Luka Vildoza u dresu Baskonije (©Starsport)
Luka Vildoza u dresu Baskonije (©Starsport)

Slučaj Vildoza idealna prilika za Evropu da počne da sređuje haotične odnose sa NBA, ali i u svojoj kući

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.10.22. | 09:55

Milvoki objavio da ga je otpustio, što znači da je slobodan u izboru nove sredine, bez ikakvih igračkih obaveza prema Baksima, samim tim ni prema kome ranije

Luka Vildoza, doskorašnji čan Milvoki Baksa, u četvrtak popodne potpisao je ugovor sa Crvenom zvezdom, što je izazvalo euforiju kod navijača kluba s Malog Kalemegdana. Ali, nedugo potom Baskonija im je unela brigu saopštenjem u kojem navodi da poseduje prava van NBA lige na Agentinca, do leta 2021. godine igrača baskijskog kluba...

Dan kasnije, baskijski mediji pokušali su da raščlane ni malo jednostavan "slučaj Vildoza", pa se mnogi pitaju kako je Crvena zvezda bez saglasnosti Baskonije mogla i da pomisli da pregovara sa argentinskim reprezentativcem, a kamoli da ga potpiše.

Izabrane vesti

Vrlo lako. Vildozin poslednji tim Milvoki objavio je da ga je otpustio, što znači da je slobodan u izboru nove sredine. Dakle, bez ikakvih igračkih obaveza prema Baksima, samim tim ni prema kome ranije. Jer da vuče bilo kakva igračka dugovanja, prema aktuelnim dogovorima Evrolige i Fibe (koje, ma koliko se ne slažu u nekim drugim pogledima, imaju izuzetan odnos kada su u pitanju transferi igrača), Argentinac ne bi mogao u maju 2021. da obuče dres Njujork Niksa (trogodišnji ugovor vredan 9.975.000 dolara bruto, uključujući i timsku opciju 2023. godine), odnosno od strane Košarkaške federacije Španije (FEB) ne bi dobio Pismo o odobrenju (Letter of clereance) da napusti Baskoniju.

FEB ne bi mogao da izda famozni LOC da prethodno nije pitao baskijski klub, koji je dao saglasnost da Argentinac može da ide. Naravno, nije ga pustio za džabe, već se dogovorio s njim, prema pisanju španskih medija da plati obeštećenje od 2.000.000 dolara.

Ali, pošto NBA ne dozvoljava svojim timovima da izdvoje toliku sumu za obeštećenje za igrače van svog takmičenja (750.000 je bio maskimum 2021), Vildoza je trebalo ostatak da "dopuni" od svog ugovora sa Niksima. Pošto sav taj novac ne dobija odmah, nego kroz mesečne plate, logično da Argentinac nije imao na računu toliko, pa je verovatno, iz iskustva drugih košarkaša, odlučio da plaća na rate. Ugovor sa Niksima, iako je na papiru bio vredan 9.975.000 dolara bruto, zapravo je samo 3.500.000 bruto bilo garantovano. Kada se odbiju tri poreza (savezni, državni i gradski) koje zbirno mogu da doguraju i do 40 dosto, takođe renta za stan i ostali troškovi, jasno je da Vildoza nije mogao odmah da dobije pozajmicu kojom bi namirio Baskoniju.

Luka Vildoza i Skoti Barns (©AFP)Luka Vildoza i Skoti Barns (©AFP)

Na njegovu nesreću, već tokom letnje lige 2021. godine imao je problema sa stopalom, pa su ga Niksi u oktobru otpustli, a on je odlučio da ide na operaciju koja ga je "odvojila" od negarantovanih 6.250.000 dolara i terena do 6. aprila ove godine kada je potpisao ugovor sa Milvokijem do kraja sezone, uz opciju produžetka na još dve.

Ipak 5. jula su se Baksi predomislili. Otpustili su Vildozu, da bi ga ponovo uzeli četiri dana kasnije potpisavši Exhibit 10 ugovor, vredan maksimalno 1.836.090 bruto, ali negarantovanih. A onda su se dogovorili o razlazu 13. oktobra, što znači da opet nije mogao da pokrije lični dug prema Baskoniji iz privatnog ugovora (o obeštećenju od 2.000.000 dolara) koga "ne prepoznaju" zakoni NBA, FIBA i Evrolige.

Postavlja se onda pitanje zašto je uopšte potpisan taj ugovor ako ga tri relevantna udruženja ne priznaju? Teško da će bilo ko jasno dati odgovor. Ali iz svega poznatog naslućuje se da su Baskijci bili svesni da neće odmah izvući željenu sumu pošto prvi Vildozin NBA ugovor nije bio garantovan, a s druge strane pošto-poto su hteli da se u datom momentu on opredeli za NBA i tako se oni materijalno ovajde (jer da su drugačije mislili, ne bi ga pustili), pokušali su "ispod stola" FIBA, NBA i Evrolige, odnosno van uobičajenih tranfer tokova da doplivaju do 2.000.000 dolara.

Da ne bude zabune, Baskonija ovo ne bi mogla da uradi da nije imala "saučesnika" - Luku Vildozu, koji je, kao većina momaka koji igraju košarku, želeo dečački san o NBA da pretvori u realnost kada mu se ukazala činilo se ogromna prilika, pa čak i po cenu da plati novac koji je do tada video samo u filmovima, ali s verom da će uspeti da se izbori za ceo trogodišni ugovor.

Da li bi i drugi uradili isto što Baskonija i Vildoza u vremenu haotičnih odnosa između Evrope i NBA lige koja se prema celom svetu ponaša kao kolonijalna sila, a ne kao ranopravni patner? Verovatno, kao što već jesu i radiće sve dok se Evropa ne ujedni, baš kao u slučaju prelaska Vildoze iz Milvokija u Crvenu zvezdu (KSS kao član FIBA traži LOC od SAD koji uz ostalu dokumentaciju prosleđuje klubu, klub Evroligi, a ona registruje Argentinca) i dok obeštećenja za igrače van SAD NBA ne bude tretirala kao kada prelaze momci iz jednog u drugi NBA tim (maksimalan iznos gotovine koju jedan tim može da potroši u trejdovima za sezonu 2022-2023 je 6.363.000 dolara).

Na kraju, Baskoniji koja nije uspela da nagovori Vildozu se vrati, posle svega, uz kuknjavu, jedino preostaje da u građanskoj parnici protiv isključivo potpisnika građanskog ugovora sa igračem, a to nije Crvena zvezda, pokuša da naplati ono što misli da joj pripada, u šta ne spadaju nikakvo polaganje prava na igrača van NBA i ACB Lige (priznaju ih jer su to pravilo potpisali svi klubovi, za razliku od ostatka sveta), koja ne poznaju zakoni Fiba i Evrolige, kao što nacionalne federacije ne mogu da odlože ili odbiju izdavanje LOC-a igraču zbog njegovog monetarnog spora sa klubom ukoliko je saradnja istekla ili je obostrano prekinuta, kao što je u slučaju Luke Vildoze.


tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara