Fakundo Kampaco (Foto: Starsport)
Fakundo Kampaco (Foto: Starsport)

Zvezda čeličnom odbranom slomila Asvel u drugom poluvremenu i pokazala da je mogla više ove sezone

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.03.23. | 22:56

Pobede Partizana, Žalgirisa i Baskonije ostavile crveno-bele bez matematičkih šansi da se domognu doigravanja na dva kola do kraja

Po čemu će se tekuća sezona na Malom Kalemegdanu pamtiti biće jasnije kada se podvuče crta u junu. Ono što će sigurno ostati zapisano, to je da je Crvena zvezda pokazala da pripada evropskoj eliti. Da može da savlada svakog protivnika i da nikada ne odustaje. Prebrodila je brojne probleme i vratila sjaj s kraja prošle godine, kada su mnogi u nju počeli da sumnjaju. Vezala je treći trijumf na evrosceni, na dva kola do kraja došla na prag klupskog rekorda (16 trijumfa), ali nije uspela da se izbori za mesto u plej-ofu. Pobeda nad Asvelom, izvojevana sjajnom igrom u odbrani tokom drugog poluvremena, Pirova je. Trijumfovali su crveno-beli u Astrobal dvorani, ali zbog rezultata drugih timova ostali i bez matematičkih šansi da se domognu doigravanja - 76:60.

Posle 32. kola ekipa Duška Ivanovića ima učinak 15-17, ali pobede Partizan Mozzart Beta nad Real Madridom, Žalgirisom protiv Valensije i Baskonije u susretu sa Fenerbahčeom ostavile su je bez mogućnosti da ligaški deo završi među osam najboljih. Crno-beli imaju nedostižnih 18 pobeda, a timovi iz Kazunasa i Vitorije bolji učinak u međusobnim susretima.

Izabrane vesti

Ostaje žal, ali s ozbirom na sve okolnosti koje su je zadesile, Zvezda može da bude zadovoljna prikazanim. Nosila se sa drakonskom kaznom Evrolige i zabranom registrovanja igrača u trajanju od tri meseca, brojnim povredama i to u veoma nezgodnim trenucima. Ipak, ima priliku da do kraja ubeleži najveći broj trijumfa u elitnom takmičenju, od kako se igra u ligaškom formatu.

Nije Fakunda Kampaca lopta večeras slušala kako smo navikli, ali je i tako uspeo da dominira. Na kraju je ubeležio 11 poena, po šest asistencija i skokva za indeks korisnosti 20.

Ognjen Dobrić je bio daleko najefikasniji sa 18 poena, dok su po 10 dodali Luka Vildoza, koji je bio na pragu dabl-dabla sa osam asistencija, i Bendžamin Bentil. Filip Petrušev je imao nekoliko atraktivnih poteza, na kraju koketirao sa dabl-dablom sa osam poena i sedam skokova, ali i tri ukradene lopte i jednom blokadom (indeks 14).

U Asvelu 14 poena Nanda De Koloa, dok su po 11 dodali Di Bost i Šarl Kaudi.

- Evroliga - 32. kolo -

ASVEL - CRVENA ZVEZDA 60:76

(19:17, 23:20, 11:19, 7:20)

Dvorana: Astrobal (Vilerban)

Sudije: Huan Karlos Garsija, Robert Lotermozer, Eduard Udjanski

Asvel: Metjuz 6, Bost 11, Kaudi 11, Dio, Tajus 4, Risaher 5, De Kolo 14, Fal 4, Lajti, Obasohan 3, Pons 2

Crvena zvezda: Holand 3, Vildoza 10, Lazarević, Kampaco 11, Mitrović 4, Martin 3, Dobrić 18, Ivanović, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 10

------------------------------------------------------------

Ben Bentil je odlično otvorio i pomogao Zvezdi da i posle nešto sporijeg početka vodi sredinom uvodne deonice 12:9. Poveli su potom crveno-beli i sa 15:11, ali su potpuno stali u finišu kvartala, što je domaćin iskoristio da napravi seriju 9:0 i potom prvi odmor dočeka sa 19:17.

Kada su crveno-beli otvorili drugu deonicu trojkama Vildoze i Holanda, činilo se da će oduvati rivala. Ipak, Asvel nije gubio glavu, crveno-beli su protraćili par napada i usledio je novi preokret. A nakon njega egal i igra koš za koš. Sve do ulaska u poslednjih pet minuta prvog poluvremena, kada je De Kolo razmrdao domaći sastav i pokrenuo nalet Asvela koji je serijom 13:2 stekao dvocifrenu prednost na dva minuta do velikog odmora (42:32). Tek u samoj završnici poluvremena su Vildoza i Mitrović probudili Ivanovićevu ekipu i prepolovili zaostatak pred pauzu (42:37).

Istakao je Duško Ivanović u periodu između drugog i trećeg kvartala da je njegovoj ekipi potrebno da zaigra sa više energije i podigne nivo u odbrani. To je i uradila. Sa novim elanom su crveno-beli istrčali na teren u drugom poluvremenu i očas prišli na poen minusa. A onda i do preokreta. Vodila se velika borba u trećoj četvrtini, obe ekipe su igrale prilično agresivno u odbrani, te se teško dolazilo do poena. Ipak, finiš je ovoga puta pripao srpskom šampionu, koji je zahvaljujućui četiri vezana poena Petruševa poslednji kvartal dočekao sa 56:51.

Nastavili su košarkaši Zvezde u dobrom ritmu i u čevrtoj četvrtini. Kampaco, Petrušev i Dobrić su povećali prednost na devet poena i omogućili crveno-belima da steknu kontrolu. A onda, posle izuzetne snalažljivosti Petruševa koji je nekako pored dvojice protivničkih igrača došao do ofanzivnog skoka, Kampaco je pronašao Dobrića u uglu, a levoruki šuter pocepao mrežicu za 65:53. I tu je slomljen otpor Asvela, koji je dugo bio na samo jednom poenu u poslednjoj deonici. Nisu Francuzi mogli da probiju bedem pred Zvezdinim košem, pa su crveno-beli prilično rutinski priveli meč kraju. Na kraju je ekipa Ti Džej Parkera uspela da postigne svega 18 poena u drugih 20 minuta (sedam u poslednjih 10).

EVROLIGA - 32. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Virtus 86:67

/Žižić 24 - Menion 17/

Makabi - Olimpija 85:66

/Sorkin 18 - Nejpir 15/

Barselona - Alba 72:56

/Šanli 12 - Vecel 9/

Petak

Bajern - Monako 81:84

/Lučić 20 - Džejms 28/

Žalgiris - Valensija 95:74

/Lekavičijus 16 - Veb 18/

Baskonija - Fenerbahče 92:69

/Marinković 35 - Motli 18/

Olimpijakos - Panatinaikos 81:73

/Blek 21 - Li 15/

Partizan Mozzart Bet - Real Madrid 104:90

/Lesor, Panter 16 - Musa 22/

Asvel - Crvena zvezda 60:76

/De Kolo 14 - Dobrić 18/



tagovi

KK Crvena zvezdaAsvelDuško IvanovićFakundo KampacoOgnjen DobrićFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara