Džimi Batler (©AFP)
Džimi Batler (©AFP)

Osvaja li Denver već večeras i šta može Majami? Brža igra sa Laurijem, Hajsmit da čuva Gordona

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.06.23. | 15:57

Nagetsi se pitaju

Je li gotovo? To je valjda najčešće pitanje među navijačima Denvera nakon četvrte utakmice finalne serije protiv Majamija i prednosti od 3:1 koju njihov tim ima pre večerašnjeg meča koji se igra na domaćem parketu u Koloradu. Da li je moguće da će Nagetsi napokon da osvoje NBA naslov?

Moguće je, i te kako je moguće.

Izabrane vesti

Denver je cele sezone izgledao odlično, u plej-ofu je podigao nivo igre, a sve je kulminiralo u velikom finalu u kojem su Nikola Jokić i drugari razotkrili sve slabosti protivnika. Nije izgledalo dobro u drugom meču i to ne samo zbog činjenice da je Hit tada fantastično šutirao trojke i praktično pogodio sve što je bacio ka košu. U toj utakmici je Erik Spolstra pokazao da i Denver ima problema u igri kada se pritisne na pravi način, ali je Majkl Meloun na to odgovorio u sledeća dva meča i sada ima tri meč lopte za ulazak u besmrtnost.

Svima onima koji su gledali ovu seriju jasno je da je Denver mnogo talentovanija ekipa i da bi trebalo da se dogodi pravo čudo da ispusti iz ruku ogromnu prednost, ali uvek se mora da uđe s oprezom protiv Majamija. Istina je da Džimi Batler u finalu ne izgleda dobro kao na početku plej-ofa kada je pravio čuda protiv Milvokija, ali protiv njega nikada ne sme da igra u nižoj brzini od pete. Ako ikad malo popustite gas protiv Hita bićete brzo kažnjeni.

Zato nisu čudne izjave Melouna i Jokića pre utakmice. Obojica pozivaju na oprez i govore kako moraju da uđu kao da se igra na život i smrt, odnosno kao da oni gube, a ne vode sa 3:1. Opuštanja ne sme da bude, jer se stvari lako promene. Zamislimo da, primera radi, Majami pobedi i smanji na 2:3. Sledeću utakmicu igra na domaćem parketu, a bez obzira na to što je Denver pobedio u poslednja dva meča na Floridi, jasno bi bilo da bi Hit u tom meču imao prednost. A onda bi na Nagetsima bio veliki, veliki pritisak u sedmoj utakmici bez obzira na prednost domaćeg terena. Imali su ga i u Bostonu, znamo kako je to završilo.

Nije ovo prvi put u ovoj seriji da pričamo o tome da Denver mora da u utakmicu uđe maksimalno koncentrisano da im se ne bi dogodio bilo kakav kiks. Pisali smo o tome i pre prvog meča jer su tada Nagetsi imali čak devet dana pauze pa smo se bojali da ne bi bili previše van ritma te loše ušli u utakmici. Tada je Meloun povukao poteze kakve je trebalo da povuče – pripremio je odlično ekipu, složio i zamke za Majami i prva pobeda je ostvarena. Samim tim znaju igrači Nagetsa šta im valja činiti.

Kako bi trebalo ekipa da se pripremi za ovaj meč? Da li Denver da menja nešto? Znamo da se ne menja tim koji pobeđuje, pa ne bi trebalo ni taktiku ako sve ide po planu. A Nagetsima ide. Jokić i dalje igra na MVP nivou, a čini nam se da ni ne zna da bude lošiji od toga, dok su Džamal Mari i Eron Gordon odigrali fantastičnu seriju. Majkl Porter i Kentavijus Koldvel Poup imaju uspona i padova, ali sve je to i dalje na dobrom nivou, a kada se njima dodaju dva Brauna s klupe – Brus i Kristijan – koji igraju odlično, onda ste dobili rotaciju od sedam igrača koji igraju važnu ulogu u novoj borbi protiv Majamija.

Meloun ne bi trebalo ništa da menja – i dalje će napad Denvera da zavisi od igre “dva na dva” Jokića i Marija koju su doveli gotovo do savršenstva, dok će odbrana pokušati da zaustavi Batlera i pokrije šuteve za tri. Trener Denvera bi trebalo da pazi na neke zamke koje bi Spolstra mogao da spremi.

Koje su to zamke?

Napisali smo već da je Denver talentovanija ekipa od Majamija, a u poslednje dve utakmice je na videlo izašla činjenica da čak sedam igrača Hita nije izabrano na draftu. Jasno je da tu i tamo može da dogodi da se dobar košarkaš propusti na draftu, ali ne može da se očekuje da će ti takvi igrači doneti NBA titulu. Mogu oni da odigraju sporedne uloge, ali glavne bi, ipak, trebalo da budu u drugim rukama.

GRANICE IGRAČA

30,5: Nikola Jokić

26,5: Džimi Batler

25,5: Džamal Mari

20,5: Edris Bem Adebajo

Zato je ključ na Batleru, njegovom zatvaranju ako se gleda iz ugla navijača Denvera. Najbolji igrač Majamija će sigurno dati sve od sebe da proba da ekipi donese pobedu , ali verujemo da bi morao da promeni stil kako bi to uspeo. Batler, kao i ceo Majami, igra sporo u napadu, smanjuje broj napada i onda dugim akcijama pokušava da dođe do prednosti u reketu igrom leđima prema košu. Obično ide u desnu stranu odakle se diže na šut, ali protiv Nagetsa nije dovoljno pogađao.

Denver je spreman na sporu igru, ali videli smo u četvrtom meču da Nagetsi nisu dobro reagovali kada je Majami ubrzao. Radio je to najviše Kajl Lauri koji je sad u veteranskim godinama, ulazi s klupe i uvek ubrzava igru. U četvrtom meču je to želeo da radi čak i više nego inače, a nekoliko puta je doslovce terao Batlera da trči u brzi napad, a ne da ga usporava. Bio je Lauri raspoložen u toj utakmici, a utisak je da ga Spolstra i saigrači nisu potpuno ispratili, odnosno da je trebalo da mu daju loptu u ruke, da proba da organizuje brze akcije, a da onda, ako ne uspe, preda loptu Batleru.

Spolstri može da se dogodi da jednom ne vidi neku stvar koja bi mu pomogla, ne verujemo da to može da bude dva puta. Zato očekujemo da Majami proba da igra brže, posebno kad Lauri bude na parketu. Mogao bi da dobije i veću minutažu nego inače, jer Gejb Vinsent ne igra dobru seriju i na taj brzi tempo moraju u Denveru da obrate pažnju. S Laurijem i Bemom Adebajom na parketu, Hit nema potrebu da igra spore napade sve vreme. Centar Majamija je odličan u kreiranju brzih napada i u kombinaciji s Laurijem to može da bude jako opasno. Posebno ako se igračima Majamija otvori šut za trojke.

NIKOLA JOKIĆ, GRANICE

Poena: 30,5; Skokova: 12,5; Asistencija: 9,5

Šta se drugih stvari tiče, očekujemo da bi Hejvud Hajsmit mogao da dobije minutažu kako bi u odbrani čuvao Erona Gordona koji ima prednost u visini nad svim protivnicima, osim protiv Kevina Lava. Isto tako bi Majami mogao da igra što više zone kako bi sprečio igru “dva na dva” Jokića i Marija. Doduše, to bi otvorilo prostor Denveru za trojke, ali Spolstra misli da je to manji problem.

Denver je posložio ekipu u finalu i sve izgleda dobro. Ima tri meč lopte, ali moraju da budu koncentrisani na prvu.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara