Vladimir Lučić (©Star Sport)
Vladimir Lučić (©Star Sport)

Lučić za Mozzart Sport: Trinkijerijev Partizan i Bajern - slične priče

Vreme čitanja: 8min | pon. 05.04.21. | 08:36

Srpski reprezentativac za naš portal govorio o plasmanu u četvrtfinale Evrolige, tajni uspeha, pisanju medija uoči početka sezone, njegovom samopouzdanju, ulozi Andree Trinkijerija...

Srpska kolonija u četvrtfinalu Evrolige je kolo pre kraja ligaškog dela takmičenja postala brojnija za još jednog člana. Uz Vasilija Micića s Efesom, Vladimira Micova s milanskom Olimpijom, te Marka Gudurića i Igora Kokoškova s Fenerbahčeom - nažalost, Nikola Milutinov neće igrati do kraja sezone - Vladimir Lučić odveo je svoj Bajern među osam najboljih u elitnom klupskom takmičenju gde će zajedno ispisati istoriju kao prvi nemački klub moderne ere košarke u Top 8!

Lučić je prvo ime Bajerna u takmičarskoj 2020/21 i gotovo je nemoguće zamisliti sve dosadašnje timske uspehe bez energičnog srpskog reprezentativca. Posle overenog plasmana u nokaut fazu obavezan je bio razgovor s čovekom koji svojim primerom, kvalitetom i bespoštednim zalaganjem uživa veliko poštovanje inače polarizovane košarkaške javnosti u Srbiji.

Izabrane vesti

Bez mnogo odlaganja pitamo Lučića - kakav je osećaj biti u četvrtfinalu Evrolige?

“Na sreću, deo sam ekipe Bajerna koja je i prethodnih godina postavljala istorijske rezultate, klupske i na nivou nemačke lige. Ovo je dosad najveći uspeh uzimajući u obzir koliko je pobeda potrebno za ulazak među osam. Svima nama je ovo dodatna motivacija i podstrek za nastavak sezone, te potvrda da od početka avgusta radimo dobar posao“, otvoreno će osvajač evropskog srebra sa Srbijom u Istanbulu na startu razgovora za Mozzart Sport.

Utorak, 20.45: (1,25) Virtus Bolonja (17,0) Uniks (4,40)

Samo dan pošto ste overili kartu za narednu rundu Vejd Boldvin je na društvenim mrežama postavio isečak jedne analize s početka sezone gde je Bajern postavljen na poslednje mesto tabele Evrolige. Da li ste pre nego što je sve počeli znali kako sportska javnost gleda na Bajern i kakve mu šanse daju?

“Odmah da kažem – odavno sam prestao da se interesujem za mišljenje onih čije mi reči nisu važne. Još iz vremena kada sam igrao u Srbiji je to počelo. Iskreno mislim da su to gluposti, jer ne znam po kom kriterijumu su došli do takvog zaključka“, pita se srpski as i nastavlja:

“Pre dve godine smo ostali kratki za jednu pobedu do plej-ofa, prošle sezone smo igrali dobro do početka 2020. godine, posle smo pali, promenili trenera, pa je počela i korona. Sada smo takođe imali dosta promena u sastavu, opet novi trener, ali nisam očekivao da ćemo da budemo poslednji na tabeli. Moram da pitam po kojim statističkim parametrima su došli do takvog zaključka“.

Gde leži tajna uspeha ovog tima?

“Ove sezone praktično svi mogu da budu meč vineri za nas. Bilo je utakmica gde su razni igrači pravili poteze koji su odlučivali pobednika. Boldvin, Rejnolds, Gist koji je veliko pojačanje za nas na poziciji četiri/pet. Na primer, da nije bilo njegova dva ofanzivna skoka i jednog posle mog promašaja, pitanje je da li bismo došli u situaciju da na kraju izvedem ona slobodna bacanja za pobedu. Kvalitet ovog tima je što smo spremni da se u svakom trenutku takmičimo na bilo kom nivou, svesni smo limita koje imamo, ali veliki plus je što imamo širinu koja nam dozvoljava da svaki put neko drugi iskoči“.

Vladimir Lučić i Vejd Boldvin (©MN Press)Vladimir Lučić i Vejd Boldvin (©MN Press)

Tvoja uloga u Bajernu je iz godine u godinu sve veća, ali ove sezone ipak je posebno izražena utisak je da nijedna pobeda ekipe nije prošla bez toga da si ti umešao prste u istu. Pa, koliko ti iz tog aspekta znači što ste napravili ovako veliki rezultat?

“Pazi, sve polazi iz sportskih motiva zbog kojih igram košarku i želje da pravim rezultate, uspehe i osvajam trofeje dokle god se bavim ovim sportom. E sad, posle prošle godine gde se stvari nisu baš odvijale onako kako sam očekivao, posebno dolazeći iz vrlo dobre sezone i ugovora koji sam produžio na još tri godine, prošla sezona nije bila na nivou koji sam očekivao, a ni ljudi u klubu. Iz tog razloga sam našao dodatnu motivaciju da napravimo mnogo bolje stvari, što sada i radimo. Svesni smo da smo tek napravili jedan korak i da je još mnogo velikih stvari pred nama“.

Vama tek sad predstoji težak i komplikovan raspored zbog prvenstva i nacionalnog kupa?

“Da, to će tek biti izazovno. Nama je početak prvenstva pomeren za mesec i po dana, pa sada na svaka dva dana igramo utakmice u ligi i Evropi, a bićemo i jedina zemlja na kontinentu koja će nedelju dana pre početka plej-ofa igrati i završnicu nacionalnog kupa. To takmičenje smo gubili prethodne dve godine. Zato je pred nama vrlo napet i važan period. Lično razmišljam, a svoj primer želim da prosledim na ostatak ekipe, da plasman u Top 8 Evrolige treba da bude samo motiv više za sve nas i potvrda da radimo dobre stvari“.

Čini se da si ove sezone, više nego prethodnih godina, posebno aktivan u “klač“ momentima (samoj završnici utakmica pr. aut.). Da li to samopouzdanje dolazi s iskustvom ili ulogom koju imaš u timu?

“Pre svega iz poverenja trenera, konkretno sada Andree, potom njegovog stručnog štaba i naravno saigrača. Veliki broj pogodaka dolazio je posle prekida, kao i protiv Žalgirisa kada je došlo do faula na šutu. Svi su verovali u mene i zato nacrtali akciju da dobijem loptu i šutnem. Verovatno ima malo i iskustva. Kada prvi put pogodiš veliki šut, svaki sledeći bude lakši za uzeti, ali stvarno mislim da je ovo rezultat dobre, pozitivne energije u timu, produkt svega dobrog što radimo, nikako individualna stvar“.

Koliko je veliki i bitan efekat Andree Trinkijerija u svemu što se dešava Bajernu? Videli smo da je s Partizanom pre godinu dana bio na putu dobrih stvari, a sada je doneo vašem timu nešto veliko i značajno...

“Veliki. Baš kako ste i sami uporedili ovu situaciju s prošlom godinom u Partizanu, tako se zaista oseća slična energija i priča. To mogu da kažem kao neko ko je stvari u Partizanu posmatrao sa strane, pa sada doživljavam sve to u Bajernu. Mogu da se vide sličnosti između dve priče. Rezultati i kvalitet igara koje su pružale njegove ekipe u prošlosti pokazuju koliko radi dobar posao. Ima veliki trenerski kvalitet. Energija koju prenosi na sve nas, s kojom dolazi svaki dan na trening i utakmice, posvećenost, stalno je u razgovoru s ekipom, gde svakog pojedinca drži zadovoljnim ili bar poluzadovoljnim što je jako važno za ritam u kojem smo“.

Vladimir Lučić (©Star Sport)Vladimir Lučić (©Star Sport)

Da li se njegov kvalitet ogleda i u načinu na koji je podigao ekipu posle onog poraza u okršaju s Fenerbahčeom, gde ste kod kuće izgubili od direktnog rivala za visok plasman?

“Iskreno da kažem, gledajući raspored, bio sam u strahu. Imali smo Fenerbahče, pa Žalgiris, a znajući da je Fener trenutno među ekipama s najboljom formom u Evropi i da mi kao ekipa koja najveći deo sezone pokazuje da se ne predaje ni na -20, plašio sam se da ćemo se tu istrošiti psihofizički. A, pazite, ako protiv neke ekipe ne treba da vadite fleke, onda je to Žalgiris. Dolazili su rasterećeni kod nas, pa me je to malo uplašilo. Tako nešto se umalo i desilo“, priča nam Lučić i priseća se:

“Igrali smo solidno prvo poluvreme protiv Fenera, na kraju se nismo snašli na njihovu odbranu s preuzimanjem tokom celog drugog poluvremena s Janom Veselim i petorkom koja je visoka i snažna. Nikom nije lako kada se tako izgubi meč kod kuće, jer smo želeli da obezbedimo četvrtfinale. Naravno, svesni smo mi i kvaliteta Fenerbahčea, a posle toga na površinu su isplivali kvalitet i iskustvo našeg stručnog štaba, pa i iskusnijih igrača u timu. Očekivano je bila tvrda utakmica protiv Žalgirisa, ali smo pobedili“.

Jeste li imali možda Trinkijeri i ti razgovor uoči početka ili tokom sezone u kojem je on tebi naglasio kakvu ćeš ulogu imati, da ćeš praktično dobiti ključeve tima u svoje ruke?

“Nismo. To poverenje se gradi kroz treninge i utakmice koje smo imali. Mi smo pokazali kao tim da smo izgradili veliko međusobno poverenje i sve ovo je sada logična posledica toga“.

Pošto znamo da pratiš igre i rezultate Partizana na svakom koraku, kakav je tvoj komentar na verovatno najteži period novije istorije kroz koji prolazi klub?

“Pratim sve, zaista. Iz godine u godinu je sve manje igrača s kojima sam u bliskom kontaktu, ali i često bliski prijatelji dolaze u klub. Sada sam jako često u kontaktu s Nemanjom Dangubićem. Već je ispričana priča da je Partizan na nivou cele Evrope ekipa koja je najgore prošla u ovoj korona krizi. Bili su u velikom zaletu, vraćena je pozitivna energija, navijači su okružili klub i pružili su veliku podršku. Onda su se desile neke promene i bez rezultata, a pre svega što se ne igra Evroliga, što je najveći problem za klubove regiona, nisu napravili sezonu kakvu su očekivali“.

Najavljuje se okretanje novog lista s dolaskom Zorana Savića na mesto sportskog direktora?

“Eto, doveden je Zoran Savić koga čeka dosta izazova na leto da se napravi kvalitetna ekipa, sa novim ciljevima Partizan će, bar koliko znam, napasti plasman u Evroligu“.

Da li ste selektor Igor Kokoškov i ti imali vremena da porazgovarate oko planova za leto i reprezentativne obaveze koje stižu?

“Nismo imali mnogo vremena. Čuli smo se ili videli posle dve utakmice koje su Bajern i Fenerbahče odigrali, ali nismo mnogo pričali pošto smo i dalje fokusirani na klupske obaveze. Moj stav po pitanju igranja u reprezentaciji nikada se nije menjao i ako budem na spisku ili želja stručnog štaba, sigurno ću se odazvati pozivu“.

Za kraj, tvoj kum Dragan Milosavljević se posle više od 20 meseci vraća na parket, kako ti gledaš na sve ono što je prošao u protekle, bezmalo dve godine?

“Upućen sam jako dobro u to kroz šta je sve prošao. On mi nije samo kum, već i najbolji prijatelj. Period od 20 meseci od povrede u reprezentaciji prošao je kroz najgori period karijere. Drago mi je da je ponovo sa ekipom, kvalitetno radi u Megi. Ideja je da igra Superligu i želi da pokaže da je i dalje spreman da igra košarku na najvišem nivou, u šta čvrsto verujem. Nadam se da su pred njim godine karijere“.



tagovi

KK Bajern MinhenVladimir LučićEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara