Ti Džej Šorts (©fiba.basketball)
Ti Džej Šorts (©fiba.basketball)

Makedonci naturalizovali novog Amerikanca – najboljeg strelca Bundeslige

Vreme čitanja: 2min | pon. 31.10.22. | 15:58

Novi plejmejker će pomoći u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se igra 2025. godine...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Košarkaška reprezentacija Makedonije krenula je u pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. bez stranog igrača, što se odavno nije desilo. Situacija je od danas drugačija, jer se selektoru Aleksandaru Jončevskom na raspolaganje stavio Ti Džej Šorts.

Izabrane vesti

Reč je o američkom plejmejkeru koji je od pre nekoliko meseci član bundesligaša Telekom Bona, a prethodne dve sezone igrao je u nemačkom prvenstvu. Po jednu sezonu proveo u Hamburg Tauversima i Kralshajm Merlinsima, a prvu profesionalnu godinu u evropskoj košarci u letonskom Ventspilsu. Šorts je prošle sezone bio najbolji strelac (20,6 poena) i igrač sa najvišim prosečnim indeksom u Bundesligi (22,3).

Amerikanac ima 25 godina, visok je 175 centimetara i ove sezone igra fantastično u dresu Telekoma Bona, koji posle prva četiri kola Bundeslige ima maksimalan učinak. Šorts je prosečno beležio 17 poena, sedam asistencija i dva skoka, sa indeksom 16 i najefikasniji je i igrač sa najvećim učinkom u svom timu. Šutira preko 50% (8/15) za tri, a ukupno 44% (15/34) iz igre. Ističe se i svojom igrom u odbrani, jer u proseku beleži 1,3 ukradene lopte po utakmici, što ga čini drugim kradljivcem u timu Telekom Bona. U Ligi šampiona je još bolji, na tri utakmice prosečno je beležio 26,7 poena i 7,7 asistencija uz indeks 29,3.

Ti Džej Šorts će biti 11. Amerikanac koji je nosio dres Makedonije kroz istoriju. Pre njega, to su boje Makedonije branili Džejkob Vajli, Ričard Hendriks, Džordan Teodor, Lester Bo Mekejleb, Markiz Grin, Džeremaja Mejsi, Darijus Vašington, Majk Vilkinson, Rajan Stak, kao i Kenjon Džons. Kevin Flečer, Tod Zafirovski i Kenedi Vinston su imali makedonske pasoše, ali nikada nisu igrali za reprezentaciju. Od ostalih država, makedonski pasoš su ranije imali sada penzionisani Slobodan Šljivančanin i Vladimir Kuzmanović.

Šorts će u naredna dva meča protiv Danske i Norveške biti zamena za Nenada Dimitrijevića, koji zbog klupskih obaveza u Rusiji neće moći da igra za reprezentaciju.

Piše: Martin TANASKOVSKI

******

Od danas opet možete međusobno vezivati sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinovati sa ostatkom kompletne ponude

******


tagovi

košarkaška reprezentacija MakedonijeTi Džej Šorts

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara