Dejan Davidovac (©MN Press)
Dejan Davidovac (©MN Press)

Tvrdoglav je Ljulj, ali Zvezda je upornija! Davidovac i Ivanović dokrajčili Real

Vreme čitanja: 7min | uto. 08.03.22. | 20:59

Crveno-beli sada na vratima četvrtfinala, Blankosi u velikoj krizi rezultata

Pionir je eksplodirao od oduševljenja, Crvena zvezda je savladala Real Madrid! Ne samo što je Real pao, Crvena zvezda je u dramatičnoj završnici stigla na vrata četvrtfinala - 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20)!

Ogromnu priliku da meč uvede u nešto mirniju završnicu Zvezda je propustila posle pet vezanih poena Dobrića za 55:48 na šest minuta do kraja. Iako to nije bila prevelika razlika, na ovako mali broj koševa delovalo je ogromno. Ipak, shvatili su svi brzo da je ovo Real kao jedan od najpotentnijih sastava. Lopte su se lepile Tavaresu za ruke, što je dosta otežavalo posao crveno-belima, a onda su povezane trojke Ljulja i Abaldea uvele utakmicu na jedan posed, uz tri minuta na semaforu. Morao je nalet gostiju da seče Radonjić tajm-autom, posle čega je Davidovac postigao izuzetno važne poene, da bi potom isti čovek izvukao faul od Tompkinsa, njegov peti, za tri slobodna bacanja! Bio je precizan Davidovac dva od tri puta, pa je na tačno 100 sekundi rezultat glasio 61:56.

Izabrane vesti

Drama ipak nije mogla da se izbegne. Abaldeov promašaj za tri pokupio je Rudi, lopta je stigla do Ljulja koji je ponovo bio precizan. Novi tajm-aut, uz 66 sekundi na semaforu, a onda herojski ofanzivni skok Mitrovića koji je dao novi napad. No, dva Kalinićeva pokušaja u završnim sekundama nisu prošla, a Ljulj je svojom petom strelom na utakmici doveo Real na poen zaostatka (63:62). Do kraja je bilo još 13,6 sekundi. Ljulj je odmah pravio faul za dva penala, koja je iskoristio Ivanović. Poslednji napad imao je Real, ali Ljulj nije mogao da odvede utakmicu u produžetak.

Serhio Ljulj (©Star Sport)Serhio Ljulj (©Star Sport)

Znalo se još od ponedeljka popodne, kada je zvanično završeno glasanje učesnika Evrolige, da se rezultati ruskih klubova brišu, što je Crvenu zvezdu automatski postavilo na prag zone četvrtfinala. Sa ovom pobedom, trećom u nizu i sve na svom parketu, Zvezda u četvrtak igra sa Makabijem direktno za ulazak među osam najboljih u Evropi!

Svaka čast neustrašivom Serhiju Ljulju koji pogađa velike šuteve i kada krene nešto slabije, ono što radi je za svako divljenje jer svoju tvrdoglavost, kvalitet i umeće pretače godinama u velike rezultate, ali večeras nije mogao da pobedi Crvenu zvezdu. Jeste Ljulj bio tvrdoglav, ali Zvezda je bila upornija i uspela u svojoj nameri! Dejan Davidovac i Nikola Ivanović dokrajčili su šampiona Evrope iz 2018. sa linije slobodnih bacanja. Ostali su hladni kao druga strana jastuka i izrežirali strašan podvig.

Obojica su meč završili sa po 13 poena. Jedan manje imao je Volters koji je dugo sam držao igru Crvene zvezde, dok je Kalinić imao osam poena i pet skokova. Kod Reala 20 poena Ljulja (5/10 za tri), dok je Tavares ubeležio po 11 poena i skokova. Realu je ovo četvrti uzastopni poraz u Evroligi i sada može slobodno da se kaže da je u ozbiljnoj rezultatskoj krizi. Ne treba zaboraviti da se pred utakmicu spekulisalo i da su dani Pabla Lasa odbrojani...

Sa strahovitim pritiskom nosila se Crvena zvezda od početka utakmice. Real je nametnuo tipično jak ritam kroz igru u tranziciji, sa željom da što pre obezbedi što veću zalihu poena. Zvezda je opet prepoznatljivom odbranom odgovorila na pokušaj gostiju da uspostavi kontrolu utakmice, pa je brzo postalo jasno da će ovo biti zapravo borba do poslednje kapi znoja.

Još i pre ulaska u meč znalo se da će kontrola skoka biti jedna od najvažnijih stavki za pobedu. I Real jeste u tome prednjačio zahvaljujući dominantnim fizičkim karakteristikama Tavaresa, potom i Poarjea, Jabuselea i Tompkinsa, na šta je klupa Crvene zvezde morala da se dovija na razne načine kako da zatvori reket i izbaci protivnika što dalje od koša. Kada Kuzmića nije bilo na parketu, dešavalo se da za Tavaresa zaduženi budu znatno niži Mitrović ili Davidovac. Čak i da zbog visine protivnika Kuzmić i Mitrović budu zajedno na parketu. Nije tajna da je Real jedna od fizički najdominantnijih ekipa, samim tim da su bez premca na skoku.

Valter Tavares (©Star Sport)Valter Tavares (©Star Sport)

Real je već u prvoj deonici imao pet, a do poluvremena 11 ofanzivnih skokova kojima se čašćavao za sve promašaje. Problem za Real, a sreća za Zvezdu bila je ta što je šuterska komponenta zakazala. Igra na manji broj poena tradicionalno više ide u korist crveno-belima, pošto Blankosi obično traže način da samelju svakog protivnika ne samo brzinom, već i efikasnim napadačkim pristupom. Statistika to i potvrđuje, jer je madridski gigant na 12-0 kada ubaci bar 80 poena!

Mnogo otvorenih šuteva sa distance promašili su gosti, mada su ih žestoko i forsirali - 4/20 za poluvreme! Rudi pet, Abalde, Jabusele i Hanga po dva, zbog čega je Real bio koristio čvrstinu svojih dugajlija unutra da dođe do poena. Tačnije, u prvoj deonici 12, jer je šut za tri bio 1/9. Zvezda je utakmicu počela tvrdo, čak i sa određenim grčom, zbog čega su došli i neki nekarakteristični promašaji. Svega tri pogotka iz igre u prvih deset minuta (3/14), pa je Zvezda do realizacija dolazila sa linije slobodnih bacanja gde je, za razliku od večitog derbija u nedelju, sada pucala znatno bolje – 10/11 za četvrtinu.

Sa izlaskom Tavaresa Zvezda je počela da preuzima konce utakmice u svoje ruke. Tome su jako pomogli svi promašaji gostiju koji su gotovo na silu tražili pogodak koji će da pokrene ekipu. Od velikog značaja bilo je i to što Crvena zvezda nije klonula duhom čak i kada je Real nakratko ušao u ritam. Odnosno kada su Ljulj i Tompkins, jedina dvojica igrača Reala sa trojkom kraj svog imena, vezali dva hica za 26:24, igrači Zvezde ostali su smireni i fokusirani na to da se što kvalitetnije suprotstave rivalu. To se i dogodilo u pet minuta do odlaska u svlačionicu i osetilo se ne samo kroz veći broj poena, već i to što su situacije bile lakše za realizaciju. Odbrana je od početka držala zapanjujući nivo, pogotovo ako se uzme koliko je potrošnju ekipa imala u derbiju i ranije protiv Baskonije. Uostalom, dovoljno je samo pomenuti da je Zvezda za poluvreme večeras Realu dozvolila 28 poena - istina, dosta otvorenih šuteva gostiju nije prošlo -, dok je u završnih pet i po minuta derbija od Partizana primila 23 poena.

Nejt Volters i Najdžel Vilijams Gos (©Star Sport) Nejt Volters i Najdžel Vilijams Gos (©Star Sport)

Serijom 7:0 domaćin je definitivno zagospodario parketom do kraja poluvremena i održavao prednost. Počelo je trojkom Voltersa u 17. minutu, prvom za Zvezdu posle šest uzastopnih promašaja, posle čega je Dobrić istrčao kontru i ispoštovao Davidovca koji je ukradenom loptom Poarjeu dodatno učvrstio odbranu. Real je bio u ozbiljnom problemu kako su minuti prolazili, jer je ušao u problem sa izgubljenim loptama koje je Zvezda koristila. Davidovac je ponovo imao veliku ulogu u transformaciji Zvezdine igre jer je bio sveprisutan na parketu i, što je još važnije, koristan za tim. Volters i on doveli su pametnim rešenjima u napadu Zvezdu na lepih +7 (35:28), dok su Blankosi na odmor otišli sa čak 11 izgubljenih lopti i igrom van prepoznatljivih okvira, sa samo pet različitih strelaca. Što je Crvenoj zvezdi savršeno odgovaralo.

Shvatio je i Pablo Laso da jurnjavom za trojkama neće mnogo postići i zato je u drugo poluvreme ušao sa drugačijom idejom - da sa više pokušaja unutar polukružne linije izbaci Crvenu zvezdu iz ritma. I uspeo je u tome. Iako je treća četvrtina završena sa prilično malim brojem poena, veći deo ubacio je Real gde su se pored Tavaresa “razigrali“ dotad nevidljivi Hanga, Abalde, Vilijams Gos... Zvezda je nepotrebno ušla u nervozu. Real je podigao nivo u odbrani, pa je rivala naterao da traži rešenja koja su bila više isforsirana nego izgrađena. Tako je poslednji koš iz igre do početka poslednje četvrtine pao nakon Ivanovićeve trojke uz nešto više od pet minuta na semaforu! Od tada šest promašaja iz igre, uz tri neiskorišćena slobodna bacanja – dva Kuzmića i jedno Davidovca koji je prethodno vratio Zvezdi minimalnih 43:42, što je bio aktuelan rezultat na startu poslednjeg kvartala. I dalje je to bila igra, uz rezultat koji više ide na ruku Zvezdi. Na kraju se videlo i zašto.

Aktuelni šampion Jadranske lige nema mnogo vremena za odmor, za manje od 48 sati stiže - Makabi!

Crvena zvezda - Real Madrid 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd; Sudije: Difalah, Koromilas, Sukis.

Crvena zvezda: Lazarević 0, Volters 12, Davidovac 13, Mitrović 0, Lazić 2, Kalinić 8, Dobrić 9, Holins 5, Simonović 0, Ivanović 13, Vajt 2, Kuzmić 1; Trener: Dejan Radonjić.

Real Madrid: Vilijams-Gos 2, Ertel 2, Fernandez 0, Abalde 5, Hanga 4, Poarije 4, Tavares 11, Ljulj 20, Jabuseli 8, Tompkins 6; Trener: Pablo Laso.

EVROLIGA - ODLOŽENI MEČEVI 20. KOLA

Utorak

Crvena zvezda - Real Madrid 65:62

/Davidovac 13 - Ljulj 20/

Baskonija - Anadolu Efes (U TOKU)



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK Real MadridNikola IvanovićNejt VoltersDejan DavidovacOstin HolinsNikola KalinićGeršon JabuseleTrej TompkinsSerhio LjuljValter TavaresVensan Poarije

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara