Filip Petrušev i Donta Hol (Screenshot - kkcrvenazvezda.rs)
Filip Petrušev i Donta Hol (Screenshot - kkcrvenazvezda.rs)

Zvezda se iz Monaka vraća jača: Petrušev podsetio na MVP dane

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.11.22. | 13:02

Centar srpskog šampiona među najboljim igračima šestog kola Evrolige

Niko se ove sezone nije dobro proveo u Gaston Medesan dvorani. Pored Roana, Gravlena i Burga u francuskom prvenstvu, pokušao je i prvak Evrope Anadolu Efes da je osvoji, ali uzalud. Monako je redom vraćao goste kući pognutih glava, pa tako ni Crvena zvezda nije uspela da ga iznenadi u šestom kolu Evrolige (77:85).

Iako posle poraza od Kneževa pogleda na tabelu ne daje mnogo razloga za zadovoljstvo navijačima srpskog šampiona (1-5), dešavanja sa parketa ulivaju optimizam. Uprkos kadrovskim problemima i nedovoljnoj uigranosti do koje su doveli, ekipa Vladimira Jovanovića se ravnopravno nosila sa još jednim kandidatom za plasman na Fajnal for, a pritom je na Azurnoj obali zablistao Filip Petrušev.

Izabrane vesti

Prijao je slan, morski vazduh mladom srpskom centru. Ubedljivo najviše vremena je proveo u igri. Rvao se sa neverovatnim atletom Donteom Holom i prekaljenim Donatasom Motiejunasom. Zadavali su mu probleme na Zvezdinoj polovini, ali je i on njima u reketu Monaka. Jasno je da prostora za napredak u defanzivi ima, ali Petrušev je odigrao odlično u napadu i bespoštedno se borio za svaku loptu tokom 28 i po minuta provedenih na parketu.

Sve se bolje nosi sa zadacima koje mu stručni štab zadaje. Dobro čita situacije pod košem rivala, a još jednom je dokazao da poseduje odličan tajming za skok. Iako je Motiejunas snažniji, a Hol altetski sposobniji, Filip je sakupio 12 lopti pod obručima - po šest u odbrani i napadu.

Pogodio je i trojku, podsetio još jednom da u širokom arsenalu poseduje i šut sa distance. Nedostajalo je malo preciznosti sa linije penala, ali je jasno da su slobodna bacanja stvar rutine - i to će doći na svoje. Na kraju je bio najefikasniji Zvezdin igrač u Monaku sa 16 poena, a Jovanovića i saradnike posebno može da raduje podatak da je ubeležio četiri asistencije. Sve bolje se uklapa u tim.

Izgubio je samo jednu loptu, iznudio šest prekršaja, napravio tri - sve to donelo mu je indeks korisnosti 27. Najveći na susret (Džordan Lojd sa indeksom 22 proglašen za igrača utakmice), ali i četvrti najbolji u šestoj rundi Evrolige.

Od Petruševa su korisnije partije pružili samo Realov Džanan Musa (31) protiv Olimpije Milano, centar Partizan Mozzart Beta Matijas Lesor (28) u pobedi nad Panatinaikosom i nezaustaljivi bek Barselone Nikolas Laprovitola (28) u velikom trijumfu nad Fenerbahčeom. Isti indeks korisnosti kao centar Zvezde imao je i jedan od najboljih igrača Evrolige ove sezone Saša Vezenkov u porazu od Valensije u poslednjim trenucima.

Bivši MVP Jadranske lige je tako ubeležio najbolji nastup u Evroligi. Prethodno je kao košarkaš Efesa protiv Žalgirisa izbrojao 20 indeksnih poena, početkom minule sezone. Ipak, sa 16 poena nije upisao najefikasniju evroligašku partiju. I dalje kao rekord stoji 17 postignutih poena u sudaru sa Kraljevskim klubom na startu prethodne takmičarske godine. Takođe u dresu Pivara.

Kako bilo, najbolja partija Filipa Petruševa u crveno-belom samo je još jedan pokazatelj da iz meča u meč napreduje i podiže broj obrtaja. Protiv Budućnosti je odigrao važnu rolu sa 15 poena, a u prethodnoj rundi ABA lige bio na dva skoka od dabl-dabla na nezgodnom gostovanju u Laktašima (11 poena). Ne treba zaboraviti da je minule sezone bio frustriran nedostatkom minutaže u Anadolu Efesu, da se pripremama Zvezde priključio sa zakašnjenjem zbog obaveza u reprezentaciji Srbije. Na startu takmičarske godine je imao i problema sa leđima. Polako je hvatao zalet i vredan rad naplatio protiv Kneževa. Podsetio pod reflektorima Gaston Medesan dvorane na MVP dane i zašto ga je Filadelfija odabrala na NBA draftu. Šteta što vrhunska partija nije ukrašena pobedom...

Tesni porazi na teškim gostovanjima u Evroligi, ravnopravna borba sa timovima koji gledaju ka Fajnal foru (Monako sa 5-1 na deobi prvog mesta EL), sve bolja izdanja Petruševa, ali i Nemanje Nedovića (13 poena protiv Monaka), kao i konstantno dobri Ben Bentil daju za pravo Crvenoj zvezdi da i dalje veruje u proces. Jer kada Nedović dostigne optimalnu formu, Ognjen Dobrić pronađe šuterski ritam, kada se Luka Mitrović vrati iz povrede i Luka Vildoza dođe do daha posle paklenog početka u crveno-belom (pet poena protiv Monaka jasna posledica umora), jasno je da će daleko bolji rezultati doći.


tagovi

KK Crvena zvezdaFilip PetruševKK MonakoVladimir JovanovićNemanja NedovićLuka VildozaBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara