Nemanja Nedović i Zek Ledej (©Starsport)
Nemanja Nedović i Zek Ledej (©Starsport)

Plej-of kalkulacije: Zvezda se uzda u Nedovićevu trojku, Partizanu najveća pretnja Valensija

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.03.23. | 16:03

Jasno je da će detalji odlučivati, a prednost u međusobnim okršajima mogla bi da bude od izuzetne važnosti

Pričaće se još dugo o tekućoj sezoni Evrolige, a još postoji dovoljno vremena i za nove obrte. Crvena zvezda je pobedom nad Baskonijom podgrejala nade navijača da može do senzacionalnog preokreta u plej-of trci, dok Partizan Mozzart Bet pred veliki derbi sa Olimpijakosom drži sve u svojim rukama (20.00).

Crno-beli su zasad jedini tim sa 16 pobeda, jednom manje od Fenerbahčea i Makabija (meč više), jednom više od Žalgirisa i Baskonije (meč više). Crveno-beli su tri koraka iza večitog rivala, ali i dalje veruju. I imaju pravo.

Izabrane vesti

U tesnoj i neizvesnoj borbi koja nas očekuje do kraja ligaškog dela, nijanse će presuditi. Važnu ulogu mogao bi da odigra i ishod duela između direktnih konkurenata u plej-of trci, a litvanski BasketNews je napravio pedantnu analizu.

Možete li da zamislite da trojka Nemanje Nedovića u poslednjim sekudama drugog evroligaškog derbija, kojom su crveno-beli zadržali prednost u međusobnim okršajima uprkos porazu, presudi u borbi za mesto među osam najboljih? Taj scenario je moguć i jedan od puteva srpskog i regionalnog šampiona ka doigravanju.

Ostaje da se Zvezda odmeri sa još Valensijom od direktnih rivala (31. mart), a zasad ima pozitivan učinak (8-7) i koš razliku (+3). Direktnu prednost ima nad Anadolu Efesom (1-1), Makabijem (2-0) i Partizanom (1-1), dok joj protiv tima iz Fontete igra svaka pobeda.

Dakle, kada se podvuče crta, Zvezdina šansa je da sustigne Makabi i Partizan, pa da zbog rezultata u međusobnim okršajima stekne prednost. To znači da do kraja mora da dobije sve utakmice, da pritom crno-beli ostvare samo jednu pobedu, a Makabi nijednu u preostala četiri kola. Ponos Izraela sa sastaje još sa Virtusom i Olimpijom kod kuće, potom gostuje u Kaunasu, dok u poslednjem kolu dočekuje Real Madrid u Tel Avivu. Kada se pogleda učinak sa direktnim rivalima, pored Zvezde, kaska i za Baskonijom i Fenerbahčeom, a uz Partizan ima bolji skor i u okršajima sa Anadolu Efesom i Valensijom.

Ekipa Željka Obradovića s druge strane drži sve u svojim rukama. Jedinstvena je i po tome što je odigrala sve utakmice sa direktnim rivalima za plej-of. Do kraja ligaškog dela se sastaje sa timovima iz vrha tabele (Olimpijakos, Barselona, Real Madrid i Monako) i otpisanim Panatinaikosom.

U sudarima sa Zvezdom, Virtusom, Milanom, Efesom, Valensijom, Žalgirisom, Baskonijom, Makabijem i Fenerbahčeom ima odličnih 10-8 i direktnu prednost nad Virtusom (2-0), Efesom (2-0), Žalgirisom (2-0) i Baskonijom (1-1) - timovima koji su ispod na tabeli. Još jedan pokazatelj da su crno-beli u dobroj poziciji.

Najbitnije će za Partizan biti da izbegne Valensiju, koja ju je dva puta savladala. Španski tim je korak i ispred Efesa (2-0), a uz Zvezdu, od direktnih konkurenata se još sastaje sa Virtusom i Žalgirisom.

Ergin Ataman je otpisao branioca trona u plej-of borbi, a u prilog njegovoj izjavi da su šanse Efesa "jedan odsto" ide i činjenica da imaju veoma negativan bilans protiv direktnih rivala (5-10). Jedino su bolji od Žalgirisa (2-0), ali do kraja Vasilija Micića i drugove očekuju i revanš mečevi sa Virtusom, Milanom i Fenerbahčeom.

Virtus, koji večeras dočekuje Real Madrid (19.00), tek treba da se sastane sa četiri direktna protivnika u plej-of trci (Olimpija, Efes, Valensija i Makabi). Milano pored Virtusa treba još da odigra revanš utakmice sa Efesom i Makabijem, a trenutno ima bolji odnos u međusobnim okršajima sa Zvezdom (2-0), Valensijom (2-0) i Partizanom.

Baskonija, kao što je i Vanja Marinković istakao u razgovoru za Mozzart Sport, ima dobru situaciju, s obzirom da od timova koji mogu da se nadaju mestu među osam najboljih, ima negativan učinak samo u susretima sa Partizanom.

"Naruku nam ide dobra koš razlika sa rivalima, osim sa Partizanom, ali sve ostalo je na nama. Naredna tri susreta igramo kod kuće protiv Albe, Fenerbahčea i Asvela. Ako te tri prilike ne iskoristimo, onda ne treba ni da uđemo u plej-of", rekao je Marinković.

Žalgiris ima prednost nad tri tima koja su iza njega na tabeli, Crvenom zvezdom (1-1), Virtusom (2-0) i Milanom (2-0), a tek treba da se odmeri po drugi put sa Valensijom i Makabijem, večeras ima poslednju priliku da uhvati priključak i za Fenerbahčeom (18.45).

Fenerbahče je sa par neočekivanih poraza došao u poziciju da mora da razmišlja o plasmanu u plej-of, a ne o prednosti domaćeg terena. Ipak, još ima kontrolu nad svojom sudbinom, a negativan bilans samo sa Valensijom, dok posle Žalgirisa treba da se odmeri i sa Crvenom zvezdom, Efesom i Baskonijom.

Poenim u produžecima se ne računaju na tabeli, kao ni u traženju prednosti protiv timova sa istim skorom, a u slučaju da dva ili više timova imaju isti broj pobeda, pravila su sledeća.

Kada su dva tima izjednačena:

- Poredak će biti određen na osnovu broja pobeda u međusobnim susretima, a prednost dobija tim sa više pobeda

- Ukoliko dva tima imaju isti broj pobeda, gleda se koš-razlika u međusobnim okršajima

- Ukoliko su timovi i dalje izjednačeni, u ozbir se uzimaju sve odigrane utakmice u tekućoj fazi takmičenja, najpre se u tom slučaju gleda koš-razlika, a ukoliko je potrebno i ko je postigao više poena

- Ukoliko to nije dovoljno, gleda se prosečan broj postignutih poena svakog tima i na osnovu toga se pravi poredak

Kada je više od dva tima izjednačeno:

- Poredak se pravi u odnosu na broj pobeda ostvarenih u utakmicama odigranim između timova

- Ako su neki timovi, ne i svi, još izjednačeni, poredak izjednačenih se pravi na osvnovu pobeda ostvarim u međusobnim okršajima i taj postupak se ponavlja dok se ne dobije konačno rešenje

- Sledeći korak je koš razlika u utakmicama koje su izjednačeni timovi odigrali između sebe

- Ako i dalje nije jasan poredak, u ozbir se uzimaju sve odigrane utakmice u datoj fazi takmičenja, a prvo se gleda koš razlika, pa potom veći broj postignutih poena i na kraj prosečan broj poena

- Ako je situacija samo delimično razrešen i dva ili više timova ostaju izjednačeni, ponavlja se čitava procedura, počevši od prvog koraka

Kada se podvuče crta, situacija je prilično jasna kada su srpski timovi u pitanju. Partizan Mozzart Bet drži stvari u svojim rukama, dok će Zvezda morati da gleda i u tuđa dvorišta.

EVROLIGA - 30. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Baskonija 74:63

/Nedović 20 - Tompson 15/

Panatinaikos - Barselona 74:88

/Papajanis 19 – Mirotić 26/

Alba - Anadolu Efes 95:93

/Smit 25 – Micić 30/

Asvel - Makabi Tel Aviv 67:85

/De Kolo 13 – Boldvin 23/

Petak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,35) Monako (16,0) Valensija (3,70)

19.00: (3,00) Virtus Bolonja (15,0) Real Madrid (1,50)

20.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (15,0) Olimpijakos (2,10)

21.00: (1,45) Olimpija Milano (15,0) Bajern Minhen (3,2)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetNemanja NedovićKK Makabi Tel AvivKK ValensijaAnadolu EfesKK FenerbahčeOlimpija MilanoVirtus BolonjaBaskonijaŽalgiris

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara