Nikola Kalinić i Dajšon Pjer (©Star Sport)
Nikola Kalinić i Dajšon Pjer (©Star Sport)

Nedelja obojena u crveno: Deseta pobeda u Evroligi, kad je teško tu su Kalinić i Volters

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.02.22. | 22:55

Posle fudbalera i košarkaši Crvene zvezde slavili, čime su zaokružili trijumfalan dan za Sportsko društvo

Nije se dalo u Atini, a moglo je. Zato večeras neke više sile nisu dozvolile da se dogodi još jedan poraz sličan onom od Panatinaikosa u petak, pa će ova sportska nedelja biti obojena u crveno. Posle velikog trijumfa fudbalera u večitom derbiju, košarkaši Crvene zvezde savladali su Fenerbahče i tako zaokružili trijumfalan dan dva najveća kluba u Sportskom društvu - 74:69 (20:18, 21:19, 18:23, 15:9).

Još jedna utakmica koja se rešavala u takozvanom "crunch time". Za razliku od nekih prethodnih, ova utakmica se ipak završila pobedom Crvene zvezde. Naravno, kada je teško osvajač Kupa Radivoja Koraća imao je na koga da računa. Dve udarne igle cele sezone, Nikola Kalinić i Nejt Volters sprečili su Fenerbahče da posle katastrofe u Kneževini - gubili i sa 28 razlike - u beogradskom hramu košarke uzme brejk. Zvezda je stigla do desete pobede u Evroligi i još jednom izvukla važnu lekciju po pitanju neizvesnih završnica.

Izabrane vesti

Fenerbahče je u završna dva i po minuta ušao sa minimalnim vođstvom (69:68), ali tada je na scenu stupio Kalinić. Jednom, pa još jednom sa penala, čime je najavio pobedu, koju je posle dobre odbrane potvrdio Volters na 27 sekundi do kraja.

Interesantna je lista strelaca domaćina. Samo je Kalinić bio dvocifren sa 11 poena, dok su osmorica igrača imali bar pet poena. Dejan Davidovac i Luka Mitrović po devet poena i šest skokova, Ognjen Dobrić takođe devet poena, dok je Volters uprkos činjenici da je ostao na samo pet poena, dva najvažnija postigao kada je bilo najvažnije. Da stavi tačku na trijumf. Ognjen Kuzmić imao je osam poena i sedam uhvaćenih lopti. Kod Fenera 15 poena Danila Bartela, jedan manje imao je Marko Gudurić koga je publika dočekala aplauzima, a on umalo bio jedan od presudnih faktora utakmice. Naravno, sve u skladu sa profesionalnim obavezama. Nando de Kolo je posle dobrog povratničkog izdanja u Kneževini večeras ostao na samo tri poena (1/5 iz igre), ali i šest asistencija.

Prvi deo utakmice je, bar rezultatski, dosta podsećao na dešavanja od pre dva dana u Atini. Crvena zvezda je od rane faze kontrolisala igru i imala sve u svojim rukama, kvalitetnom odbranom i pre svega pravovremenim promenama defanzivnih sistema Fenerbahče je izbačen iz balansa, pa je početkom druge četvrtine sve to došlo na lepu naplatu. Mitrović je napravio neke dobre stvari u napadu i sa devet od jedanaest poena u seriji 11:3 odveo Zvezdu do osetnih +10 (31:21).

Fenerbahče nije imao drugu opciju nego da faulovima zaustavlja protivničku tranziciju, pa je tako sedam poena u ovom nizu domaćin morao da zaradi sa crte. No, još je veći problem za ekipu Saše Đorđevića bio je apsolutni nedostatak ideje u napadu. I ta tri poena došla su posle gotovo filmske trojke Gudurića, u punom kontaktu odbrane sa preko osam metara. Ni sam srpski reprezentativac nije verovao u to šta je pogodio zbog čega je, zanimljivo, podigao ruku prema tribinama u znak izvinjenja navijačima...

Marko Gudurić (©Star Sport)Marko Gudurić (©Star Sport)

No, od tog momenta Zvezdin napad prestaje da funkcioniše. Izlazak De Koloa iz igre i vraćanje Pjera malo je popravilo Fenerovu energiju, a opet je Gudurić bio pokretačka snaga u napadu. Prvi deo igre završio je sa 10 poena. Ozbiljno je odbranu Zvezde namučio Buker, dva ofanzivna skoka dovela su ga do lakih poena, zbog čega je Dejan Radonjić morao da menja Mitrovića koji atletski nije mogao da parira rivalu. Ušao je Kuzmić, ali ni on nije značajno unapredio defanzivnu poziciju Zvezde u reketu.

Markovićeva trojka nakratko je zaustavila nalet Fenera koji je potom uz lake poene Bartela, koji je već u prvom delu imao devet poena, te trojku Pjera došao na samo poen zaostatka (34:33). Radonjić nimalo nije bio zadovoljan drastičnim padom energije u odbrambenom polju, što nije skrivao tokom dva tajmauta u kratkom vremenskom intervalu. Zvezda je do odlaska u svlačionicu na osveženja uspela da se odlepi jer je Dobrić trojkom uz zvuk sirene ostavio na semaforu rezultat 41:37. Ali, to nije bitnije promenilo dalji razvoj događaja.

Fenerbahče je nastavio da pritiska domaćina preko Gudurića i Bartela, dok je Zvezdi sve više izmicalo tlo pod nogama. Čak i kada su Kalinić i Kuzmić nakratko podigli razliku na pet poena (48:43), sve se okrenulo bukvalno za minut. Bartel, pa Pjer i Buker doneli su Fenerbahčeu prvo vođstvo na utakmici u 25. minutu, što je samo uteralo nervozu u redove crveno-belih. Izgubljena lopta Mitrovića, pa dva promašaja Dobrića sa penala, a onda razmena vatre u kojoj su Volters i Mitrović doveli rezultat u ravan, da bi De Kolo prvim poenima na utakmici i to trojkom dao Feneru zamajac.

Mitrović i Buker (©Star Sport)Mitrović i Buker (©Star Sport)

Koliko je zaista nesigurnosti i čak nervoze bilo pokazao je detalj u kojem Dobrić ne koristi još jedno slobodno bacanje, na šta navijači prvo reaguju negativno, da bi kapiten Lazić reagovao i aplauzom ih naterao da promene ugao gledanja. Dobrić je dobio podršku iz koje je drugi put bio siguran, posle čega je novom trojkom sprečio goste da se odlepe. I dalje je bio dug put pred Zvezdom, jer je po svim parametrima utakmica bila u egalu...

Dobar znak bio je stabilniji ulazak Zvezde u poslednji kvartal. Tu je Ivanović dao veliki doprinos jer je izmislio poene u tri akcije, dvaput gde je sam rešavao i jednom kroz razigravanje za Lazića. No, daleko od toga da je bilo gotovo... Proključala je dvorana posle sudijske odluke da Laziću u jednom kontaktu sa Bukerom svira faul, jer su verovali da je bilo osnova da odluka bude drugačija. Erupcija sa tribina podigla je temperaturu i naterala Bukera da pokaže hladnokrvnost zbog koje je posle drugog sigurnog hica na penalu pokazao publici da se smiri. To je, naravno, imalo kontraefekat.

I dalje se na parketu nije osetilo da će se gosti slomiti. Nije ih poremetila ni trojka Davidovca za 68:63, jer je već u sledećem napadu Akpinar vratio istom merom i delovao sigurno kao da je kraj svog imena imao prikačenih 15, a ne samo jedan poen... Od tada, pa do kraja igralo se poen za poen, a u takvim uslovima bolje se snašla Zvezda.

Sledeća utakmica je u četvrtak od 19 časova, kada dolazi Baskonija. Biće to ujedno i priprema za treći večiti derbi koji se igra u nedelju od 18.30, a domaćin je Partizan.

EVROLIGA - ODLOŽEN MEČ 19. KOLA

Nedelja

Crvena zvezda - Fenerbahče 74:69

/Kalinić 11 - Bartel 15/

Odloženo

CSKA Moskva - Barselona



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeAleksandar ĐorđevićDejan RadonjićEvroligaOgnjen DobrićNikola KalinićMarko Gudurić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara