Marko Simonović (©Star Sport)
Marko Simonović (©Star Sport)

Šuterska klinika Zvezde: Simonović se vratio u 2017, Dobrić sa 23 poena i pet trojki razbio Zadar

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.02.22. | 20:31

Pobeda pred završnicu Kupa Radivoj Korać

Nastavlja se pobednički niz Crvene zvezde. Petnaesta recka u nizu, za miran san pred odlazak u Niš, gde će crveno-beli braniti prvi od tri pehara osvojena prošle godine. Utakmica sa Zadrom prošla je u znaku Zvezdine šuterske klinike! Čak 15 trojki iz 28 pokušaja i 53,6 odsto uspešnosti, trojica igrača sa bar dve, odnosno dvojica sa bar četiri trojke. Uz 28 timskih asistencija. Savršen štimung za sve što dolazi naredne sedmice.

Nadali su se košarkaši Zadra da mogu eventualno da učine susret neizvesnijim, kako bi pokušali da naprave senzaciju, umesto toga ispraćeni su razlikom od 22 poena, u skladu sa tradicijom kada se ova dva kluba sretnu u Beogradu - 91:69 (26:22, 25:15, 19:16, 21:16).

Izabrane vesti

Nisu ni mogli gosti zaista da se nadaju boljem izdanju bez trenera Vladimira Anzulovića, te Darija Drežnjaka i Aleksandra Bursaća. Sve i da su bili u kompletnom sastavu teško da bi se nešto značajno promenilo. Zadrani odavno nisu nivo iz nekih, za njih, srećnijih vremena, kada su bili šampioni ABA lige ili u najužoj konkurenciji za titulu.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je realnu prednost u kvalitetu iskoristio da odmori Nikolu Kalinića posle odlične igre, ali i ogromne potrošnje u Kazanju gde je na terenu proveo gotovo 33 minuta. Nije bilo ni Majka Cirbesa zbog problema sa kolenom, ali se u rotaciji ponovo našao Nikola Ivanović koji je pobedu nad Uniksom posmatrao sa klupe. Kalinićevo mesto popunio je Marko Simonović i navijačima se taj potez stručnog štaba svideo. Pamti tribina, a pogotovo oni što redovno prate Crvenu zvezdu sve što je nekadašnji reprezentativac Srbije uradio za klub, pogotovo izdanja iz sezone karijere, pre odlaska u Zenit iz Sankt Peterburga, kada je bio prva haubica ekipe. Zbog toga su njegov ulazak na parket nakon tri minuta u drugoj četvrtini navijači ispratili stojećim ovacijama, što je čast kakvu su kroz istoriju zaslužili retki.

Iako ga na parketu nije bilo još od Splita drugog dana 2022. godine, u njegovoj igri se nije osetilo manjak takmičarske rutine. Odigrao je onako kako je i navikao publiku, sa mnogo energije u oba smera, a delovalo je kao i da ga je bodrenje nešto više od 2.000 gledalaca nateralo da izvuče i još koji procenat više iz sebe.

Sa njim na parketu i njegovim minijaturama Zvezda se zapravo prvi putozbiljnije i rezultatski odlepila. Ukradena lopta zaslađena trojkom za 43:34, pa pokušaj atraktivnog zakucavanja preko ruke kojem je falilo samo nekoliko centimetara da se nađe među najboljim potezima kola, a onda još jedan dalekometni hitac za prvo dvocifreno vođstvo (46:34). Ubrzo zatim su Ivanović i Davidovac, koji je i večeras poslužio kao “lažna“ petica u niskoj postavi, odveli Zvezdu na komotnih 14 razlike pred veliki odmor – 51:37. Zbog svega viđenog Radonjić Simonovića nije ni selio na klupu sve do kraja poluvremena, posle čega je novu porciju minuta dobio u poslednjoj četvrtini. Meč je završio sa 14 poena, uz 4/5 za tri, te jednom ukradenom loptom. Svaki novi hitac podizao je gledaoce na noge, pa je zasluženo i dobio ovacije...

Prva Zvezdina violina na listi strelaca bio je Ognjen Dobrić. Bez greške odigrao je Zvezdin reprezentativac i pobedu ulepšao sa 23 poena i perfektnih 7/7 iz igre, uz pet trojki! Nije mogao da dobije bolju injekciju samopouzdanja uoči završnice Kupa Radivoja Koraća, gde će se svaki potez, svaki poen računati u novom pohodu na Žućkovu levicu.

Upravo zato je Radonjić i gledao kako da svima pruži mogućnost da se razigraju. Stefan Lazarević je očekivano bio nagrađen za dobro izdanje u Kazanju, pa je odigrao 17 minuta i za to vreme ubeležio šest poena, tri asistencije i skok. Davidovac i Mitrović su odradili svoj posao uz po osam poena, koliko je imao i Ostin Holins, dok su se Ivanović i Marković bavili razigravanjem saigrača. Prvi pet, drugi šest završnih dodavanja, odnosno 11 od ukupno 28 na utakmici.

Gosti su na Zvezdnih 15 trojki odgovorili sa 12 hitaca, ali su imali i 24 izgubljene lopte, te samo 42 odsto za dva poena (13/31). Logično, morali su da traže rešenja sa distance... Antonio Jordano je već u prvoj četvrtini imao 10 poena, do kraja je ubacio 16. Dominik Mavra ispratio ga je sa 13 poena.

Zvezda naredni meč igra u Nišu protiv kragujevačkog Radničkog. Ovim susretom od 18 časova u četvrtak otvara se završni turnir.

ABA LIGA 20. KOLO

Petak

Krka - Cibona 52:87

/Lapornik 16 - Gegić 22/

Split - Cedevita Olimpija 79:83

/Šorter 19 - Murić 17/

Subota

Igokea - Mornar 70:57

/Ilić 17 - Jeremić 21/

FMP - Partizan 80:86

/Tasić 16 - Mur 21/

Nedelja

Budućnost - Mega Mozzart 83:69

/Jagodić Kuridža, Popović 15 - Ružencev 21/

Crvena zvezda - Zadar 91:69

/Dobrić 23 - Jordano 16/

Ponedeljak

18:00 Borac - Derbi

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK ZadarABA ligaKK Crvena zvezdaMarko SimonovićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara