Nikola Kalinić i Emanuel Mudiaj (©MN Press)
Nikola Kalinić i Emanuel Mudiaj (©MN Press)

Šut će doći, odbrana zaustavila još jednog bivšeg šampiona Evrope - Zvezda pobeđuje i kada je nervozna!

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.10.21. | 20:46

Dejan Radonjić uspeo da probudi ekipu posle rolerkostera u Laktašima, Crvena zvezda slavi i drugu pobedu u Evroligi

Daleko je Crvena zvezda od optimalne forme, pogotovo šuterske, ali niko ni ne očekuje da će Dejan Radonjić da "španuje" svoje igrače da budu na vrhuncu kada još nije prošao ni prvi mesec sezone. Šut će doći kada se još malo opuste ruke, ono što je verovatno svakom od bezmalo 8.000 gledalaca u Štark Areni ove večeri bilo važno jesu reakcija posle letargične igre u Laktašima za drugu evropsku pobedu, te da je odbrana stala na put još jednom bivšem šampionu Evrope!

Ni ovog puta nije igra bila lepa za oko, ali je dala rezultat. A na semaforu je posle skoro dva sata košarke stajalo 73:61 (13:14, 16:13, 17:15, 27:19). Posle Makabija, Crvena zvezda je i Žalgiris ostavila daleko ispod napadačkog proseka (74 poena), što apsolutno dokazuje da će ovaj tim živeti uvek kada odbrana bude baš onakva kakvu je stručni štab vidi u pripremi svake utakmice.

Izabrane vesti

Ponovo je Crvena zvezda utakmicu završila sa ispod 40 odsto pogodaka iz igre (27/61) i nešto manje od 24 odsto za tri poena (5/21), ali ni to nije oduzelo draž dvocifrenoj pobedi kojoj se na samo četiri minuta pre kraja verovatno niko nije nadao. Zvezdu su ka pobedi pogurali Nikola Kalinić sa 15 poena, pet skokova i tri asistencije, te Ognjen Dobrić s 13 poena, tri uhvaćene i dve podeljene lopte i Luka Mitrović sa 12 poena, sedam skokova i dve asistencije. Upravo su njihove uloge bile presudne u poslednjem naletu za pobedu, dok je timska odbrana učinila da Žalgiris preko tri minuta u završnici bude bez poena. Trojka Ostina Holinsa na 44 sekunde do isteka vremena stavila je tačku na još jedan težak i dugo neizvestan meč. Na drugoj strani, goste su dugo u životu držali Džoš Nebo sa 14 poena, dok su ga Lukas Lekavičijus i Nils Gifaj pratili sa po 11.

Zvezda je utakmicu odigrala u dodatno skraćenoj rotaciji posle odluke trenera da u tim uvrsti Branka Lazića. Iskusni kapiten se dugo muči s povredom, pred utakmicu se zagrevao sa igračima, ali nije odigrao ni minut. Sa ekipnim treninzima bi trebalo da počne naredne sedmice, dok se uskoro očekuje i povratak Majka Cirbesa koji je konačno dobio negativan test.

Šuterski problemi iz Laktaša donekle su se preslikali na košarkaše Crvene zvezde i tokom prvog dela večerašnjeg susreta. Gotovo do pred sam odlazak u svlačionicu domaćin je imao samo jedan pogodak van reketa. Sve do Dobrićevog pogotka s poludistance na minut i po pre kraja poluvremena, Zvezdin jedini uspešan hitac van prostora najbližeg košu bio je onaj Davidovca za 3:0 na otvaranju utakmice.

Samo jedan pogodak sa distance (1/9) i previše nerealizovanih pokušaja unutar polukružne linije. Čak i u nekim situacijama koje na oko deluju rutinski. Zvezda je preko šest minuta u prvoj deonici bila bez poena iz igre posle osam uzastopnih promašaja, bilo je sličnih kriza i u narednom kvartalu. Postojala je određena doza nervoze koja je oduzimala napadačku sigurnost. Tako su se desili promašaji poput Kuzmićevog posle dobro izgrađene pozicije u reketu ili Davidovca iz kontre, koje bi verovatno realizovali u svakoj drugoj situaciji. I svaki neuspešan pokušaj kao da je oduzimao ono malo sigurnosti kod igrača. Nedostajali su prepoznatljivi prodori na koš, neko individualno rešenje, varnica koja bi zapalila i ekipu i navijače na tribinama. U nedostatku iste Žalgiris je na poluvremenu bio u zaostatku od samo dva poena (29:27) pošto se ni košarkaši litvanskkog velikana nisu proslavili ni igrom, ni na šutu.

Odbrana je u najvećoj meri uspevala da odradi dobar posao i zaustavi da gosti dođu do suviše lakih poena. Najveći problem Zvezda je imala na zagrađivanju skoka i sa “zaključavanjem“ Neba koji je već u uvodne dve četvrtine bio na 10 poena i samo tri skoka do dabl-dabla. Dobro je koristio minute u odsustvu povređenog Žofrija Lovernja. Svojim atletskim karakteristikama i brzinom nogu potpuno je odudarao od svega što Radonjić ima na raspolaganju. Zbog toga je najviše mučio Zvezdu u njenom polju.

Posle odličnog ulaska u drugo poluvreme, energijom i pre svega koncentracijom Crvena zvezda je sredinom treće deonice propustila odličnu priliku da se rezultatski odlepi i možda već tada dođe do kapitalne razlike za trijumf, jer je svaki koš bio zlata vredan s obzirom da je i ovaj put bilo malo poena...

Posle trojke Lekavičijusa kojom je Žalgiris prišao na samo poen zaostatka (38:37) uz nešto više od četiri minuta na semaforu, usledio je snažan odgovor domaćina. Na sedam vezanih poena Kalinića, čiju su posvećenost i praktično svaki dobar potez navijači pozdravili aplauzom u jeku intervjua gde je ponovo govorio o Kosovu i Metohiji i pripadnosti južne srpske pokrajine u granicama države Srbije, usledila je trojka Dobrića za 41:37 koja je na trenutak izgledala kao varnica koja je ekipi nedostajala u prvom delu. Odbrana je podigla kvalitet, iz iste su došli laki poeni Kalinića i Holinsa za 45:37 na šta je Zdovc morao da reaguje tajm-autom koji je imao efekta na igrače u zelenim dresovima. Trojka Gifaja vratila je Žalgiris u igru, što je samo potvrdilo da gosti neće posustati. Ali, ipak jesu pod udarom čvrste Zvezdine odbrane, što je konačno pokrenulo stvari i na drugoj polovini terena, pa je pobeda na kraju bila dvocifrena.

------------------------

CRVENA ZVEZDA - ŽALGIRIS 73:61

/13:14, 16:13, 17:15, 27:19/

Crvena zvezda: Lazarević 2, Volters 11, Uskoković, Davidovac 7, Mitrović 12, Lazić, Kalinić 15, Dobrić 13, Holins 5, Simonović 3, Ivanović 3, Kuzmić 2.

Žalgiris: Blaževič 4, Lekavičijus 11, Nebo 14 (10sk), Mudiaj, Kalnijetis 2, Jankunas, Lukosiunas, Milaknis, Strelnijekis 6, Kavano 8, Gifaj 11, Ulanovas 5.

------------------------

EVROLIGA - TREĆE KOLO

Utorak

Uniks - Bajern Minhen 73:70

/Kenan 21 - Hilijard 17/

CSKA - Zenit 77:67

/Šengelija 33 - Lojd 19/

Asvel - Anadolu Efes 75:73

/Džons 16 - Micić 24/

Alba - Fenerbahče 84:70

/Da Silva 22 - De Kolo 15/

Baskonija - Panatinaikos 81:79

/Fontekio 16 - Papapetru 22/

Olimpija Milano - Makabi 83:72

/Hol 17 - Vilijams 19/

Sreda:

Crvena zvezda - Žalgiris 73:61

/Kalinić 15 - Nibo 14/

U toku: Real Madrid - Monako

21.00: (1.30) Barselona (16.0) Olimpijakos (3.90)



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaŽalgirisNikola KalinićNejt VoltersDžoš NeboOgnjen DobrićNils GifajJanis Strelnijeks

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara