Lebron Džejms
Lebron Džejms

Lebronov uspon - od klinca bez oca do besmrtnosti na tronu NBA lige

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.02.23. | 10:59

Za 20 godina karijere Lebron Džejms je postavio standarde

Momcima rođenim sredinom osamdesetih godina prošlog veka u malog gradu Ekron u Ohaju, malo ko je predviđao bilo kakav uspeh. Međutim, reći će da najteži uslovi života proizvedu najodlučnije ljude. E, takav je i život Lebrona Džejmsa - odlučan, filmski. Od samog starta, odrastao je bez oca o kome se skoro pa ništa ni ne zna, pojedini mediji su stidljivo pisali da je u pitanju bivši robijaš, ali od samog Lebrona nikada niste mogli da čujete reč o tome. Odgajala ga je majka, najbolje što je umela, ali prvi muškarac koji je video veliki potencijal je Frenki Voker, za široke mase nepoznata ličnost. Srednjoškolski trener ga je stavio na put koji će ga više od dve decenije kasnije odvesti na sam vrh košarkaške igre. Od najmlađeg prvog pika NBA lige do apsolutnog rekordera po brojku poena. Kralju Džejmsu je morao da se pokloni i veliki Karim Abdul Džabar.

Koliko je teško bilo rano detinjstvo mladog Džejmsa, toliko je brzo uspeo da se izdigne iz svega i čitavu porodicu stavi na ramena. Čak i pre nego što je postigao i jedan poen u NBA ligi, Lebron je imao potpisane višemilionske ugovore sa kompanijom Najki koja je vrlo brzo prepoznala internacionalnu zvezdu u nastajanju. Već u srednjoj školi su ga novinari pratili u stopu, utakmice su prenošene na nacionalnoj televiziji, a pamtiće se naslovna strana prestižnog Sports ilustrejteda na kojoj je stajala slika mladog Lebrona sa natpisom "The Chosen One" (Izabrani/Predodređeni). Sve ovo se dešavalo dok je Lebron bio maloletan, pre nego je kročio na NBA parket i uputio šut ka košu.

Izabrane vesti

Sve se menja 2003. godine na draftu na koji se gleda kao na najbolji svih vremena. Kao prvi pik, najmlađi dosad, izabran je Lebron Džejms, a da se filmska priča nastavi - odabrao ga je Klivlend - glavni grad Ohaja. Ostao je kod kuće, predodređen da donosi titule. Iza njega su ostali Darko Miličić, Karmelo Entoni, Dvejn Vejd i Kris Boš.

I onda je krenulo... put do 38.387 poena počeo je 29. okrobra 2003. godine. Protivnik Sakramento Kingsi, a na parketu je bio i Predrag Stojaković. Posle nešto više od tri minuta, Lebron je šutnuo preko Majka Bibija i Breda Milera... koš.

"Koliko sam samo bio nervozan, prva utakmica u NBA ligi, sanjao sam o tome čitav život i na sve to pogodio sam prvi šut. Uvek sam mislio da će prvi koš biti zakucavanje ili slobodno bacanja, ali pogodio sam šut iz ugla i tako je sve počelo", rekao je Lebron,

Od tog momenta krenuo je da ruši rekorde, predvodi timove, a nešto kasnije i osvaja titule. Istorija kaže da je Lebron Džejms igrač koji je najbrže stigao do 1.000 poena, 5.000, 10.000, 15.000, 20.000, 25.000, 30.000. 35.000 i sada 38.387. Nema dileme da će otići i preko 40.000 i da ćemo možda tek za 40 godina videti nekoga ko će ponovo ugroziti rekord koji je prvo postavio Karim Abdul Džabar 1984. godine, svega nekoliko meseci pre nego što se Lebron rodio.

Obojica su došla do istorije u zlatnom dresu Los Anđeles Lejkersa.

Kao i prvi poen, i ovaj rekordni je bio šut sa distance, pred sam kraj treće deonice protiv Oklahome. Posle tog momenta legnedarni centar mu je prišao i simbolično predao loptu u ruke kao novom košgeterskom kralju NBA lige.

"Svako mora da mu oda priznanje na način na koji igra košarku. Dominira igrom više od 20 godina, on je esencija onoga što nazivamo liderom. Već odavno sam bio svestan da ima veliku šansu da obori rekord, navijao sam za njega", rekao je Abdul Džabar.

Za razliku od Karima koji je do rekorda stigao noseći dresove Milvoki Baksa i Los Anđeles Lejkersa, Lebronu su Lejkersi treći tim. Sve je počeo u već pomenutoim Klivlendu u čijem dresu stigao do 15.000 poena. Bilo je to 2010. godine u martu. Već tada je Džejms stasao u najboljeg igrača lige, dominirao je protiv svakoga, ali uvek je falila ona glavna stvar - titula. U Kavalirsima nikada nije imao saigrača koji bi mogao da ponese barem približan teret kao on i usledila je odluka koja će mu promenti karijeru.

U avgustu 2010. godine šokirao je NBA ligu, odlučio je da napusti Klivlend i to na do tada neviđen način. Napravljena je TV emisija gde je on bio jedini gost, a tema je bila gde će nastaviti karijeru. Ostaće upisane reči u istorijskim knjigama kada je odlučio da ode u Majami.

U Hitu je imao pomoć, stigao je kod Dvejna Vejda, a došao je i Kris Boš. Oformljena je velika trojka, a Lebron je tada od heroja postao najomraženiji lik u čitavoj ligi. Paljeni su mu dresovi u Klivlendu, rušeni bilbordi, a očigledno ni on nije mogao da se nosi sa tim pa je Majami ostao bez titule u prvoj sezoni sa velikom trojkom. Kasnije su se stvari promenile. Lebron najzad dolazi do titule i to dve uzastopne, osvaja i nove MVP nagrade, a u međuvremenu probija granicu od 20.000 postignutih poena. Bilo je to protiv Golden Stejta, 2013. godine.

Posle četiri godine ponovo je šokirao javnost. Odlučio je da ispuni obećanje dato još 2003. godine. Hteo je da donese titulu Klivlendu i 2014. vratio se u svoj tim, tada nije bilo TV emisije, samo je u pismu dostavljenom Sports ilustrejtedu istakao da se vraća da završi započeto. Cilj je ispunjen 2016. kada je zajedno sa Kajrijem Irvingom srušio moćne Golden Stejt Voriorse. Tada se nije pamtio njegov koš, već blokada nad Andreu Iguadali, ali ostaće upamćeno da je u drugom mandatu u dresu Kavalirsa 2015. probio granicu od 25.000 poena, a potom 2018. i granicu od 30.000.

Uradio je ono što je zacrtao u Klivlendu, kome je to bila prva titula u profesionalnom sportu posle više od 50 godina. Zato možda njegov drugi odlazak nije izazvao negativne reakcije. Bilo je nekako i normalno da se Lebron preseli u Los Anđeles gde su svi velikani sporta i šou biznisa.

To se i desilo 2018. godine. I sa Lejkersima je osvojio titulu, 2020, a u zlatno-ljubičastom dresu je i probio rekord Karima Abdula Džabara.

"Počastvovan sam što stojim pored legende kao što je Karim. Hvala svima koji su bili uz mene u prethodnih 20 godina. Ne bih mogao ovo ni u snovima da zamislim", rekao je emotivni Lebron na centru parketa u Los Anđelesu.

Do rekordnih 38.388 poena, Lebronu je bilo potrebno 1.409 utakmica, 53.708 minuta i 27.809 šuteva. I dugo, ko zna koliko dugo, čekaćemo nekog ko će moći barem da mu se približi.

Priča o tome ko je najveći svih vremena ostaje za neki drugi put. I nije ni toliko važna sada. Jer ako je Majkl Džordan i najveći, Lebron Džejms je sigurno tu negde.



tagovi

Lebron DžejmsLos Anđeles LejkersKarim Abdul Džabar

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara