Kevin Panter (Foto: MN Press)
Kevin Panter (Foto: MN Press)

Partizan pao na velikom ispitu, Huventud rafalom napravio ključni korak ka prvom mestu

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.02.22. | 23:07

Španski tim nadoknadio 15 poena minusa, revanširao se crno-belima za poraz iz Beograda i stekao veliku prednost u borbi za čelnu poziciju Grupe A

Najvažniji meč u prvom delu sezone košarkaši Partizana sjajno su otvorili, početkom druge deonice imali i 15 poena viška, ali nisu uspeli da ga reše u svoju korist. Uporna ekipa Huventuda se vratila, potom trojkama stekla kontrolu u drugom poluvremenu i izvojevala veliku pobedu na putu ka prvom mestu u Grupi A, koje donosi prednost domaćeg terena do kraja eliminacione faze Evrokupa - 92:84.

Sastav iz Badalone tako posle 12 odigranih mečeva ima samo dva poraza, dok je Partizan u Kataloniji pretrpeo četvrti (8-4). Stekla je četa Karlesa Durana i prednost u međusobnim duelima, s ozbirom da su crno-beli u Beogradu slavili sa samo pola koša prednosti, pa je jasno da je pred ekipom Željka Obradovića jako težak zadatak kada je borba za čelnu poziciju grupi u pitanju.

Izabrane vesti

Igrala se atomska košarkaša u Olimpijskoj dvorani u prvom poluvremenu. Kratki napadi, agresivne odbrane, dosta trčanja u tranziciji i plejada atraktivnih poteza. Dugo su crno-beli bili u prednosti, imali čak i 15 poena viška početkom druge deonice. Ipak, domaćin je namestio nišanske sprave, Duran pronašao dobitnu kombinaciju i prednost gostiju iz Humske je počela da se topi. Potpuno se istopila već u finišu prvog poluvremena, ali je Partizan uspeo da stekne minimalan višak pred odlazak na odmor.

Posle solidnog početka treće četvrtine, Huventud je serijom trojki preuzeo kontrolu. Bilo je i nervoze u crno-belim redovima, pa je i Zeku Ledeju sviran nesportski faul, a onda je u finišu kvartala došlo i do gužve posle koje su nespotski prekršaji svirani Nemanji Dangubiću sa jedne i Pepu Busketsu sa druge strane. Tehničke su zaradili Ledej i Giljem Vives. Činilo se da bi predah koji je nastao dok su sudije gledale snimak mogao da prija Obradovićevim pulenima, ali je domaćin sa dvocifrenim viškom otišao na odmor, a onda serijom trojki na startu odlučujuće odbio pokušaje Partizana da se vrati u meč. Kada je Vives na četiri minuta do kraja pogodio gotovo nemoguć šut sa distance (preko ruke, s jedne noge i u poslednjim sekundama napada), bilo je jasno da će se crno-beli teško vratiti... Tako je i bilo, Huventud je upisao zlata vrednu pobedu i sva je prilika da će do kraja eliminacione faze takmičenja imati prednost domaćeg terena.

Košarkaši Huventuda su na kraju ubacili 16 trojki i to sa odličnih 45,7 odsto uspešnosti. Partizan je postigao četiri iz 15 pokušaja... Samo u poslednjih 10 minuta domaćin je u sedam navrata bio precizan van linije 6,75, pa ni drastično bolja igra crno-belih neko u trećem kvartalu nije bila dovoljna da se napravi podvig u Badaloni.

Partizanovi lideri su večeras odradili dobar posao u napadu, ali protiv Huventudovog rafala nije bilo spasa. Matijas Lesor je bio nadomak dabl-dabla sa 20 poena i osam uhvaćenih lopti, Panter je ubacio pola koša manje uz po tri asistencije i ukradene lopte, dok je Ledej brojao do 15 (šest skokova). Pobednički sastav je sa 19 poena predvodio Derik Vilis (sedam skokova), dok je 15 dodao Pau Ribas. Po 13 su ubacili Giljem Vives i Brendon Pol, dok je dvocifren sa 12 bio i Simon Birgander.

-------------------------------

- Evrokup - 12. kolo -

HUVENTUD - PARTIZAN 92:84

/16:27, 25:15, 28:17, 23:25/

Dvorana: Olimpijska dvorana (Badalona)

Sudije: En Panter, Tomaš Travicki, Sebastijen Klivaz

Huventud: Buskets, Pol 13, Ribas 15, Brodzijanski, Ventura 4, Vives 13, Basas 9, Feliz, Vilis 19, Birgander 12, Para 8, Tomić

Partizan: Kuruc 7, Panter 19, Ledej 15, Zagorac, Avramović 1, Koprivica, Dangubić 5, Smailagić 9, Mur, Glas, Lesor 20, Madar 8

-------------------------------

Od starta je nametnut visok ritam. Napadi su se brzo završavali, a domaćin se nije najbolje snalazio pa puna tri minuta nije uspeo da se upiše. Nisu to crno-beli maksimalno iskoristili, ali su imali prednost, ponajviše zahvaljujući raspoloženom Kurucu koji je ubacio sedam od prvih devet poena Partizana. Sredinom deonice probudio se Matijas Lesor. Vezao je dva koša iz reketa pod faulom (realizovao i oba bacanja za šest vezanih poena), a onda sve to krunisao efektnim zakucavanjem za prvu dvocifrenu prednost crno-belih. Sačuvali su Obradovićevi puleni višak i na odmor otišli sa +11.

Blistao je Lesor i u nastavku, a kada je po treći put na meču došao do poena pod prekršajem, doneo je Partizanu i 15 poena prednosti. Ispostavilo se nedovoljno velikih. Usledilo je buđenje domaćina, najavili su seriju sa dve vezane trojke i polako topili prednost crno-belih koji se nisu snalazili u napadu. Gubili su lopte pred agresivnom odbranom Huventuda, imali problema u realizaciji, a na drugoj strani su se Ribas, Birgander i Vilis postarali za preokret. Sabrali su se košarkaši tima iz Humske u poslednjim minutima posle reakcije sa klupe i tajm-auta koji je pozvao Obradović, pa su uspeli da vrate prednost i na odmor odu sa pola koša viška (42:41).

Kevin Panter je bio najveća pretnja po koš sastava iz Badalone, nekako je iz senke došao do 14 poena (šest ubacio sa linije penala). Ispratio ga je Lesor sa 10 (pet skokova), dok je Ledej dodao osam. Na drugoj strani je dvocifren bio samo Ribas koji je ubacio 10. Domaćin je zahvaljujući trojkama uspeo da uhvati priključak, pogodio ih je šest iz 14 pokušaja, dok je Partizan ubacio samo jednu (1/6).

Po povratku sa pauze je Partizan došao do pet poena prednosti - i stao. Ponovo je proradio streljački vod iz badalone, pa su Ribas, Vilis i Basas trojkama preokrenuli rezultat. Serijom sa linije penala domaćin je uspeo i da se odlepi, dok su se crno-beli prilično mučili na protivničkoj polovini. Tehničku je zaradio i Zek Ledej, potom i trener domaćina Karles Duran, ali nije to bitno uticalo na dešavanja na terenu. U finišu su crno-beli dopustili Joelu Pari da dođe do ofanzivnog skoka posle promašaja Vilisa sa linije penala, pa je krilni centar došao do lakih poena i doneo sastavu iz Badalone 10 poena prednosti na oduševljenje domaće publike.

Usledile su neprijatne scene i gužva koja je nastala nakon faula Vivesa nad Panterom. Ostao je iskusni bek da stoji nad Partizanovim Amerikancem dok je bio na zemlji, pa je Dangubić stao u odbranu saigrača i pokrenuo sekvencu koškanja i guranja, koja je rezultovala sa nesportskim ličnim greškama za Dangubića i Busketsa, dok su tehničke zaradili Ledej i Vives. Nije Partizan uspeo da iskoristi višeminutni prekid, domaćin je sačuvao dvocifrenu prednost, mada se rodila nada po isteku vremena da bi Kevin Panter mogao liniju penala zbog faula Ribasa. Ponovo se gledao snimak i prvobitna odluka je ipak poništena, pa je posle 30 minuta košarke bilo 69:59 u Olimpijskoj dvorani u Badaloni.

Domaćin je u četvrtoj deonici isključivo pogađao sa distance. Vezao je tri trojke i odbio pokušaj Partizana da uhvati priključak. Kada je Giljem Vives na četiri minuta do kraja vezao dve trojke (petu i šestu za Huventud u odlučujućoj deonici), postalo je jasno da pobeda ostaje u Badaloni...


EVROKUP - 12. KOLO

Utorak

Virtus Bolonja - Budućnost 62:68

/Žaite 19 - Popović 23/

Gran Kanarija - Valensija 91:90 (81:81)

/Sloter 23 - Prepelič 18/

Sreda

Lijetkabelis - Trento 74:57

/Orelik 21 – Vilijams 15/

Promiteas - Burg 84:77

/Hant 18, Rej 18 – Vilijams 25/

Cedevita Olimpija - Bursa 103:86

/Ferel 19 - Nidam 26/

Andora - Hamburg 78:85

/Kroford 23 - Braun 32/

Šlonsk - Turk Telekom 80:67

/Trajs 20 - Klemons 17/

Venecija - Ulm 89:79

/Dej 21 - Tornvel 21/

Metropolitan - Lokomotiva Kubanj 95:92

/Kamings 20 - Tompson 23/

Huventud - Partizan 92:84

/Vilis 19 - Lesor 20/



tagovi

Pau RibasMatijas LesorŽeljko ObradovićKevin PanterHuventudKK PartizanGiljem VivesZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara