Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezda osmi put na vrhu regionalne lige: Sledi joj preko potreban odmor pred napad na šestu titulu

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.04.22. | 13:20

Branilac trona pobedom u Podgorici podebljao rekord

Srušili su košarkaši Crvene zvezde Budućnost u Morači prvi put još od septembra 2018. godine. Prekinuli su negativan niz u Podgorici i što je još važnije - obezbedili prvo mesto na tabeli ABA lige na dve utakmice do kraja. Osigurali su tako prednost domaćeg terena u plej-ofu i sada mogu da se posvete pripremi za najvažniji deo sezone.

Po osmi put je tim sa Malog Kalemegdana zagospodario tabelom regionalne lige. Uspeo je to da uradi u duplo više navrata od Partizana. Svi ostali timovi koji su od 2001. godine igrali u elitnom rangu regionalne košarke skupa su na vrhu sedeli koliko i Zvezda. Dva puta je to pošlo za rukom Ciboni, po jednom su ligaški deo na čelu tabele uspeli da okončaju Igokea, Makabi Tel Aviv, Budućnost, FMP, Olimpija i Hemofarm.

Izabrane vesti

Crveno-beli su do pomenutog učinka došli iz 20 pokušaja, crno-beli su odigrali dve sezone manje u Jadranskoj ligi. Cibona je jedan od retkih timova koji nikada nije ispao iz društva najboljih, a da je član od njegovog osnivanja (21 sezonu). Igokea je jednu od 11 sezona okončala sa najboljim učinkom, a do istog podviga Budućnost i Olimpija su došli u 18 takmičarskih ciklusa, Makabi je jednu od dve godine završio na čelu, Hemofarm jednu od osam, dok je FMP prvi bio u jednom od 13 učešća u najvišem rangu.

Samo dva puta Zvezda nije iskoristila prednost domaćeg terena da se dočepa trona. Po šestu titulu ponovo kreće sa vrha, a imaće priliku i da se dobro odmori i pripremi za polufinalni duel u kojem će snage odmeriti sa Cedvitom Olimpijom ili Igokeom.

Ostalo je ekipi Dejana Radonjića još da "odradi" meč protiv Borca u Čačku (20. april, 19.00) i da tačku na još jedan uspešno odrađeni ligaški deo stavi pred svojim navijačima protiv Igokee (23. april, 19.00). Posle toga crveno-beli idu na zasluženi odmor.

S ozbirom da je od ove sezone ukazana šansa petoplasiranom i šestoplasiranom timu iz generalnog plasmana da se domognu polufinala, preliminarna runda plej-ofa počinje 30. aprila. Nju Zvezda i Partizan preskaču i čekaju protivnike u borbi za finale. Ljubljančani i Igosi s jedne, Budućnost i FMP s druge strane boriće se da izađu na megdan crveno i crno-belima u serijama koje se igraju na dve pobede, a mečevi su zakazani sa razmacima od nedelju dana (drugi 7. maja, eventualni treći 14. maja).

Posle utakmice sa timom Dragana Bajića u dvorani Aleksandar Nikolić, Radonjićevi izabranici će prve obaveze imati tek 18. maja kada je zakazan početak polufinalnih serija, što znači da će Zvezda imati tri i po nedelje bez takmičarskih mečeva. Istakao je i crnogorski stručnjak da postoji opasnost da ekipa ispadne iz ritma, te i da će crveno-beli pokušati da zakažu prijateljske utakmice u tom periodu kako bi održavali formu.

"Stvari koje nam ide na ruku je vreme koje imamo da se oporavimo. Mi smo i dalje opterećeni povredama, neki tek izlaze iz povreda, neki su večeras zadobili udarce. Naravno, zahtevan je deo posla je videti kako iskoristiti ovaj period, pokušavamo da pronađemo protivnika za neku prijateljsku utakmicu, ne bi bilo dobro da uđemo u polufinale plej-ofa bez utakmica", rekao je trener tima sa Malog Kalemegdana posle trijumfa u Morači.

U svakom slučaju, jasno je da će predah dobro doći braniocu trona na Jadranu. Odigrao je već 60 utakmica ove sezone (39 pobeda). Polovinu u poslednja tri meseca. Uz sve to bio je pod velikim naporima zbog čestih povreda i izostanaka druge prirode (virus korona, privatni razlozi...).

Na svega nekoliko utakmica Radonjić je mogao da se "pohvali" kompletnim timom. Problemi njegovu ekipu prate još od priprema, tokom kojih je prelom podlaktične kosti pretrpeo novajlija Eron Vajt i koje je zbog nevolja sa skočnim zglobom propustio Ognjen Dobrić. Na sve to, dok su se jedni ulazili u ritam, povređivali su se drugi zbog prevelikog napora kojem su bili izloženi - što zbog skraćene rotacije, što zbog prenatrpanog rasporeda.

Potom se i virus korona ušunjao u svlačionicu tima početkom 2022. godine, pa je usledila tronedeljna pauza. Nije tu bilo prostora za odmor i rehabilitaciju, igrači su se oporavljali od Kovida 19 i samim tim nisu trenirali, a čak 11 prvotimaca je dobilo pozitivne nalaze na virus. To je dovelo i do pomeranja utakmica, pa je u tri meseca stalo 30 mečeva, tokom kojih ekipa takođe nije bila kompletna. Povrede su mučile Ostina Holinsa, Stefana Markovića, Dejana Davidovca, a van stroja su još uvek kapiten Branko Lazić i Majk Cirbes.

Zato će pauza dobro doći crveno-belima da se oporave, a Radonjić je i pre utakmice u Podgorici istakao da bi sastav konačno trebalo da bude kompletan pred polufinale.

"Da iskoristimo tu pauzu da zdravi uđemo u plej-of. Videćemo u kakvom ćemu biti stanju jer je pauza predugačka. Verujem da ćemo imati mogućnost da računamo na sve igrače i što spremniji dočekamo doigravanje. Iskustvo nam govori da ne treba previše daleko da gledamo, ali je jasno da je ispred nas vrlo atipičan period. Iz ove perspektive mi se čini da bi trebalo da imamo sve igrače u barem nekom delu trenažnog procesa pred plej-of", istakao je crnogorski stručnjak posle pobede nad FMP-om minulog ponedeljka.

Dueli sa Borcem i Igokeom poslužiće Radonjiću da testira određene igrače, biće sigurno velikih rotacija s ozbirom da je i u Podgorici za manje od 12 minuta koristio sve raspoložive snage. Neće Crvene zvezda bez motiva otputovati u Čačak, a još više će pobedu želeti protiv Igosa, kako bi napravila idealnu uvertiru pred svojim navijačima za najvažniji deo sezone.

Hrabro i vešto su se crveno-beli nosili sa svim naporima koji su ih ove takmičarske godine zadesili. Ostvarili su drugi najbolji klupski učinak u Evroligi (14-19 kada se uračunaju i rezultati sa ruskim timovima), osvojili Kup Radivoja Koraća, popeli se na vrh tabele u regionalnom prvenstvu i na dobrom su putu da izjednače drugi najbolji nastup u ligaškom delu sezone na Jadranu. Ukoliko dobiju poslednja dva meča, imaće učinak 24-2, koji su ostvarili i u sezoni 2014/15. Bolji su bili samo u čuvenoj 2016/17, kada su pretrpeli jedan poraz na 26 utakmica. Krivac za dva najbolja rezultata, na putu ka trećem - Dejan Radonjić.


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara