poraz juniorske reprezentacije Srbije od Kanade u borbi za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Letoniji

Igrali su sjajno puleni Zorana Lukića, pokazali strašan mentalitet, dobili Japan i Argentinu u neizvesnim završnicama, ali su ostali bez goriva u odlučujućim utakmicama u borbi za medalju. Posle poraza od Francuske u polufinalu, ispustili su prednost i u duelu sa vršnjacima iz Kanade, pa se kući vraćaju bez odličja - 101:92.

Odlično su Kanađani otvorili meč, ali je usledio fenomenalan odgovor naše selekcije, koja je predvođena mladim centrom Mege Mihailom Mušikićem nadoknadila 11 poena minusa i na poluvreme otišla sa četiri poena viška. Poveli su Orlići i sa 11 poena prednosti početkom treće četvrtine, ali onda je 220 centimetara visoki Zek Edi zaključao reket, a Benedikt Maturin preuzeo stvari u svoje ruke u napadu. Istopila se očas prednost Srbije, Kanada je uspela da stigne i do preokreta, ali se na poslednji odmor otišli sa nerešenim rezultatom. U poslednjem kvartalu naši košarkaši nisu imali rešenje za Edija, teško su dolazili do poena, dok je Maturin na najbolji način koristio svoje atletske sposobnost i prednost Kanade je iz minuta u minut rasla, da bi već na par mintua do kraja postala nedostižna.

Izabrane vesti

Velika šteta, s obzirom da je Srbija do polufinala i borbi za medalju došla bez poraza. Nikola Jović je odigrao sjajan turnir (18,1 poena i 8,3 skokova po meču uz prosečan indeks 20,7), dodajmo i da je treći najbolji strelac i četvrti najkorisniji igrač takmičenja. Ipak, čini se da je čitava reprezentacija ostala bez snage u odlučujućim trenucima, kako je i u duelu sa Francuskom vodila većim delom susreta, da bi poklekla u poslednjem kvartalu. Poslednja dva protivnika na turniru su bila fizički zrelija i po svemu sudeći bolje pripremljena, što je na kraju koštalo Orliće medalje.

Bilo kako bilo, juniori su pokazali da Srbija ne mora da brine za budućnost košarke, ova generacija bi pored Jovića mogla da iznedri nekoliko sjajnih košarkaša, koji bi u godinama koje dolaze mogli da budu nove uzdanice seniorske reprezentacije.


Mušikić je duel sa Kanadom okončao sa 25 poena, mada je većinu poena postigao u prvom poluvremenu. Ispratili su ga Lazar Stefanović i Mihailo Petrović (7as) iz Partizana sa po 16, pola koša manje dodao je Lazar Joksimović iz Zlatibora, dok je Nikola Jović susret okončao prevremeno zbog pet ličnih greški. Proveo je na terenu 33 i po minuta, ubacio je 14 poena, uz šest skokova i četiri asistencije.

U protivničkoj selekciji blistao je talentovani Benedik Maturin, član Arizona Vajldketsa, koji je susret okončao sa 31 poenom. Bio je nezaustavljiv u prodoru, pa je tako meč okončao sa fascinantnih 11/11 za dva poena. Odličan je bio i Rajan Nemhard sa 21 poenom i 10 asistencije, dok je 17 poena ubacio Kejleb Hjustan. Ogroman doprinos dao je i visoki Zek Edi, koji je susret okončao sa dabl-dabl učinkom: po 12 poena i skokova (šest ofaznivnih).


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za košarkaše U19KSSNikola JovićZoran LukićKanada

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara