Košarkaši Crvene zvezde na derbiju (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde na derbiju (©Star Sport)

Zvezdina najbezbolnija opomena

Vreme čitanja: 6min | pon. 07.03.22. | 11:32

Dobra stvar za crveno-bele je ta što su uspeli da sačuvaju prednost iz prvog duela zahvaljujući trezvenosti u završnih 35 sekundi. Kalinića, Voltersa i Mitrovića nije imao ko da odmeni u napadu, ekipa i u šuterskoj eksploziji večitog rivala ostala konkurentna 35 minuta

Znao je Željko Obradović još dok je ljutito odmahivao rukama kraj aut linije i prekorno gledao svoje igrače da je Partizan u roku od nekoliko sekundi ispustio kompletnu pobedu u derbiju. Crvena zvezda je u antologijskoj noći Alekse Avramovića za dlaku izbegla da bude rezultatski deklasirana. U momentima Partizanove ekstaze koja se sa terena širila ka svim krajevima Pionira branilac titule sačuvao je potrebnu dozu prisebnosti da odigra dve ključne odbrane i bar delimično pokvarni slavljeničku atmosferu večitog rivala. Mnogo važnije od toga jeste činjenica da se Crvena zvezda i posle utakmice pre ostalih pita ko će sa prvog mesta da dočeka plej-of, što ujedno znači i prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.

Kada je Kevin Panter pogodio dva slobodna bacanja za 98:80 uz 35 sekundi na semaforu, samo je klupa Crvene zvezde verovala da iz gotovo bezizlazne situacije može da se izvuče korist. Goran Bošković, koji je menjao isključenog Dejana Radonjića, šetao je sve vreme kraj parketa, smirivao igrače i tražio od njih koncentraciju za poslednje instrukcije. Koliko su zaista važne sitnice videlo se kroz sledećih minut-dva.

Izabrane vesti

17.00: (2,15) Studentski Centar (14,5) FMP (1,80)

Dejan Davidovac je nakon promene čuvara, kada ga je preuzeo Rodion Kuruc, a Matijas Lesor prešao na Nejta Voltersa, driblingom kroz sredinu pokušao da napadne koš. Podelio je zatim dodavanje za Nikolu Kalinića koji je u uglu našao usamljenog Ostina Holinsa. Eksplozivni Amerikanac nije pogodio, ali je lopta ipak završila u košu Partizana. Kuruc je izgubio kontrolu na skoku, Zek Ledej koji je u trenutku Holinsovog šuta bio na Davidovcu, krenuo je u trk za kontru, pa je Zvezdin univerzalac ostao sam na polaganju. Bio je to signal da se maksimalno odigra i sledeća odbrana. Dalas Mur bio je zadužen za izvođenje lopte, dok je Zvezda sa četvoricom igrača izvršila pritisak unutar polukružne linije za tri poena. Uroš Trifunović nije uspeo da primi dodavanje jer je Ognjen Dobrić drugi put u samo četiri dana brzim prstima uticao na konačni ishod. Baskoniju je sprečio da dodatno zakomplikuje poslednjih nekoliko sekundi, Partizan da odnese pobedu veću od 15 razlike. Volters je polaganjem spustio minus na prihvatljivu meru, Obradović je uzeo tajm-aut, a Zvezda se posle još jedne karakteristične defanzivne minijature iščupala. Slast pobede u večitom derbiju posle pet uzastopnih poraza osetio je Partizan, ali bar nešto je izvukla i Zvezda sačuvavši bolji skor u međusobnim okršajima.

U ovakvim stvarima leži suština onoga što treneri često vole da kažu i s razlogom se ponavljaju kao pokvarene ploče: “Nije kraj, dok se semafor ne oglasi“.

Crvena zvezda je svakako zaslužila ovu packu, jer Partizan i te kako ima kvalitet ne samo u trenerskom umu Željka Obradovića, već i rukama pojedinaca spremnih da u svakom trenutku pocepaju mrežicu. Ali, od svih mogućih poraza u susretima sa najvećim konkurentom za titulu, Zvezda jučerašnji može da pregura najbezbolnije. Najviše zbog boljeg međusobnog skora, što još više daje na značaju trezvenosti u tih 35 sekundi, opet i lakšeg rasporeda u odnosu na Partizan do kraja ligaškog dela.

DRUGA PRIČA KADA SE DOZVOLI 30 ILI 42 POENA VIŠE

Nikola Kalinić i Aleksa Avramović (©Star Sport)Nikola Kalinić i Aleksa Avramović (©Star Sport)

U Evropi malo ko igra kvalitetniju odbranu od Crvene zvezde. Zato nije slučajnost to što treneri u najavama uvek apostrofiraju ovaj kvalitet ekipe Dejana Radonjića. Međutim, Partizanova šuterska eksplozija dovela je do drastičnog zaokreta u Zvezdinom pristupu utakmici, u poređenju sa prethodna dva derbija. Umesto da igra na poen više u manjem obimu ubačenih lopti, Partizan je od prvog ubačenog šuta Kevina Pantera diktirao tempo koji je zahtevao da se juri pobeda u okviru od 182 poena. To nisu vode u kojoj se Crvena zvezda najbolje snalazi.

Osnovna razlika između jučerašnje i protekle dve utakmice vidi se kroz konačne rezultate. Derbi u novembru završen je rezultatom 71:56, finale Kupa Radivoja Koraća svelo je Partizan na nešto više, ali opet prihvatljivih 68 poena. Zvezda je uz demonstraciju odbrambene moći odigrala i napadački jednu od najzrelijih utakmica u sezoni sa 10 trojki (10/21 - 47%), 60 odsto za dva (21/35) i čak 55 odsto iz igre (31/56), pa je tako na semaforu niškog Čaira stajalo 85:68.

Jedno je kada protivnika svedeš na 56 ili 68 poena, drugo je kada isti taj rival granicu pomeri za celih 30 poena u razmaku od dve sedmice. Tu razliku je donela simultanka Alekse Avramovića, koji je finale Kupa završio sa četiri poena, a sinoć ubacio 33! Partizan je u nedelju samo tokom drugog poluvremena izvukao nesvakidašnji performans sa 10 trojki iz 11 pokušaja - prvo poluvreme završeno sa 2/9 -, gde je Avramović pogodio svih osam dalekometnih hitaca uz 31 poen u drugom delu (!), a Mur još dva. Taj nivo baražne paljbe malo koja odbrana bi izdržala, pa i Zvezdina. Pogotovo jer je Panter nametnuo ofanzivniji "majndset" sa 16 poena u prvom poluvremenu.

Crvena zvezda je i u takvim uslovima ostala konkurentna gotovo tri i po četvrtine. Posle Avramovićevog prodora kroz prazan reket Partizan je na šest minuta do kraja imao 75:70 u rukama. Usamljeni kapiten crveno-belih Branko Lazić u sledećem posedu nije pogodio trojku iz ugla pored klupe Partizana i tada je čep pukao. Parni valjak je u sledećih pet i po minuta ubacio 23 poena, što Zvezda nekada dozvoli za celo poluvreme. Još jedan pokazatelj koliko su one dve odbrane na kraju bile važne za crveno-bele.

VOLTERS BEZ UČINKA U PRVOM DELU, KALINIĆ I MITROVIĆ NEVIDLJIVI

Nikola Kalinić i Ostin Holins (©Star Sport)Nikola Kalinić i Ostin Holins (©Star Sport)

Posle Zvezdinog trijumfa nad Baskonijom u četvrtak govorilo se i uticaju igrača sa klupe. Luka Mitrović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Nikola Ivanović su tada doneli mir i stabilnost u oba smera, čime su učinili da se Nejt Volters i Nikola Kalinić kao dve vodeće karike Crvene zvezde delimično rasterete.

“Ekipa je uvek bila i biće takva da je u svakom momentu potrebno da neko napravi iskorak. Normalno je da Nejt i Kalina posle šest sedam meseci imaju jedan loš dan, ali su i oni u drugom poluvremenu pokazali zašto su lideri. Kada se utakmica dovela u rezultatsku normalu, povukli su kao i mnogo puta dosad“, izjavio je Mitrović u četvrtak posle utakmice.

Nešto slično Crvenoj zvezdi nedostajalo je u poslednjem derbiju. Volters je od početka bio u kontraritmu i nekoliko uvodnih promašaja uvelo ga je u igru koja njemu ne odgovara. Na kraju je svih 10 poena ubacio u drugom poluvremenu, a pokazalo se koliko je ekipi nedostajao Stefan Marković da svojim iskustvom i sveukupnim angažmanom podeli teret velike odgovornosti, a pre svega bude treći čovek u rotaciji sa Nikolom Ivanovićem.

Nikola Kalinić je u relizaciji napada bio gotovo nevidljiv, primoran da se više bavi prenosom lopte i razigravanjem saigrača. Tako je delimično kompenzovao izostanak njegovih poena sa šest završnih dodavanja.

Već u ranoj fazi utakmice požalio se na bol u predelu ručnog zgloba šuterske, desne ruke, zbog čega su klupski fizioterapeuti morali da reaguju i “zakrpe“ ga za nastavak. U međuvremenu se Kalinić rešio flastera i zavoja jer su mu očigledno smetali, ali to nije popravilo njegov učinak. Fokus Partizanove odbrane bio je na Kaliniću, po sličnom principu kako je Crvena zvezda to uradila sa Panterom u Kupu.

Nejt Volters i Jam Madar (©Star Sport)Nejt Volters i Jam Madar (©Star Sport)

Opet, kada izostanu Voltersovi i Kalinićevi poeni, pa još učinak Luke Mitrovića kao takođe važnog faktora, Zvezdin napad bude marginalizovan. Crvena zvezda je na kraju dobro prošla. Njih trojica su zajedno skupili 20 poena. U utakmici sa više od 180 poena to je nedovoljno. Jer, ako četvrti deo od ukupne porcije Zvezdinih koševa donesu trojica vodećih igrača, potrebno je da ostatak neko amortizuje i nadoknadi. Holins se više bavio napadom jer je bio raspoloženiji od ostatka tima, Davidovac je iskočio sa još jednom velikom rolom uz dabl-dabl sa 17 poena i 10 skokova, od čega pet u napadu, ali ni to nije bilo dovoljno.

Na Malom Kalemegdanu nemaju previše vremena za razmišljanje o detaljima večitog derbija. Već u utorak stiže Real Madrid, dva dana kasnije Makabi iz Tel Aviva u dve, za Zvezdu možda i ključne utakmice u daljem raspletu završnice ligaškog dela Evrolige.

Na kraju, ekipa ima dovoljno materijala da izvuče važne pouke verovatno za, ako pozicije na tabeli Jadranske lige ostanu nepromenjene, finale dva najveća srpska kluba.


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićVečiti derbiNikola KalinićNejt VoltersLuka MitrovićDejan Davidovac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara