Željko Rebrača na svečanosti povodom 30 godina od titule šampiona Evrope (© Star Sport)
Željko Rebrača na svečanosti povodom 30 godina od titule šampiona Evrope (© Star Sport)

Rebrača: Igrači da podignu znanje kako bi ispratili Željka, Lesor me podsetio na neka druga vremena

Vreme čitanja: 4min | čet. 26.01.23. | 08:14

Legendarni centar izneo očekivanja pred vrlo bitan večiti derbi u 21. kolu Evrolige koji je zakazan za petak sa početkom od 19 časova

"Košarka, a ne rat", bila je poruka Željka Rebrače za Mozzart Sport pred duel večitih rivala u 21. kolu Evrolige (petak, 19.00). Meč koji bi umnogome mogao da odredi dalji tok sezone za obe ekipe kada je elitno takmičenje u pitanju, pa i nije čudno što se danima isključivo samo priča o meču u Pioniru, a kada je okršaj Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta u pitanju, uvek su tenzije na maksimumu, kako na terenu, tako i van njega. Iskusio je to tokom trofejne karijere i popularni srebrni letač, ali...

Izabrane vesti

"Kada igraju dva najveća kluba, normalno je da meč za sobom povlači želju za nadmetanjem. Imao sam privilegiju da budem deo derbija kao igrač Partizana i uvek sam davao sve od sebe da moj tim pobedi, ali nekako imam osećaj da su se naše utakmice svodile isključivo na dešavanja na terenu, danas je to drugačije, uvek se dižu tenzije, nešto što nam nije potrebno, posebno ako želimo da budemo deo Evrolige u kontinuitetu", kaže Rebrača koji u prvi plan želi da istakne isključivo aktere na parketu:

"Među igračima na terenu uvek sve treba da bude OK. Mogu da govorim iz svog iskustva, uvek smo svi davali sve od sebe da dođemo do pobede, ali smo uvek svi ostajali u dobrim odnosima, uostalom igrali smo zajedno i u reprezentaciji. Gledao sam prethodnu utakmici i izgledalo mi je to dobro od strane momaka koji su na parketu. Uostalom, to treba da bude jedan lep dan, pravi praznik, da cela Evropa uživa jer malo ko ima ovakve okršaje, tu su samo Real - Barselona i Olimpijakos - Panatinaikos. Mi smo temperamentni, saživimo se sa ekipom, a još kada izgubiš onda ide salva kritika, ali to je sport, ne treba bežati ni od kritika, one treba da budu motiv za još žešći rad."

Prebacujemo temu na ono glavno. Šta očekuje od meča koji se igra u petak od 19 časova u Pioniru?

"Što se mene tiče, svaka utakmica Partizana i Crvene zvezde treba da bude remek-delo, da se igrači pokažu u najlepšem svetlu i publici i trenerima".

PETAK, 19.00 (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan Mozzartbet (2,55)

Ipak, čini se da su treneri u ovom momentu u prvom planu. Željko Obradović predvodi crno-bele, a njegove metode rada dobro poznaje Rebrača. Zajedno su pokorili Evropu u crno-belom dresu, a posle isto to i u dresu Jugoslavije.

"Svi znaju ko je Željko u svetu košarke i jasno je šta želi da postigne sa Partizanom. Dobro znam koliko je zahtevan, koliko traži da se poštuju najsitniji detalji i to stvarno... nije lako. Treba ti energija, karakter i da možeš da radiš pod pritiskom da bi došao do krajnog rezultata koji je vrhunski. Neki u Partizanu rade prvi put sa njim, moraju da podignu nivo znanja i kvaliteta kako bi uspeli da isprate sve, ali isto tako to nije proces koji traje godinu ili dve. Pogledajte samo Fenerbahče ili Panatinaikos, to je sistem koji se gradio godinama. Moram da priznam da mi je drago što kod trenera kakav je Željko i dalje postoji neverovatan entuzijazam i energija".

Međutim, pronašla je Zvezda način da isparira i kvalitom na klupi. Na Mali Kalemegdan je stigao Duško Ivanović koji je od prvog meča razdrmao ekipu

"Očigledno je da je Zvezda sa Duškom dobila energiju, imaju i hemiju i kvalitet. Vidi se da im je dao samopouzdanje da veruju u sopstvene kvalitete, to je pre svega evidentno kada igraju van Beograda. Nikoga se ne boje."

Glavno pitanje je jasno, da li crno-beli mogu da se revanširaju Crvenoj zvezdi za ono što se dogodilo na prvom međusobnom okršaju u Evroligi? Tada je Nemanja Nedović utišao prepunu dvoranu i doneo trijumf crveno-belima.

"Nema dileme da će biti teško Partizanu. Zvezda ima tu prednost jer su u naletu, igraju stvarno dobru košarku, ali kada dođe derbi sve zavisi od trenutne inspiracije. Sve može da se odluči u poslednjem minutu, jednim potezom jednog igrača. Lično ne sumnjam u Željkovu pripremu utakmice, znam kako to ide kod njega, ali i uz svu pripremu uglavnom to bude 50-50".

Imaju i Zvezda i Partizan nekoliko pojedinaca koji su tokom sezone pokazali da mogu da prelome meč. Svestan je toga i proslavljeni reprezentativac.

"Na prvu loptu to su Luka Vildoza sa jedne strane i Kevin Panter sa druge. Imaju tu vrstu karaktera da uzmu loptu u svoje ruke i krenu da kreiraju, da li je to šut ili nešto drugo nije ni bitno, ali na spoljnim pozicijama su mi oni u prvom planu, doduše, meni se sviđa drugi igrač", zastao je Rebrača na sekundu, kao da nije hteo previše da hvali:

"Matijas Lesor, fantastičan momak. Daje energiju celom timu, pokriva sve u odbrani, trči, skače, zakucava. Nekako mi evocira uspomene na košarku kakva se ranije igrala, evidentno je da ima kvalitet i da se odlično snašao kod Željka"

Večiti rivali su jasno svima do znanja stavili ambicije u Evroligi. Žele da se dokopaju mesta koje vodi u plej-of, među osam najboljih timova na Starom kontinentu.

"Zvezda i Partizan imaju odlične timove, ali ima baš dosta da se igra. Partizan treba da nauči da dobija na strani, a posebno da kvalitetno rešava situacije u završnicama mečeva. Da se izrazim kako treba: igrači bi morali da podignu košarkaški IQ kako bi mogli da reše ključne situacije, posebno na strani. Čista glava i čitanje igre u svakom momentu, to je ključ. Doduše to se sve uči i ne ide baš tako lako i preko noći. Sve su to sitni detalji na kojima Željko uvek insisitra", završava Rebrača.



tagovi

Željko RebračaKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara