Luka Vildoza (©MN Press)
Luka Vildoza (©MN Press)

Luka Vildoza - najveći Zvezdin mađioničar od Markusa Vilijamsa

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 11:14

Argentinac ne prestaje da oduševljava partijama u crveno-belom dresu

S pravom su navijači bili uzbuđeni kada je Crvena zvezda obelodanila da je postigla dogovor sa argentinskim reprezentativcem Lukom Vildozom. Igrač vrhunskog kalibra je stigao na Mali Kalemegdan i iz meča u meč nastavlja da pokazuje klasu. Tako je bilo i sinoć kada je u prvom evroligaškom večitom derbiju zaplesao tango. Kako samo on ume.

Izabrane vesti

"Sjajan osećaj. Kako smireno smo igrali na kraju je pokazatelj da smo tu i da smo spremni. Napredujemo svakim danom, penjemo se na tabeli i srećan san što mogu da delim svlačionicu i teren sa ovim momcima", rekao je Vildoza posle trijumfa 76:73, trojkom Nemanje Nedovića na njegovu asistenciju u poslednjim sekundama.

Pričao je trener Partizan Mozzart Beta Željko Obradović posle prvog duela sa crveno-belima kako su Vildoza i Nemanja Nedović u igri jedan na jedan napravili velike probleme njegovoj ekipi. Bili su najbolji strelci u pobedi 90:74. Isto je bilo i sinoć. Jasan dokaz da je Zvezdin bekovski tandem veoma teško zaustaviti kada ostanu u izolaciji.

Poput mađioničara, Argentinac prosto sakrije loptu od rivala. Brzim driblinzima mu poremeti balans, a onda ga probije vrhunskim "krosoverom". Ili se digne na šut. Čini se da ga upravo ta nepredvidivost izdvaja, iako i prema tehničkim sposobnostima deo samog krema evropske košarke.

Dokazao je i u istorijskom derbiju da se ne boji odgovornosti. Štaviše, da mu prija. Sa dve strele u završnici omogućio je Zvezdi da traži pobedu. A onda je u poslednjim trenucima ponovo ušao u supersonični mod, poleteo ka košu i uvukao trojicu protivničkih igrača u reket, samo da bi podelio pas u ugao ka usamljenom Nedoviću - koji je utišao 18.000 navijača crno-belih trojkom na dve sekunde do kraja. Ključala je argentinska krv, ali je Luka uspeo da ostane hladne glave i u odlučujućem momentu odabrao pravo rešenje.

"Bio sam smiren. Trener nam je pričao da ostanemo smireni kako bi dobili utakmicu i to smo i uradili. Nisam bio siguran da li će lopta ući posle Nedovićevog šuta. Čekao sam. Bio sam pod košem i molio se da lopta prođe kroz obruč. Kada se mrežica zatresla, počelo je slavlje. Nedović je svima pokazao da je veliki. Sjajan je osećaj dobiti derbi, ali idemo dalje, čekaju nas teške utakmice kod kuće i moramo da napredujemo", istakao je Vildoza.

Pokazao je sinoć još jedan veliki kvalitet, koji je posebno isplivao na površinu od dolaska Duška Ivanovića. U vrlo bitnim momentima je "odžepario" Partizanove plejmejkere. Odigrao agresivno u odbrani i dao crveno-belima krila krađama koje je mahom pretvarao u lake poene u tranziciji. Četiri puta je maznuo loptu rivalu i tako upotpunio novo sjajno izdanje.

Derbi je uz četiri ukradene lopte okončao sa 14 poena, četiri skoka i šest asistencija. Za dva je bio gotovo nepogrešiv (4/5), a iako ga šut sa distance nije služio tokom susreta, nastavio je da veruje i dve trojke pogodio u poslednja dva minuta. Iako je heroj na kraju bio Nedović, Luka je poneo zvanje igrača utakmice sa indeksom korisnosti 21.

Ne može se reći da je u derbiju blesnuo, jer sinoćnja sjajna partija bila je samo jedna u nizu blistavih. Statistika od 13 poena i 4,2 završna dodavanja na najvećoj evropskoj pozornici i ne opisuje najbolje koliko je značajan za uspehe crveno-bele čete. Svaki put se njegovo prisustvo itekako oseti na terenu. Zaklecaju protivničkoj odbrani kolena kada prevede loptu preko centra i podigne glavu kako bi video koje su mu opcije. Sposoban je da promeni ritam utakmice u svakom trenutku i zagorča život rivalu na sijaset načina.

Nije igrao dobro samo protiv Partizan Mozzart Beta, on uvek preuzima odgovornost kada je na parketu. Sve ovo što radi, može da radi protiv svakog protivnika. Njegovi potezi su učinili da se okrene utakmica na našu stranu“, rekao je Duško Ivanović posle derbija.

Došao je na Mali Kalemegdan da bude jedan od lidera i za kratko vreme pokazao da je itekako sposoban za takvu ulogu. Od njegovog debija protiv Reala, Crvena zvezda je u Evroligi ostvarila šest trijumfa i pretrepela tri poraza, čiju gorčinu nije osetila već osam utakmica.

"Vezali smo osam pobeda? Idemo po devetu", jasno zaključuje Luka Vildoza sa pravim, pobedničkim mentalitetom.

Vrlo brzo suu svi shvatili koliko je poseban. Igrač koji se retko viđa. Potezom rešava utakmice i poseduje ofanzivni kapacitet kakvim malo koji košarkaš može da se pohvali u Evropi. Zato je utisak da crveno-bela publika ovakvog majstora igre nije videla još od magičnog Markusa Vilijamsa. Driblinzi, brzina sa loptom, kreativnost, hladnokrvnost u ključnim momentima, preciznost, osećaj, potezi od kojih zastaje dah... Dobili su navijači Crvene zvezde novog ljubimca, o kojem će se na Malom Kalemegdanu pevati pesme dugi niz godina.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka VildozaMarkus Vilijams

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara