Filip Petrušev i Nemanja Nedović (©Starsport)
Filip Petrušev i Nemanja Nedović (©Starsport)

Pred Zvezdom drhte velikani, to je Ivanovićeva najveća pobeda

Vreme čitanja: 5min | sub. 31.12.22. | 09:37

Za mesec i po dana iskusni stručnjak napravio ozbiljan tim koji je spreman da se uhvati u koštac sa svakim protivnikom i izdigne iznad svih problema

Osam dana posle impresivne pobede u Pireju protiv moćnog Olimpijakosa, koji se ekspresno vratio na pobednički kurs tako što je deklasirao Panatinaikos u velikom derbiju Grčke (95:71), Crvena zvezda je bila na pragu još jednog velikog evropskog skalpa, ali nije se dalo. Neverovatan splet okolnosti vratio je Barselonu u život, a kada tim vrhunskih asova poput katalonskog pogleda sreća, teško da iko može da ga zaustavi. Nikola Mirotić je trojkom utišao krcati Pionir, a onda je suvi kvalitet Blaugrane isplivao na površinu i srušio desetkovane crveno-bele u prodžetku (99:94).

Imala je Zvezda pobedu u rukama. Vratila se posle loše prve četvrtine i velikog peha koji je tokom nje doživela. Ostala je bez Luke Vildoze već posle pet minuta. Požalio se Argentinac na povredu, otišao u svlačionicu, a onda se u civilu vratio i zauzeo mesto pokraj klupe uz igrače koji su bili van protokola. Sa 11 poena zaostatka i bez najboljeg strelca koji je partijama u decembru zaslužio i kandidaturu za MVP-a meseca, četa Duška Ivanovića sa Malog Kalemegdana je još jednom pokazala strašan karakter i neverovatnu mentalnu snagu.

Izabrane vesti

Izdigla se junački. Krenula na sve ili ništa, a blistao je Filip Petrušev. Leteo s kraja na kraj terena. Dobijao duele pod obručima sa Janom Veselim, Sertačom Šanlijem, Nikolom Kalinićem, Oskarom Da Silvom, Mirotićem... Elitnom unutrašnjom linijom katalonskog giganta. Pogađao floutere, zakucavao, a blistao i na drugom kraju terene i nije se štedeo u odbrani. Vratila se Zvezda i prišla na samo tri poena minusa pred veliki odmor, iako je pogodila samo jednu trojku, a rival sedam iz 11 pokušaja, uz šut za dva 10/15.

"Igram sa daleko više samopouzdanja, mislim da tako mogu mnogo da pomognem ekipi. Generalno verujemo, videli smo da smo dve i po tri četvrtine bili sigurno bolji. Nismo imali na kraju koncentracije. Naučićemo iz ovoga. Znali smo i pre da sa svima možemo da igramo, ali sada nam je svima jasno da ako smo koncentrisani, igramo jako i ne pravimo glupe greške, imamo čemu da se nadamo", rekao je Petrušev posle utakmice.

Posle rezultatskog egala na startu treće deonice, serijom 9:0 uspeli su crveno-beli i da se odlepe. Pa da povedu i sa osam razlike na dva minuta do odmora. Eksplodirala je dvorana posle poena Luke Mitrovića iz odbojke sa zvukom sirene za 65:57 pred četvrti kvartal. Otišla je Zvezda i na plus 12 u poslednjoj deonici. Mirisalo je na novogodišnje čudo u Pioniru. Na pobedu protiv jednog od glavnih favorita za evropsku krunu bez Vildoze, Nikole Ivanovića, Hasana Martina, Fakunda Kampaca. Ali Barsa se vratila. Iskoristila pad u igri srpskog i regionalnog šampiona, koji je došao kao posledica umora zbog skraćene rotacije.

Ipak, smogli su crveno-beli snage i otišli na 79:71 na ulasku u poslednja tri minuta. Nije bilo dovoljno protiv ekipe Šarunasa Jasikevičijusa, koja je u Beograd stigla u najjačem sastavu. Španski reprezentativac Aleks Abrines i turski Šanli uspeli su da poravnaju rezultat na 71 sekundu do kraja. Ali Zvezda je nastavila da veruje. Sa linije penala stekla tri poena viška, odbranila prednost na osam sekundi do kraja, a onda je Mirotić zaledio dvoranu šutem iz teške pozicije, sa devet metara...

"Moj igrač je već bio u zoni šuta, plašio sam se možda da napravim faul, jer kada je krenuo gore verovatno bi bila tri penala. Možda smo mogli ranije... Mogli smo da rešimo utakmicu pre svega toga, ali bilo je kako bilo", dodao je Petrušev koji je dao sve od sebe da zaustavi poslednji šut iskusnog Barsinog krila.

Nije najjasnije kako je sudijama promaklo da je gazio liniju, ali lopta je prošla kroz obruč za potpunu nevericu 7.500 ljudi na tribinama.

"Video sam posle... Mogli su to da vide, nisu... Ali, nije trebalo do toga da dođe".

Pokušali su Ivanovićevi izabranici još jednom. Držali se do sredine produžetka, ali su ostali bez goriva u rezervoaru. Ne treba zaboraviti da se krajem četvrog kvartala povredio i Stefan Lazarević, pa nije mogao da pomogne ekipi u završnici. Ognjen Kuzmić je proveo nešto više od minut u igri, Dalibor Ilić ni toliko, Vildoza je otpao u uvodnom kvartalu. Nedović je na kraju proveo 31 i po minut u igri, kao i Petrušev, dok je Ognjen Dobrić igrao skoro 33 minuta, Luka Mitrović preko 28... Našla se Zvezda pod velikim opterećenjem, dobro se nosila, ali sreća nije bila na njenoj strani. Ne može se ništa zameriti srpskom šampionu, koji je uprkos svim problemima načinio da velika Barselona drhti i šeta po ivici ambisa.

"Počeli smo malo slabije, posle smo u drugoj četvrtini stigli, igrali mnogo bolje, u trećoj napravili razliku. Krajem četvrte, puno naših gluposti... Dekocentracija, možda i umor i na kraju oni pogađaju šut za produžetke, posle smo i malo pali, već smo bili umorni i to je to..."

Zato nema razloga za očajavanje, nevericu. Za bilo kakvo tugovanje, sumnjanje u igrače i stručni štab. Odigrali su crveno-beli još jedan paklen meč, bili na pragu novog podviga, ali ovoga puta se nije dalo. Biće sreće sledeći put, tako to ide. Učinak 8-8 posle jedne pobede u prvih sedam utakmica teško da su i najveći optimisti mogli da zamisle. A Zvezda je sada jasan konkurent za plej-of, tim kojem niko ne voli da dođe u goste. U grotlu Pionira, Ivanovićeva četa može svakoga da dobije.

"Kada se utakmica lomi, tu su uz nas, daju nam vetar u leđa. Hvala im što su došli u ovolikom broju. Navijanje je bilo nerealno," zaključio je Filip Petrušev.

Trijumfom u Pireju pokazala je Zvezda da može da obara velikane i na strani. Kada se podvuče crta, srpski i regionalni šampion je stao rame uz rame sa najvećim evropskim klubovima i ne namerava da se povuče iz tuče za što bolji plasman. Sa "fajterskim" stavom koji je i sinoć ponovo pokazao, postao je tim koji niko ne želi da vidi na drugom kraju terena.


tagovi

KK Crvena zvezdaFilip PetruševNemanja NedovićLuka MitrovićLuka VildozaDuško IvanovićKK Barselona

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara