Valter Tavares (©Starsport)
Valter Tavares (©Starsport)

Pregovori Reala i Tavaresa o novom ugovoru uleteli u ćorsokak, dominantni centar bi više od 1.800.000 evra po sezoni

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.02.23. | 17:23

Gorostas sa Zelenortskih ostrva ima ugovor do 2024. godine i platu od oko 3.500.000 bruto, ali zbog poreza mu na račun leže gotovo dvostruko manje

Izrastao je Valter Tavares noseći dres madridskog Reala u najboljeg centra i jednog od najdominantnijih igrača u evropskoj košarci. Postao strah i trepet za sve protivnike u Evroligi. Sada želi to i da naplati.

Naime, došlo je do problema u pregovorima oko produžetka saradnje, pošto su dve strane daleko od kompromisa kada je u pitanju zarada 30-godišnjeg košarkaša sa Zelenortskih ostrva, prenosi Marka.

Izabrane vesti

Tavares je 2017. godine stigao u Real i vrlo brzo postao jedan od ključnih igrača u ekipi, ali pre svega zbog defanzivnog doprinosa. Nagrađen je novim ugovorom 2019. godine, ali je od tada izuzetno napredovao i u igri na protivničkoj polovini. Daleko bolje koristi svoje fizičke atribute u napadu, čita i razume igru, te je postao i ozbiljna ofanzivna snaga španskog velikana.

Zato smatra da vredi više od 3.500.000 evra po sezoni, koliko približno u ovom trenutku košta Madriđane. Problem je što su porezi u Španiji oko 50 odsto, pa Tavares od navedene bruto sume dobija gotovo polovinu - 1.800.000 evra.

Real je poznat po tome što ne preplaćuje igrače i retko se njegovi prvotimci nalaze među najplaćenijima u Evropi, delom i zbog velikih poreza. Zato na startu pregovora oko nove saradnje, iako aktuelna ističe leta 2024. godine, Kraljevski klub nije pokazao ambiciju da drastično podigne primanja ključnom igraču.

A jasno je da ima klubova u Evropi koji bi mogli da mu ponude više ili da mu zbog manjih poreza na račun uplate veći deo bruto zarade. Iskusni centar smatra da zaslužuje više. I kada se pogleda da brojni igrači imaju veća primanja od njega, Majk Džejms recimo 2.000.000 evra u Monaku (iako zbog poreza u Monaku košta manje klub nego što Tavares košta Real) - u pravu je.

Dobra stvar u čitavoj priči za Real je što ima dovoljno vremena da pronađe rešenje, s ozbirom na dužinu važeće Tavaresove saradnje. Jasno je i da je pronašao utoičište u glavnom gradu Španije. Odrađuje šestu godinu u dresu Blankosa, osvojio je sve što je mogao, dva puta bio šampion Evrolige, dobio brojna individualna priznanja, obarao rekorde. Marka ističe i da uživa u Madridu, da voli grad, kao i njegova porodica.

Ipak, da bi probio timsku granicu za plate, koja je verovatno oko primanja 30-godišnjeg centra, košarkaški sektor španskog šampiona bi morao da traži dozvolu od Florentina Pereza.

Situaciju komplikuje i činjenica da u isto vreme (leto 2024) ugovori ističu i Gabrijelu Deku i Džananu Musi, dok je utisak da bi probijanje limita za jednog igrača moglo da dovede do potencijalnih problema u svlačionici.


tagovi

Valter TavaresKK Real Madrid

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara