Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Tek mu je 19, a već preskače prvo reprezentativno takmičenje: Vembanjama ne igra na Mundobasketu

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.06.23. | 09:14

“Neophodna žrtva”, kaže supertalentovani Francuz

Takvo je vreme došlo. Do pre koju deceniju tinejdžer koji bi dobio poziv da igra na Svetskom prvenstvu otrčao bi do Indonezije ili Filipina. Danas je sve drugačije. Momci – odnosno njihovi zastupnici – razmišljaju dugoročno, prave planove za jačanje tela, za što bolju NBA karijeru. Jer u NBA ima najviše novca i samim tim je NBA iznad svega. Pa je tako Viktor Vembanjama odlučio da selektoru Francuske Vensanu Koleu saopšti da neće da igra na Mundobasketu zakazanom za period od 25. avgusta do 10. septembra.

To znači da će Francuska 19-godišnjeg Vembanjamu morati da čeka do Olimpijskih igara u Parizu 2024. I odmah da se razumemo: ima tu i logike.

Izabrane vesti

Vembanjamu su kao prvog pika na draftu prošle nedelje izabrali San Antonio Sparsi, a zna se kakav je plan “preko bare”. Prvo da se poradi na telu. Vembanjama bi sa svojih 223 centimetara, ali i krhkom građom, morao da ojača za najbolje igrače današnjice. Za Metropoliten je ove sezone odigrao već 62 meča, u proseku 32 mintuta po utakmici. Da je prihvatio da ide na Mundobasket, a sledeće sezone i na Olimpijske igre, to bi značilo opterećenje od 170 utakmica u razmaku od 24 meseca.

Izabrao je Olimpijske igre, žrtvovaće Mundobasket. Da se ne lažemo, slušaćemo to mnogo puta u narednim nedeljama. Iz svih zemalja.

Vembanjama je za L'Ekip rekao da je donošenje ovakve odluke bilo “teško”, ali da je ona “konačna” i dodao da su mu Sparsi prepustili svu slobodu, odnosno da mu ne bi pravili problem ni da je izabrao drugačije. Mada treba imati na umu da je posle Evrobasketa, koji je propustio zbog povrede, cele sezone on sam govorio da je spreman da igra za Francusku ovog leta. Kako bilo...

U smislu razvoja i zdravlja učešće na Mundobasketu ne bi bilo realno ni pametno. Nadam se da će ljudi razumeti. I ja sam frustriran. Francuska reprezentacija mi je i dalje centralna tema i želim da sa njom osvojim koliko god je moguće trofeja. Ali ovo je neophodna žrtva”, rekao je Vembanjama.


tagovi

Viktor VembanjamaMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara