Zek Ledej (© Star Sport)
Zek Ledej (© Star Sport)

Partizan iskalio bes na Podgoričanima i pokušao da zaboravi košmarnu Bursu

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.05.22. | 20:38

Crno-beli su na startu polufinalne serije protiv Budućnosti odigrali odlično pošto su slavili sa ubedljivih 82:66

Šok od Burse i prerani kraj sezone u Evrokupu, šest dana pauze, 20 dana bez utakmice, žestoke kritike Željka Obradovića, sve ovo je bila predigra za polufinale plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti. Uprkos svemu navedenom, crno-beli su uspeli da odgovore na pravi način i pokažu da nisu odustali od šampionskih ambicija. Žestoko, čini se u pojedinim momentima i besno su crno-beli igrali protiv Budućnosti koja osim u prvih nekoliko minuta nije bila u stanju da parira domaćinu. Na kraju ubedljiva pobeda 82:66 za prednost od 1:0 u seriji. Naredna utakmica se igra u nedelju u Podgorici, to je prva meč lopta za prolaz u finale gde Partizan nije bio devet godina.

Koliko je ova utakmica bila drugačija u odnosu na onu sa Bursom se videlo po jednoj brojci - asistencije. Partizan je na ovom meču igrao neuporedivo raznovrsnije, tečnije, a pre svega timski. Crno-beli su već na poluvremenu imali 14 asistencija, a primera radi protiv Burse za četiri četvrtine i produžetak ukupno 11. Uz to vidljiv je bio žestok pritisak u Areni, nije bilo sve jedno igračima na parketu, sada je to bilo potpuno drugačije u Pioniru. Partizan je bio kvalitetniji tim i tako se ponašao. Dominanto, borbeno i bez ikakvog respekta.

Izabrane vesti

Kada se sve to sabere onda sigurna pobede i ne čudi. Ovo je recept za prolaz u finale i eventualnu borbu za titulu koja se dugo čeka.


Tirbine hrama košarke u Beogradu bile su ispunjene, ali najpoznatiji na tribinama bio je Bogdan Bogdanović. NBA as i član Atlante je mogao da vidi odlično izdanje Zeka Ledeja koji je ubacio 19 poena. Pratio ga je Kevin Panter sa 13.

Videlo se odmah na terenu da je Partizan imao dugačku pauzu bez utakmica. Napadi su izgledali sporo, bez rutine koja je potrebna u ovakvim mečevima. Zato je možda i Obradović kombinovao sa startnom petorkom. U igri umesto Kevina Pantera je bio mladi Gregor Glas, bilo je to iznenađenje za goste koji su uprkos tome znatno agresivnije startovali. Imali su prednost u većem delu uvodne deoniice, u jednom momentu pet poena plusa posle koša Kobsa. Međutim kako je četvrtina odmicala tako je Partizan dizao nivo energije, stvari su se promenile ulaskom Avramovića i Pantera, a bitnu ulogu imao je i Trifunović. Ovaj trio je uz Zeka Ledeja doneo preokret koji je bio dovoljan za tri poena prednosti – 18:15.

Dobra igra sa finiša uvodne deonice se prenela i na početak sledeće. Osetila je to i publika, izgledao je Partizan besno u ovim momentima, kao da su željni da u jednom napadu postignu 10 poena. Nisu uspeli u jednom, ali za svega nekoliko minuta prednost je rasla, a žestoko zakucavanje Ledeja i ekslozija emocija od strane Amerikanaca je bio znak da trener Aleksandar Džikić pozove minut odmora, Partizan je bio na plus 13 – 27:15. Nije uspeo da prekine trener gostiju seriju crno-belih. Bila je to četvrtina Kevin Pantera. Kada Amerikanac krene da rešeta, malo ko je u stanju da ga zaustavi. Dve brze trojke i to obe preko ruke Kobsa su donele 16 poena prednosti, bek Budućnosti je mogao samo u neverici da odmahuje rukama. Sve što su gosti do kraja poluvremena uspeli je da za nijansu smanje zaostatak – 41:28.

Bilo je ovo poluvreme koje je pokazalo kako Partizan mora da igra u odbranu. Žestoko i bez poštede. Svaki put kada bi igrač gostiju krenuo ka reketu bio bi sačekan žestokim faulom. Kada se takva igra akumulirala kroz prvo poluvreme, Budućnost je sve više pokušavala sa distance gde nije bila precizna.

Željko Obradović i Aleksa Avramović (© Star Sport)Željko Obradović i Aleksa Avramović (© Star Sport)


Budućnost se na kratko vratila u igru kada je sredinom treće četvrtine smanjila ispod dvoicfrenog minusa. Onda je opet na videlo izašao onaj bes Partizana. Ledej ponovo razgrće sve u reketu, a onda i Lesor posle nekoliko promašenih zicera zakucava svom silinom. Ponovo je bio Partizan na komotnih 59:45.

Od tog momenta se Željko Obradović preselio na stolicu. Više nije gestikulirao u svom stilu, ostatak meča je uglavnom proveo mirno ustajući tek da udeli poneki savet igraču koji napušta igru. Uvideo je verovatno i Žoc da su igrači na na pravi način shvatili kritike koje je trofejni trener izneo u ponedeljak naglasivši da skoro niko nije adekvatno trenirao i da se nadao da će na utakmici reakcija igrača biti drugačija.

Ona je definitivno i bila. Partizan nije previše forsirao šuteve sa distance, igrači na spoljnim pozicijama su tražili Ledeja koji je lako rešavao sve u reketu, a kada bi ga udvojili išao bi pas na slobodnog saigrača.Samo su povremene izgubljene kvarile utisak. Tako je Budućnost uspela da dođe do lakih poena, ali preretko su se dešavale ovakve situacije da bi se pobeda Partizana ugrozila.

U poslednjim minutima su se opustile i ruke šuterima. Pogađali su Zagorac i Avramović sa distance, a poslednja dva minuta su protekla u odrađivanju posla jer čitavu poslednju deonicu se nije postavljalo pitanje pobednika.

PARTIZAN - BUDUĆNOST 82:66

/18:15, 23:13, 20:21, 21:17/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Matej Boltauzer, Josip Radojković, Mario Majkić

Partizan: Panter 13, Vukčević 1, Ledej 19, Avramović 10, Koprivica 4, Smailagić 6, Mur 5, Glas, Lesor 11, Trifunović 7, Madar 2

Budućnost: Kobs 14, Atić 2, Šehović, Micov 3, Barović 2, Nikolić, Sili 16, Z. Nikolić 2, Jagodić Kuridža 7, Drobnjak, Popović 12, Peri 8

Polufinala ABA lige

Utorak

Partizan - Budućnost 82:66 (1:0 u seriji)

/Ledej 19 - Sili 16/

Četvrtak

19.00 (1.30) Crvena zvezda (16.00) Cedevita Olimpija (3.90) (0:0 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK PartizanKK Budućnost PodgoricaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara