Ergin Ataman (©fiba.basketball)
Ergin Ataman (©fiba.basketball)

Sukob Korkmaza i Sanadzea, Ataman nasrnuo na sudije - Gruzija srušila Tursku posle dva produžetka

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 21:30

Heroj Sandro Mamukelašvili upisao dabl-dabl, ali i sedam ključnih poena u drugom produžetku

Neverovatan dan na Evrobasketu. Posle spektakla između Nemačke i Litvanije, senzacionalnih pobeda Belgije nad Španijom i BiH nad Slovenijom, Turska i Gruzija su odigrali dramatičan meč koji su obeležili sukobi igrača, isključenja, prekidi i prva pobeda domaćina na Evrobasketu posle dva produžetka - 88:83.

Furkan Korkmaz i Duda Sanadze su se pokačili i zaradili isključenja sredinom četvrte deonice. Navijači su počeli da ubacuju predmete na teren, usledio je višeminutni prekid, posle kojeg je Sandro Mamukelašvili poenima u poslednjim sekundama odveo utakmicu u produžetak. Posle velike borbe u dodatnih pet minuta Tadus Mekfaden je mogao da bude heroj, ali je promašio šut za pobedu, pa se igrao i drugi produžetak. Njega je obeležio Mamukelašvili sa sedam poena, ali i selektor Turske Ergin Atmana koji je zaradio isključenje u poslednja dva minuta.

Izabrane vesti

Atamanu je izgoreo fitilj nakon što su sudije svirale nesportski faul Džediju Osmanu i postalo je prilično jasno da će Gruzija upisati trijumf. Prvo je dobio tehničku zbog prigovora, što ga je razbesnelo, pa je krenuo da se obračuna sa aribtrima, te je morao da bude isključen,.


Kada je Turska napravila seriju 10:2 već u uvodnoj deonici, nije delovalo da bi Gruzija mogla da joj napravi veći problem. Stekli su Turci i dvocifrenu prednost početkom druge deonice, ali je onda domaćin, nošen hukom sa tribina, počeo da se budi. Vezali su Zurasovi puleni 14 poena i potpuno preokrenuli situaciju na parketu.

Imali su kontrolu do odlaska na odmor, a kada se očekivao odgovor Turske, Gruzija je pokazala ozbiljan karakter i sačuvala višak tokom treće deonice. Odlične role Šermadinija, Andronikašvilija, kao i Sanadzea, dok sa druge strane u turskoj reprezentaciji niko nije mogao da pronađe željeni ritam.

Ipak, igrali su Turci dovoljno dobro da ostanu u igri. Postalo je jasno da bi susret mogao da uđe u neizvesnu završnicu. Pri rezultatu 62:59 za domaćina, Duda Sanadze je napravio faul nad Korkmazom. Dok se čekalo da sudija da znak šuteru Filadelfije da stane na liniju penala, Korkmaz i Sanadze su imali da kažu nešto jedan drugom. Ušli su u žustru raspravu, igrači su uskočili da ih razdvajaju, a sudija je obojici podelio po tehničku. Posle kraće gužve, arbitri su otišli da pogledaju snimak i na kraju isključili pomenuti dvojac, dok je na liniju penala stao rezervista Tundžer i bio polovičan.

Igralo se koš za koš, Šengun je zakucao na 11 sekundi do kraja i doneo Turskoj dva poena viška. Ilijas Zuros je pozvao tajm-aut kako bi nacrtao poslednji napad, lopta je na kraju otišla u ruke Mamukelašvilija, koji je snažno ušao u reket i pored dvojice čuvara uspeo da pogodi za izjednačenje. Otšilo se u produžetak.

Poveli su Turci sa pet razlike posle dva i po minuta igre. Imao je Šengun priliku sa crte da uveća prednost i na sedam poena. Promašio je dva penala, pa ga je kaznio Tadus Mekfaden sa dve trojke! Na 48 sekundi do kraja Šengun ponovo izlazi na crtu, ali je ovoga puta bio polovičan - novo izjednačenje. Mekfaden potom mašio trojku u ranoj fazi napada, na drugoj strani Džedi Osman ostaje sam na liniji 6,75, ali maši! Gruzija je imala 17 sekundi da postigne koš za pobedu, na kraju su se Turci dobro odbranili, pa je Mekfaden opalio sa velike udaljenosti i promašio. Nije 45 minuta bilo dovoljno da dobijemo pobednika u Tbilisiju.

Već početkom drugo produžetka postalo je jasno da je Sandro Mamukelašvili ogrnuo herojski plašt. Zakucao je već u prvom napadu, potom odgovorio na Šengunovo zakucavanje polaganje, a onda i trojkom na minut i po do kraja razgalio domaću publiku. Larkin je potom promašio težak šut sa distance, Osman zaradio nesportsku, što je razbesnelo Ergina Atamana, te je uleteo u sukob sa sudijama i zaradio isključenje. Gruzini su realizovali četiri vezana bacanja i odneli pobedu.

Junak Mamukelašvili je susret okončao sa 20 poena i 12 skokova (indeks 22). Mekfaden je dodao 17 poena, ali je za tri šutirao 4/19. Po 15 poena su dodali Rati Androkinašvili, kao i Georgi Šermadini. Dvocifren je sa 13 poena bio i isključeni Duda Sanadze.

U Turskoj 21 poen i devet skokova talentovanog Šenguna. Ispratio ga je Sertač Šanli sa 15 poena i devet uhvaćeni lopti. Džedi Osman je dodao 13 poena, dok je dvocifren sa 11 bio i Melih Mahmutoglu.

TURSKA - GRUZIJA 83:88

(25:19, 8:17, 16:17, 19:15, 7:7, 8:13)

Turska: Bitim, Hazer, Kabadža, Korkmaz 4, Larkin 9, Mahmutoglu 11, Osman 13, Osmani 3, Šanli 15, Sajbir, Šengun 21, Tundžer 7

Gruzija: Androkinašvili 15, Bekauri 3, Berišvili, Bokolilšvili, Burjanadze, Jinčaradze 3, Mamukelašvili 20 (12sk), Mekfaden 17, Sanadze 13, Šermadini 15, Cincadze 2

EVROBASKET DANAS

Bugarska - Crna Gora 81:91

Litvanija - Nemačka 107:109

Španija - Belgija 73:83

Slovenija - BiH 93:97

Turska - Gruzija 83:88

Francuska - Mađarska U TOKU



tagovi

Evrobasket 2022Ergin Ataman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara