Majk Tobi (©Starsport)
Majk Tobi (©Starsport)

Zvezda čeka Majka Tobija

Vreme čitanja: 6min | sub. 21.10.23. | 11:23

Slovenački reprezentativac se poslednji priključio timu i uprkos dobrom debiju, nije još kliknuo sa ekipom

Delovalo je idilično kada su košarkaši Crvene zvezde isprašili Cedevitu Olimpiju u drugom kolu ABA lige sa plus 43. Otvorili sezonu sa tri ubedljiva trijumfa i viškom od 82 poena. Ipak, stvari su krenule nizbrdo kada je Žalgiris preokrenuo u Kaunasu i naneo ekipi Duška Ivanovića prvi poraz u sezoni. Crveno-beli su od 3-0, došli na 4-3, uz tri vezana neuspeha u Evroligi.

Poslednji je pretrpljen u Bolonji od Virtusa. Loš start je na kraju skupo koštao Zvezdu. Uhvatila je priključak u završnici, možda i ispustila priliku da napravi veliki preokret, ali ne može se timu zameriti što to nije uspeo, već što je dozvolio da se već u prvoj deonici nađe 15 poena u zaostatku.

Izabrane vesti

"Loš start utakmice, gde se protivničkoj ekipi daju krila, hrane se energijom igrači i navijači i onda je veoma teško igrati. Mnogo energije treba uložiti da se vratite. Imali smo dobrih momenata od druge četvrtine pa nadalje, ali teško je juriti zaostatak na gostujućem terenu. Pritom smo u prvom poluvremenu mogli da imamo povoljniji rezultat, ali mnogo otvorenih šuteva za tri poena smo promašili, a nije da nije bilo otvorenih pogleda", Luka Mitrović je za Sport klub dobro analizirao razloge neuspeha u Paladoci.

Između tri poraza mogu da se povuku i određene paralele. Najpre, loš učinak van linije 6,75, što je i Duško Ivanović posle meča u Italiji apostrofirao kao jedan od razloga poraza. Nakon istorijskih 50 odsto iz 34 pokušaja protiv Asvela na premijeri u Evroligi, pa vrlo dobrih 14/35 (40%) u susretu sa Cedevitom Olimpijom, crveno-beli su šutirali 6/23 (26,1%) za tri u Kaunasu. Pokazali su reakciju protiv Borac Mozzarta u regionalnom takmičenju i ponovo bili izuzetno precizni (15/33, 45,5 odsto), ali usledilo je duplo kolo Evrolige kada ih šut nije služio: 10/34 (29,4%) protiv Monaka i 8/33 (24,2%) u Bolonji. Posebno se to odnosi na uvodnih 20 minuta susreta u Bolonji kada je Zvezda pogodila samo jednom sa distance iz 14 pokušaja.

Bilo je i promašaja iz otvorenih pozicija, ponekad je šut bio i iznuđeno rešenje usled statičnosti na protivničkoj polovini, ali protiv Virtusa lopta baš nije htela u koš sa distance. Tek u drugom poluvremenu su Šabaz Nejpir i Rokas Giedraitis namestili ruku, pa je Ivanovićeva ekipa uspela da se izbori i za neizvesnu završnicu.

"Pričali smo i tokom utakmice, kao i protiv Monaka, u skladu sa ekipom kakvu imamo i kakav talenat posedujemo, mislim da smo igrali mnogo statično u napadu i sporo. S ozbirom kakve igrače imamo na lopti, kakve šutere šutere i visoke igrače koji mogu da odigraju iz kratkih dodavanja, da završe na obruču, možemo energičnije i brže u napadu. I moramo. Kada igrate ovako, taj talenat ostane nedorečen", dodao je Mitrović.

Naravno, nekoliko je razloga za osetni pad procenata. Prvi - protivnička odbrana. Rivali su posle Asvela i Cedevite Olimpije shvatili da Zvezda ima napadački potentnu ekipu, koja može da pocepa mrežicu. Nejpiru se nije ostavljalo prostora, sprečavao se protok lopte ka Giedraitisu, koji je posebno čvrsto čuvan bio u njegovoj rodnoj Litvaniji. On je protiv Monaka sjajno otvorio meč, pogodio prve četiri trojke koje je opalio, ali je u nastavku, kada se lomilo, ubacio samo još jednu. Šabazu je malo šta polazilo za rukom protiv Žalgirisa i Kneževa, pa ga tako ni šut nije služio (1/10 i 3/13 iz igre). Teodosić posle 3/7 protiv Žalgirisa nije uspevao da uhvati šuterski ritam u sudaru sa francuskim šampionom i protiv bivšeg tima u Bolonji (na oba meča 1/7 sa distance).

Drugi razlog za slabija šuterska izdanja može se pronaći u nedostatku većeg broja opcija u reketu, najpre u poslednja dva meča na kojima se ekipa često okretala šutu sa distance, nekad i bez rezona. Luka Mitrović je nudio ekipi dobra rešenja pod protivničkim obručem u Žalgirio Areni. U susretu sa Monakom je sjajnu energiju u reketu imao Džoel Bolomboj, ali ne može se reći da je do poena dolazio iz izgrađenih akcija ili „zidanjem“ u reketu, već kroz borbenost, posle ofanzivnih skokova, u tranziciji. Dobar je na mahove bio i Marko Simonović, ali je prerano ušao u probleme sa faulovima, dok Mitrović nije uspeo da ponovi izdanje iz Litvanije. U susretu sa Virtusom je ponovo Luka bi najbolja opcija u reketu, Bolomboj je do poena još jednom dolazio iz borbenosti, a mladi Simonović je opet upao u nevolju sa ličnim greškama. Zato se može izvuću zaključak da je Zvezdi nedostajao Majk Tobi.

Posle fantastičnog drugog poluvremena protiv Igokee na debiju i odlične saradnje koju je ostvario sa Milošom Teodosićem (19 poena i osam skokova), nije uspevao da se snađe. Da, bio je na pragu dabl-dabla i protiv Cedevite Olimpije (13 poena i osam skokova), ali taj susret se ne može uzeti kao merilo jer su crveno-beli jednostavno oduvali protivnika u svim segmentima i bilo je previše prostora za sve igrače, pa tako i za slovenačkog reprezentativca. Zato je u Žalgirio Areni zabeležio dva poena, uz dva promašaja, jedan skok i jednu izgubljenu loptu za nešto manje od sedam minuta u igri. Pa je protiv Monaka za 12 minuta na parketu uputio jedan šut, mada se mora priznati i da je pokupio četiri skoka (po dva u odbrani i napadu). Čak je i u rapsodiji protiv Asvela bio bez učinka. U Paladoci ga nije bilo u protokolu, a bilo da je razlog povreda ili loša forma (trenirao pred put za Bolonju), jasno je da je igrač njegovih kvaliteta nedostajao Zvezdi. Utisak je da bi se stvari drugačije odvijale i u Kaunasu, kao i protiv Monaka kod kuće, da je Amerikanac imao veći doprinos.

Na kraju krajeva, kada se pogleda koncepcija unutrašnje linije crveno-belih, prilično je jasno da su Tobijev zadatak poeni i kontrola skoka. Da je zbog toga i doveden. Od igrača njegovog kalibra i iskustva se očekuje da ostvari konekciju sa plejmejkerima i bude oružje kojim će se protivnici napadati i opterećivati pod košem. Donositi poene iz reketa koji unose sigurnost i stabilnost timu. Ipak, da bi se ostvarila čvrsta veza sa organizatorima igre, da bi se igrač kao što je Majk uklopio u sistem - potrebno je vreme. A bivši košarkaš Valensije i Barselone ga je daleko najmanje imao na Malom Kalemegdanu. Zbog obaveza na Mundobasketu priključio se saigračima tek desetak dana pre početka sezone. Odigrao prvu utakmicu na individualni kvalitet i pokazao šta može da donese, ali u većini narednih nije kliknuo sa ekipom najbolje na parketu.

Zato bi u Tobiju moglo da se ponudi rešenje za izlazak iz rezultatske krize, ako se krizom može nazvati s ozbirom da je početak sezone. Imaće priliku u ABA ligi protiv FMP-a da vrati samopouzdanje, kojeg se čini da mu je manjkalo na prethodnim duelima. Da ostvari još bolju hemiju sa saigračima, a onda bi protiv Partizana u 5. kolu Evrolige mogao da odigra bitnu ulogu.


tagovi

KK Crvena zvezdaMajk TobiDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara