Košarkaši Partizan Mozzart Beta (Foto: KK Partizan Mozzart Bet)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (Foto: KK Partizan Mozzart Bet)

Utisci iz Italije: Igrarije Partizan Mozzart Beta u Bolonji, u Milanu nedostajala Joanisova leđa

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.03.23. | 16:38

Crno-beli se sa turneje po Čizmi vratili sa polovičnim učinkom i tako zadržali sve u svojim rukama na oba fronta

Gotovo je još jedno duplo kolo Evrolige, a košarkaši Partizan Mozzart Beta su na gostovanjima u Bolonji i Milanu, u razmaku od 48 sati, ostvarili pobedu protiv Virtusa (88:79) i pretrpeli poraz od zahuktalog Milana (62:76). Sa učinkom 15-13 posle zauzuimaju sedmu poziciju na tabeli i na sedam kola do kraja drže stvari u svojim rukama u borbi za mesta među osam najboljih.

Pokazali su crno-beli u Bolonji pobednički karakter. Crpeli energiju nekoliko hiljada svojih navijača i agresivnim pristupom u odbrani (što potvrđuje i 14 ukradenih lopti), uz veliku želju i individualni kvalitet u napadu, izdržali sve nalete motivisanog domaćina, te na kraju napravili još jedan korak ka plej-ofu.

Izabrane vesti

Trijumf u Milanu širom bi otvorio vrata doigravanja za ekipu Željka Obradovića, ali uprkos dobrom početku utakmice, nije bilo dovoljno goriva u rezervoaru crno-belih. Kako je meč odmicao tako je domaća ekipa preuzimala kontrolu. Držali su se košarkaši Partizana sve do poslednjeg kvartala, uprkos poteškoćama u napadu. A onda je talični Šabaz Nejpir pogodio trojku sa zvukom sirene na kraju trećeg kvartala, zapalio veći deo tribina u Mediolanum forumu i tako počeo da slama otpor srpskog tima.

Pogodio je potom Brendon Dejvis veoma težak šut na startu odlučujuće perioda i to na isteku napada, što je bio još jedan udarac za samopouzdanje crno-belih, koji su u nastavku klonuli, dozvolili rivalu da postigne i nekoliko lakih poena, a Bili Beron i drugovi su na krilima nove energije koristili maksimalno svaku šansu koja im se ukazala da uvećaju prednost i na kraju ubeležili ubedljiv trijumf. Nastavili su Manekeni impresivnu seriju rezultata, te se sa šest pobeda ponovo vratili u trku za plej-of.

Tako su crno-beli kompletirali seriju od četiri utakmice u nedelju dana sa tri ostvarena trijumfa, što bi mnogi verovatno potpisali da im je neko ponudio minulog četvrtka pred okršaj sa Albom.

Pružio je i tim iz Berlina dobar otpor u Beogradu, čak vodio u prvom poluvremenu, ali su Obradovićevi puleni dodali gas u nastavku i već u trećem periodu rešili pitanje pobednika. Usledila je velika bitka sa Splitom pred punim tribinama na Gripama. Hrvatski sastav se junački borio protiv Partizana, bio na pragu trijumfa, da bi Džejms Naneli trojkom u poslednjim sekundama obezbedio svojoj ekipi novu pobedu. Jasan je zaključak da je došlo do velike potrošnje i u 20. kolu ABA lige kako bi se ostvario željeni rezultat.

Susret na Gripama odigran je u subotu uveče, a već u ponedeljak ujutru crno-bela ekspedicija se zaputila ka Bolonji, u utorak uveče istrčala na parket Virtus Segafredo Arene. Tim Serđa Skariola je pružio odličan otpor, pokazao kvalitet i želju da odbrani domaći teren, ali na krilima fenomenalnog Dantea Ezguma, Partizan je u poslednjoj četvrtini prelomio meč u svoju korist.

Jutro posle trijumfa ekipa je krenula za Milano, a potom u četvrtak uveče stala na crtu četi koju je Etore Mesina letos sklapao sa najvišim ciljevima na umu, a potom je i dodatno pojačao igračima vrhunske klase poput Šabaza Nejpira i Timotija Luvavu Kabaroa. Kada se izvede računica, nosioci igra Partizana su se našli pod ogromnim opterećenjem, što jasno ukazuje i njihova minutaža.

Zek Ledej je u nedelju dana proveo više od dva sata u igri, tačnije oko 131 minuta za četiri utakmice - što je nešto manje od 33 minuta u proseku. Kapiten Kevin Panter je odigrao 111 - 27,75 minuta po nastupu. Junak iz Bolonje i MVP 27. kola Evrolige Egzum je na parketu proveo 91 minut (22,75 u proseku), a Matijas Lesor, koji se rvao sa protivničkim centrima, 92 (23 u proseku).

Uz njih, Džejms Naneli je "odmarao" protiv Albe (manje od sedam minuta u igri), ali je zato u tri iscrpljujuća duela sa Splitom, Virtusom i Olimpijom proveo 85 minuta na parketu - 28,33 u proseku po utakmici. Ogroman napor su uložili košarkaši Partizana kako bi ostvarili što bolje rezultate u protekloj sedmici i opšti utisak je da uprkos jednoj od najslabijih partija u sezoni protiv Milana (očigledna posledica umora), mogu da budu zadovoljni ostvarenim.

"Rekao sam u najavi da nam je potrebna energija, želja i da nam je potrebna pamet. Sem želje, nažalost, nismo možda imali ni dovoljno energije, ni pameti. Najgora ofanzivna utakmica ove godine, jedan od razloga što je Milano igrao veoma agresivno, a drugi što smo igrali veoma sporo: prevodili loptu u napad sporo, ulazili u kretnje sporo… Verovatno je posledica velikog umora. Nemam nikakve zamerke igračima, a u ponedeljak nas čeka važna utakmica. Da se zahvalim igračima za sve što smo uradili u Evroligi. Imamo sedam utakmica ispred nas, da probamo da damo maksimum, pa da vidimo gde ćemo završiti. Kao i do sada, idemo utakmicu po utakmicu", sumirao je utiske Željko Obradović posle gostovanja u Mediolanum Forumu.

Može se reći da je i Milan bio u istom sosu, ali za razliku od Obradovića koji ima 12 igrača na raspolaganju (Balša Koprivica već duže van stroja), s tim što je Joanis Papapetru imao problema sa leđima i iskusni stručnjak nije jednako mogao da se osloni na mlade igrače kao na ključne, Etore Mesina ima širok kadar na raspolaganju, čak i pored određenih povreda. Satkan u najvećem delu od pojedinaca velikog iskustva. Pritom je odmorio neke od ključnih igrača u Palakanestru, što nije bio luksuz koji je trener Partizana imao zbog neizvesne utakmice sa Splitom.

Jasan je zaključak da su nosioci igre crno-belih ostali bez goriva, ali zahvaljujući dobroj hemiji u ekipi, ali i velikoj podršci koju su imali na gostovanjima, košarkaši Partizana su pronašli način da iz veoma naporne sedmice izvuku tri pobede i tako zadržali stvari u svojim rukama na oba fronta. U ponedeljak sledi duel sa Crvenom zvezdom u 21. kolu ABA lige, koji bi mogao da odluči ko će od večitih rivala sa prvog mesta na tabeli u plej-of.

Željko Obradović se zahvalio navijačima što su u velikom broju ispratili klub i u Italiji, ali i istakao da postoji prostor za napredak pred nastavak ključnog perioda u sezoni.

"Aplauzi posle utakmice verovatno pokazuju da i navijači razumeju u kojem smo stanju i kako to sve izgleda. Biće nam potrebno u narednom periodu da neki igrači podignu formu, igraju bolje u odbrani i napadu. Imaćemo dva treninga za Zvezdu, pa jedan i po za Efes. Tako je kako, šta da radimo", zaključio je Obradović.



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićZek LedejKevin PanterDante EgzumDžejms NaneliMatijas LesorOlimpija MilanoVirtus BolonjaKK SplitAlba Berlin

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara